Proiectul „Teatru pentru Tine” a ajuns la final

Cei 15 tineri, din municipiul Iasi, care la inceputul lunii august incepeau sa descopere tainele teatrului, au ajuns in punctul culminat: spectacolul final. „Teatru pentru Tine”, un proiect de tineret, finantat de Primaria Municipiului Iasi si implementat de Centrul de Dezvoltare Sociala T&CO, in perioada 15 august – 15 decembrie, se incheie dupa cinci luni de derulare.

Anca Tompea, managerul de proiect, a multumit municipalitatii pentru oportunitatea de finantare si a subliniat complexitatea proiectului, precizand faptul ca Centrul de Dezvoltare Sociala are in portofoliul sau proiecte cu tematici diverse, inclusiv teatru.

„Cei 15 tineri, cu varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani, care nu sunt nici de la liceul si nici de la facultatea de Arte, au beneficiat de 10 ateliere de teatru, voce, cant, constructie scenica si fotografie de teatru. Ne aflam la final, iar rezultatul muncii noastre este spectacolul final pe care il pregatim pentru duminica, de la Teatru Luceafarul cu trei fragmente, din „O noapte furtunoasa”, „Chirita in Iasi” respectiv „Pygmalion”. Totodata, va avea loc si o expozitie cu 15 fotografii realizate de catre cei din grupul tinta”, a conchis Anca Tompea.

Teatru pentru TINE este un proiect implementat de Centrul de Dezvoltare Sociala, care a avut ca scop dezvoltarea unui program de interventie culturala prin formare/informare trandisciplinara in teatru pentru tinerii din Municipiul Iasi. Proiectul a fost finantat de Primaria Municipiului Iasi prin Programul pentru acordarea de finantari nerambursabile in anul 2016.

Mihai Chirica, primarul Municipiului Iasi, a apreciat partea inovativa a proiectului implementat de Centrul de Dezvoltare Sociala T&CO, subliniind ca, in ultima perioada, in Iasi se desfasoara din ce in ce mai multe proiecte sau evenimente culturale.

„Primaria Municipiului Iasi este un spatiu in care trebuie sa ne regasim cu totii, este casa noastra, a tuturor iesenilor. Apreciez faptul ca reusiti sa materializati contributia Primariei Municipiului Iasi cu patru suporturi de cursuri, din care, probabil, si pe viitor, vor putea si altii beneficieze de aceste eforturi facute impreuna. Și noi si dumneavoastra. Suna frumos – Teatru pentru Tine. Cred ca trebuie sa continuam acest tip de proiect, intr-o maniera cat de corecta, plecand si de la faptul ca ceea ce se intampla si ceea ce ramane este un lucru palpabil, folositor si care se poate dezvolta in anii care urmeaza”, a precizat Mihai Chirica.

Grupul tinta a avut parte de o expertiza artistica inedita, prin contributiile doamnei Oltita Cintec, directorul artistic de la Teatrul Luceafarul din Iasi, ca trainer pentru atelierele de „Abordare teatrala a unui text”, „Constructia spectacolului”, „Initiere in resursele constructului teatral”, doamna Prof. Oana Sandu, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi si actor la Teatru National „Vasile Alecsandri”, pentru atelierele „Notiuni aplicatice de expresie corporala” si „Miscarea scenica de la exercitiu la reprezentare” si domnul Alexandru Petrescu, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iasi, cu atelierele „Vocea cantata in economia spectacolului de teatru” si „Educarea vocii pentru spectacolul de teatru”.

Pentru atelierele de fotografie de teatru tinerii au putut lucra cu fotograful iesean Andrei Cucu.

„In orice moment e o bucurie sa lucrezi cu tineri-copii, cu elevi de la cei mai mici, pana la studenti sau doctoranzi. E o bucurie sa ii am alaturi si sa vad cum arta poate modela oamenii.Sper ca atelierele pe care le-am avut noi sa lase o urma frumoasa in acesti copii. Au invatat ce insemna expresie corporala, cantul in teatru. Au invatat ce inseamna teatrul prin explicatiile date de Doamna Oltita Cintec, ce insemana o scena, o recuzita. Noi, prin ei, ori pregatim viitorii studenti, dar si pe viitorii spectactori”, a declarat Oana Sandu.

Alexandru Petrescu a reiterat dorinta domnului Primar, Mihai Chirica, de a dezvolta si pe viitor astfel de proiecte, cu tineri.

„Este o idee care ne incita pe noi, trainerii, pentru ca astfel putem gasi noi modalitati de comunicare cu tinerii care nu cunosc limbajul teatral. Acesta este mare castig al unui astfel de proiect, de a consolida o echipa, un spirit teatral in constructia unui spectacol.Acest proiect a fost conceput de Doamna Anca Tompea si am ajuns la concluzia ca nu finalitatea este cea importanta, ci drumul pe care tinerii il parcurg pentru a intelege actul teatrul”, a conchis acesta.

Rezultatele proiectului:

15 tineri cu varste cuprinse intre 16-30 ani au participat la:
1. Realizarea unei serii de 8 ateliere multifuncţionale, interactive si multidisciplinare (teatru, muzica, literatura, arta fotografica).
2. Realizarea unei serii de 2 cursuri de construcţie scenografica, in vederea susţinerii şi realizarii producţiei din cadrul nucleului teatral.
3. Crearea unor nuclee de construcţie teatrala (elaborare scenariu, construcţie decor, configurare joc scenic).
Duminica 11 decembrie 2016, orele 18,00 se va desfasura spectacolul final, cu fragmente din “O noapte furtunoasa”, “Chirita in Iasi” si “Pygmalion”, precum si o expozitie fotografica “Secvente. Momente. Emotii” cu implicarea directa a celor 15 tineri. Locatia acestora este Teatrul Luceafarul Iasi.conferinta_finala_teatru_pentru_tine_7_resizeconferinta_finala_teatru_pentru_tine_5_resize

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.