SALON DE ARTĂ NAIVĂ la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani! (FOTO)

Iubitorii de cultură au ocazia să viziteze, de-a lungul lunii august, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”, Salonul de artă naivă „Gheorghe Sturza”, aflat la a cincea ediție. În cadrul expoziției, vizitatorii pot admira peste o sută de lucrări a 44 de artiști invitați de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.

La vernisajul expoziției, au venit zeci de iubitori ai artei vizuale, dar și reprezentanți de seamă din cadrul instituțiilor de cultură din Botoșani, precum și Calistrat Robu, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din Iași.

„Acest salon afost construit foarte greu. Pe un fundament care a avut mare valoare în anul 1975, când a avut loc primul salon de artă naivă din Moldova. Nu trebuie să uităm că prin acel salon de artă naivă din Moldova din anul 1975 comunitatea botoșăneană a fost consemnată în Enciclopedia artiștilor naivi din Londra în anul 1984. Un alt lucru foarte important legat de acest salon este vorba de artistul botoșănean Gheorghe Sturza, care a fost un promotor al artei naive. A fost un catalizator și s-a bucurat de aprecierea criticului de artă Vasile Savonea. Acesta din urmă i-a admirat rigurozitatea proporțiilor. Lucrările lui Gheorghe Sturza au mai participat la mai multe expoziții internaționale. Artistul Gheorghe Sturza a reușit să ne facă cunoscuți pe plan internațional. Inițiativa, relansarea acestui salon a început în 2013. După acest an, el a reușit să adune, treptat, tot mai mulți artiști naivi și să promoveze acest stil artistic, care caracterizează foarte bine comunitatea și civilizația unui popor”, a spus Margareta Mihalache, referent etnograf în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.

Pe lângă temele și motivele abordate de către artiști, s-a abordat și subiectul eforturilor deosebite ale instituției și editarea în condiții grafice excepționale ale albumelor cu aceste lucrări.

„Eu sunt direct implicat în mișcarea naivă românească. Am vreo 40 de ani de când tot încerc să mă fac remarcat, dar, ca orice naiv, am constatat că zbaterile mele sunt inutile. Fiindcă noi, toți, suntem un popor de naivi. Și nu mă refer la naivitatea cea proastă care se găsește în dicționarul limbii române și care spune că naivul e un prost. Nu-i adevărat. Noi suntem naivi, dar nu proști. Suntem adăpați din izvorul primordial al existenței umane. Noi suntem un popor care nu ne-am schimbat de la începuturi. Am rămas legați de Dumnezeu și de izvorul nostru natural al existenței pe acest pământ. De ce spun asta? Fiindcă naivitatea noastră ne face să fim buni, drepți, iubitori, omenoși, dar foarte ușor de păcălit. Deci în păcăleala-creație am intrat eu și am încercat să ajung, precum Vameșul Rousseau, o capacitate a lumii mele naive. M-am înșelat amarnic. Fiindcă am constatat că, în anii socialismului, așa-zisă eră de aur a lui Ceaușescu, naivii au fost propulsați. Spre regretul unor intelectuali din acei ani, dar și din prezent, au încercat să pună frână acestei mișcări. Dar am rezistat. Mai suntem vreo sută și ceva de indivizi. Numărul nostru scade, fiindcă îmbătrânim și apoi trecem în lumea cealaltă”, a spus Calistrat Robu, președinte UAP Iași.

Expoziția poate fi vizitată până pe 27 august, zilnic între orele 9.00-17.00.

 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.