Opera “Cumintenia Pamantului“, bun cultural de patrimoniu clasat in categoria valorica tezaurul patrimoniului cultural national mobil, va fi achizitionata de statul roman si va fi expusa in colectii publice, dupa ce Guvernul a luat masurile legislative pentru asigurarea resurselor financiare necesare.
Printr-o Ordonanta de urgenta adoptata astazi, Executivul a stabilit ca diferenta intre sumele donate in cadrul campaniei de subscriptie publica dedicata sculpturii lui Constantin Brancusi si suma echivalenta in lei a 6 milioane de euro sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
“Cumintenia Pamantului” va fi achizitionata si va ramane in circuitul public, urmand sa fie gazduita in curand intr-unul dintre muzeele bucurestene.
In cadrul campaniei nationale „Brancusi e al meu” s-au strans prin subscriptie publica 1.273.668 euro pana pe 30 septembrie, din care peste 800.000 euro au fost colectati in ultimele doua luni si jumatate.
De asemenea, prin Ordonanta de urgenta au fost stabilite masurile necesare pentru perioada tranzitorie dupa ce campania de subscriptie publica s-a incheiat in 30 septembrie. Astfel, sumele donate pana la aceasta data dar nevirate, vor putea intra in contul deschis pe numele Ministerului Culturii pana la 31 octombrie 2016.
Totodata, avand in vedere coeziunea sociala creata in jurul operei “Cumintenia Pamantului“, Guvernul a decis constituirea Fondului Brancusi, din resursele caruia vor putea fi achizitionate opere de arta contemporana si opere apartinand categoriei tezaurului patrimoniului cultural national.
Fondul Brancusi incurajeaza implicarea societatii in sustinerea actului cultural si pune bazele unei viitoare strategii pentru achizitionarea de arta de catre stat.
Fondul Brancusi va fi gestionat de catre Administratia Fondului Cultural National (AFCN), institutie publica aflata in subordinea Ministerului Culturii, iar veniturile vor proveni din:
– donatii si alte liberalitati
– sponsorizari
– bugetul de stat – In completarea surselor de finantare a Fondului, Ministerul Culturii poate aloca Administratiei Fondului Cultural National, prin transfer, subventie de la bugetul de stat.
Administratia Fondului Cultural National va anunta public contul in care pot fi depuse sume cu titlu de donatie, sponsorizare si va comunica public aceste informatii, pe pagina proprie de internet, pe pagina Ministerului Culturii, precum si pe alte cai mediatice.
Achizitionarea operelor de arta si a bunurilor din Fondul Brancusi se va face pe baza selectiei unei comisii instituite prin ordin al ministrului Culturii si alcatuite din 7 membri, reprezentand institutii de profil de prestigiu si experti independenti in arte vizuale.
Institutiile care vor asigura administrarea operelor de arta achizitionate din Fondul Brancusi vor organiza expunerea lor publica.
In termen de maximum 30 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de urgenta, Ministerul Culturii va explicita, prin Hotarare de Guvern, normele metodologice de aplicare ale acestor prevederi. De asemenea, legislatia va fi modificata astfel incat AFCN sa-si poata exercita dreptul de preemptiune pentru obiectele de tezaur scoase la vanzare.
Rolul initierii Fondului Brancusi este consolidarea coeziunii sociale, a identitatii nationale, prin raportarea la valorile culturale. Scopul principal al constituirii acestui fond este protejarea patrimoniului cultural existent ca resursa neregenerabila si completarea lui, precum si sustinerea si promovarea accesului la cultura si participare la viata culturala ca drepturi fundamentale ale tuturor cetatenilor.