A vibrat magia cartii in Sala Eminescu a Hotelului Rapsodia. Trei scriitori botosaneni, Gellu Dorian, Lucian Alecsa si Nicolae Corlat si-au adus cele mai recente carti in fata unui public de toate varstele, un public destul de numeros pentru evenimente culturale de acest gen.
Joia literara a fost gustata de vreo 200 de persoane, de la oameni de cultura pana la politicieni, de la adolescenti pana la persoane cu parul carunt.
De altfel, criticul literar Vasile Spiridon a si facut remarca : „nu m-am asteptat sa fiti atat de multi”, marturisind ca se astepta sa vada in sala 30-40 de persoane si ca la foarte putine evenimente de acest gen la care a participat a avut bucuria sa vada un interes atat de mare din partea iubitorilor de carte.
Volumele aduse de autori pe masa de prezentare au fost trecute, la rand, prin taisul de bisturiu al criticii profesorilor universitari Mircea A. Diaconu si Vasile Spiridon.
De la „o cautare a unei identitati pierdute”, din „Cartea de la Upsala”, scrisa de Gellu Dorian dupa o vizita facuta in SUA, trecand prin firul narativ din care strabate un umor discret, din „Femeia fara zambet”, scrisa de Lucian Alecsa, sau prin incercarea de a ordona haosul, de a-l face altfel decat este el in starea sa originala, incercare ce razbate din versurile inspirate in „umbra, agent, dublu”, semnate tot de Lucian Alecsa, pana la versurile lui Nicolae Corlat, din „Ingerii vin cand nu-i chemi”, „poetul de vocatie care iubeste linistea, singuratatea, tacerea”, cei doi critici literari au construit o prezentare a cartilor care a starnit interesul pentru lecturarea prozei sau a versurilor cei trei autori.
Vorbind de „Cartea de la Upsala”, a lui Gellu Dorian, aparuta la Editura Cartea Romaneasca, Mircea A.Diaconu vorbeste de „o lume malformata”, din care nu lipseste nici „nota de poezie, nota de nefericire”, despre „o lume din text in care se gaseste, deopotriva, fictiune, inventie si lume reala”. Criticul Vasile Spiridon a subliniat, la randul sau, ca romanul lui Dorian arata inca o data drama romanilor care se simt instrainati in alta parte si incearca sa isi regaseasca radacinile.
„Femeia fara zambet”, aparuta la Editura Eikon, sub semnatura lui Lucian Alecsa, incita la a descoperi povestea concentrata in proza scurta. „Se regaseste aici si mitul Persefonei, femeia care traieste jumatate de viata in primavara, iar jumatate de viata in iarna. Sunt zugravite obsesiile cu care, probabil, orice femeie se intalneste la un moment dat in viata ei”, arata criticul Vasile Spiridon.
Profesorul universitar atrage atentia ca Lucian Alecsa schimba miza prin aceasta carte, trecand de la roman la proza scurta. „E foarte dificil sa scrii proza scurta, acolo unde nu ai voie sa gresesti”, spune criticul.
In „Umbra agent dublu”, aparuta la Editura Junimea, versurile lui Lucian Alecsa invita la „o calatorie la capatul mortii”, cum arata Ioan Holban. Poezia din aceasta carte este sub semnul umbrei, care are acea dubla conotatie : nu este nici lumina nici intuneric, sau este si lumina, si intuneric. „Lucian vede totul sub semnul lunii, sub semnul cresterii, al descresterii, al metamorfozei, al cosmarului, al onirismului…Totul este sub semnul unei poezii adevarate”, puncteaza criticul Vasile Spiridon.
Si, „Ingerii vin cand nu-i chemi”, cartea aparuta la Editura Junimea, care reuneste versuri ale lui Nicolae Corlat, ne aduce sub semnul delicatetei. Chiar daca poetul nu ne-a obisnuit cu aparitii dese, „la Nicolae Corlat poezia nu este un hobby. La el este o vocatie. Din versurile sale se vede iubirea de liniste, singuratate, tacere. Este o nevoie interioara”, subliniaza profesorul Spiridon. Autorul vine in fata cititorului cu o poezie elaborata, „grea si odihnitoare” in acelasi timp.
Un moment special al serii oferite de cei trei scriitori botosaneni a fost cel in care actrita Gina Patrascu a dat citire unor fragmente de proza si versuri din volumele lui Lucian Alecsa si Gellu Dorian.
„Aveti in fata dumneavoastra doi prozatori, plus trei poeti cu care botosaneanul se poate mandri”, a incheiat Vasile Spiridon, adaugand, pentru cei prezenti in sala, invitatia la lectura ca pe o placere de a-i redescoperi pe cei trei autori si prin recentele lor scrieri.