Sunete de bucurie și voioșie au răsunat la Botoșani! (FOTO)

Ziua de 2 iulie a fost o zi importantă pentru folclorul botoșănean, zi în care ansamblurile și formațiile din județ s-au întâlnit la Botoșani să celebreze dansul popular.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, instituţie publică de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Botoşani, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Botoşani, a organizat Festivalul Internaţional al Cântecului, al Jocului şi al Portului Popular „Vasile Andriescu”, ediția a XVI-a.

Cele 17 formații din județ, alături de invitații acestei ediții, au pornit de la ora 16 într-o paradă a costumelor populare, printre picături de ploaie. Frumusețea ansamblurilor și a diversității de costume a putut fi admirată de către public pe traseul: Bulevardul Mihai Eminescu, Str. Octav Onicescu, Calea Națională, Str. Cuza-Vodă, Str. Marchian, Bulevardul Mihai Eminescu.

Începând cu ora 17, când vremea s-a îmbunătățit, s-a dat startul momentelor coregrafice pregătite, dar nu înainte de a primi încurajări din partea oficialităților (președintele Consiliului Județean Botoșani – Doina Elena Federovici, deputat Alexandra Huțu, subprefectul Paula Elena Berențan, consilierul județean Constantin Pătrăuceanu) și a juriului etapei-concurs: Ion Oloieru – dirijor al Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, Costinel Leonte – coregraf al Ansamblului Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava și Daliana Bejan – referent în cadrul Centrului de Creație Botoșani.

Pe scena festivalului au evoluat și încântat publicul 17 ansambluri laureate prezente din 19 participante în etapa-concurs, care au venit în fața publicului cu momente coregrafice și muzicale specifice fiecărei subzone folclorice a județului Botoșani.

Laureații și participanții acestei ediții au fost: Ansamblul „Datina” din Botoșani, Ansamblul Folcloric „Stejărelul-Vlăstarele lui Enescu” Dumeni, Formația de dansuri populare a Ansamblului „Vatra Satului” Albești, Formația de jocuri populare a Ansamblului Folcloric „Flori de Busuioc” Trușești, Ansamblul folcloric „Pescărușii Suliței” Sulița, Formația de jocuri populare a Ansamblului Folcloric „Floarea Soarelui” Săveni, Formația de jocuri populare a Ansamblului Folcloric „Plaiuri Conceștene” Concești, Formația de jocuri populare a Ansamblului „Flori de Măr” Curtești, Formația de jocuri populare a Ansamblului Folcloric „Todireanca” din Todireni, Formația de dansuri populare a Ansamblului „Cununa Bălușeni” Bălușeni, Formația de jocuri populare a Ansamblului Folcloric „Flori de Corn” Corni, Formația de jocuri populare „Dor de Doina” Cristești, Formația de jocuri populare a Ansamblului Folcloric „Hora Dângeneană” Dângeni, Ansamblul Folcloric „Dor de Plaiuri Corlățene” Corlăteni, Formația de jocuri populare a Ansamblului „Grâușorul” Hănești, Formația de dansuri populare a Ansamblului „Cordăreanca” Cordăreni și Formația de dansuri populare a Ansamblului „Zorile” Havârna.

Atmosfera a fost completată cu minunatele suite de dansuri și momente artistice, aduse pe scena de la Botoșani de invitații din Maramureș – Ansamblul „Cercănelul” din Borșa, Neamț – Ansamblul „Codrii Neamțului” și Vaslui – Ansamblul „Hora Vasluiului”.

Ediția a XVI-a a Festivalul Internaţional al Cântecului, al Jocului şi al Portului Popular „Vasile Andriescu” și-a atins scopul său, Centrul Creației reușind la finalul acesteia să aibă o imagine clară a modalităților în care folclorul coregrafic a evoluat în județul Botoșani, astfel că pe viitor, atenția va fi îndreptată către ajutorarea instructorilor și a coordonatorilor acestor formații și ansambluri. Prin acest eveniment cultural se cinstește memoria regretatului coregraf botoșănean, Vasile Andriescu, cel care timp de trei decenii a fost angajat al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Botoșani și și-a dedicat întreaga viață cercetării și punerii în scenă a jocului tradițional botoșănean.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.