Home Cultura S-a încheiat ediția din iunie a Zilelor Eminescu

S-a încheiat ediția din iunie a Zilelor Eminescu

Activitățile organizate cu prilejul Zilelor Eminescu, ediția iunie 2022, au fost transmise în direct pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești.

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” a organizat, în perioada 15-17 iunie 2022, ediția din iunie a Zilelor Eminescu.

Pe 15 iunie, la ora 12.00, la Bisericuța familiei Eminovici, a avut loc un Te Deum. Au fost depuse flori la bustul poetului.

Programul a continuat în Sala de expoziții temporare „Horia Bernea”. Cuvinte de salut au fost adresate de: Dorin Birta, vicepreședinte al Consiliului Județean Botoșani; Paula Berențan, subprefect al Județului Botoșani; Dănuț Huțu, directorul Direcției cultură Botoșani; Ala Sainenco, managerul Memorialului Ipotești. A urmat ceremonia de acordare a Premiului pentru promovarea operei eminesciene, în baza deciziei unui juriu național din care au făcut parte: Iulian Costache (Universitatea din București – Memorialul Ipotești), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – Memorialul Ipotești) și Andrei Terian (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

Premiul pentru ediția 2022 a fost acordat Christinei Zarifopol-Illias, care a identificat o largă serie de scrisori inedite din corespondența dintre Mihai Eminescu și V. Micle, fapt care a condus la apariția volumului Dulcea mea Doamna/ Eminul meu iubit, publicat de Editura Polirom, în anul 2000 – ediție ce marchează cea mai importantă referință în planul întregirii corpusului de texte eminesciene de după publicarea postumelor și a manuscriselor autorului român.

Ceremonia de premiere a fost urmată de masa rotundă Christina Zarifopol-Illias și studiile românești din străinătate, la care au participat: Dragoș Aligică (SUA), Iulian Costache (Germania), Mircea A. Diaconu (România), Florin Oprescu (Austria), Sever Voinescu (România), Mihai Zamfir (România).

La ora 15.00, în Sala de expoziții temporare „Horia Bernea”, a fost vernisată expoziția Dialog epistolar: Mihai Eminescu – Veronica Micle. Selecția conținutului documentar – Mihaela Anițului, Ala Sainenco; concept grafic –  Liliana Grecu. Expoziția va fi deschisă pentru vizitare până în data de 15 iulie 2022.

La ora 16.00, au avut loc discuții și lecturi publice ale poeților Ioan Es. Pop și Teodor Dună, în cadrul proiectului Poeți în d ialog; moderator: Lucia Țurcanu. Au urmat Semnale editoriale, noile apariții  ale Editurii Junimea din Iași fiind prezentate de Lucian Vasiliu și Simona Modreanu, iar cărțile Editurii Tracus Arte din București, de Teodor Dună.

Începând cu ora 19.00, în amfiteatrul exterior al Memorialului Ipotești, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani a susținut spectacolul Același altul Eminescu.

La evenimentele organizate de Memorialul Ipotești au participat elevi ai Colegiului Economic „Octav Onicescu” Botoșani, însoțiți profesoara Carmen Mirela Băleanu, și alți invitați.

Pe 16-17 iunie, în Sala de expoziții temporare „Horia Bernea” a Memorialului Ipotești, a avut loc a VI-a ediție a Colocviului de exegeză literară cu genericul In honorem D. Popovici – Ioana Em. Petrescu, organizat în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Centrul de cercetare în filologie modernă al Facultății de Litere a Universității „Babeş-Bolyai” Cluj, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj.

La colocviu au participat: Ioana Bican (Cluj); Mihai Zamfir (București); Ion Pop (Cluj); Mircea A. Diaconu (Suceava-Ipotești); Corina Croitoru (Cluj); Al. Cistelecan (Târgu Mureș); Maria Șleahtițchi (Chișinău); Iulian Boldea (Târgu Mureș); Florin Oprescu (Viena); Marius Popa (Cluj); Iulian Costache (Berlin-Ipotești); Robert-Donat Fabian (Cluj); Lucia Țurcanu (Ipotești).

Pe 18 iunie, Teatrul  Ararat din Baia Mare a susținut spectacolul „Pe mine mie redă-mă”.

Activitățile organizate cu prilejul Zilelor Eminescu, ediția iunie 2022, au fost transmise în direct pe pagina de Facebook a Memorialului Ipotești.

Exit mobile version