Oameni de litere din toata tara si din Republica Moldova, poeti si scriitori, prezenti duminica, 15 ianuarie 2017, in sala de sedinte a Consiliului Local Botosani, au asistat la sedinta festiva dedicata Zilelor Eminescu, dedicata acordarii titlului de cetatean de onoare al municipiului Botosani laureatului Premiului National de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, pe anul 2016.
La implinirea a 167 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu, a adunat la Botosani poeti si scriitori din intreaga tara, dar si din Republica Moldova, care participa zilele acestea la manifestarile prilejuite de Zilele Eminescu, ajunse la cea de-a XLVIII-a editie.
In sala a fost prezent si presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu, care a fost si presedintele juriului Premiului Mihai Eminescu-Opera Omnia. Au fost si laureati din anii anteriori, cetateni de onoare ai municipiului Botosani, dar si nominalizatii pentru Premiul National de Poezie Mihai Eminescu -Opera Omnia, printre care si poetul Mircea Cartarescu.
Pe langa consilierii municipali, in sala s-au aflat oficialitati locale, prefectul Dan Nechifor, presedintele Consiliului Judetean, Costica Macaleti, deputati si senatori botosaneni.
„Bine ne-am regasit inca o data in aceasta sala de Consiliu Local cu un prilej deja intrat in traditia locului, in constiinta dumneavoastra, pe care il asteptam de fiecare data, Premiul National de Poezie Mihai Eminescu-Opera Omnia si Opus Primum. Acest premiu este finantat de Primaria municipiului Botosani, Consiliul Local si premiul Opus Primus pentru debut este finantat de Consiliul Judetean, prin Memorialul Ipotesti. S-a alaturat noua de data aceasta si Uniunea Scriitorilor din Romania, suportand o parte din cheltuieli, si multumim tuturor”, s-a adresat celor prezenti in sala omul de cultura Gellu Dorian, presedintele Fundatiei Hyperion, Caiete botosanene.
A luat cuvantul si presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu, acesta aducand multumiri si aprecierea sa autoritatilor locale, care au tinut viu acest festival dedicat marelui poet ce a vazut lumina zilei pe meleaguri botosanene.
„Nu numai ce se repeta are semnificatie. Asa se formeaza traditia. Festivalul acesta legat de Eminescu, de locul nasterii lui, data nasterii lui care a devenit si Ziua Culturii Nationale, aici la Botosani si in regiune, se apropie deja de sfertul de veac. Nu am cuvinte sa multumesc Botosaniului, Consiliului Local, primarilor care au fost, consiliilor judetene ca au reusit sa tina vie aceasta festivitate. Am trait si am organizat foarte multe asemenea festivitati culturale, in multe orase ale tarii, si nu este catusi de putin usor. Vine cate cineva si te intreaba: „dar cum adica ai dat premiul unui poet? Ce e asta? Nu aveti strazi de reparat, tevi de pus, sunt bani aruncati, nu se poate”. Am auzit rationamentul acesta de mai multe ori si am spus, totdeauna, nu numai ca este profund incorect, dar este profund imoral pentru ca ceea ce lasati in urma dumneavoastra primari, viceprimari, consilieri lasati si strazi si tevi, asta face parte din datoria dumneavoastra absolut fireasca si prezenta. Trebuie sa lasati si niste urme in cultura. Ori aceasta reuniune a noastra in fiecare an este o urma groasa in cultura pe care Botosaniul o merita, Memorialul Eminescu o merita. Ati avut aceasta sansa extraordinara ca nu departe de aici sa se nasca Eminescu. Ce n-ar da altii sa se nasca poeti sau artisti mai mititei. Sunteti intr-o zona din tara unde s-au nascut cam o treime din marile personalitati din toate domeniile. E un microclimat cultural. Asta va creeaza obligatia de a nu renunta la Zilele Eminescu chiar daca vor veni si vremuri mai aspre”, a spus Nicolae Manolescu.
La aceasta editie a Zilelor Eminescu, nominalizatii pentru Premiul National de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia sunt: Mircea Cartarescu, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Marta Petreu, Cassian Maria Spiridon, Liviu Ioan Stoiciu si Lucian Vasiliu.
Primaria Botosani finantateaza, din bugetul local, acest important premiu dedicat culturii, fiind vorba la aceasta editie de 65.000 de lei. Premiul National de Poezie „Mihai Eminescu”, Opera Omnia este in valoare de 30.000 de lei.
La iesirea de la sedinta festiva de CL, participantii s-au indreptat spre statuia poetului Mihai Eminescu din fata teatrului, unde s-au depus jerbe de flori, urmatorul moment fiind la Biserica Uspenia din Centrul Istoric al municipiului Botosani, unde a avut loc un Te Deum.