Vorona, pe podiumul Concursului national „Satele culturale ale Romaniei”! Voronenii, incununati si cu premii speciale

Satul Vorona este considerat una dintre cele mai frumoase asezari rurale din Romania. Iar la finele lunii mai, a fost ales, pentru al treilea an consecutiv, drept „sat cultural al Romaniei”.

Si asa se face ca in momentul de fata, Vorona este considerata, la nivel national, drept a doua asezare rurala a Romaniei, din punct de vedere cultural. Iar titul de sat cultural si locul II in finala concursului, de altfel cea mai buna clasare obtinuta pana acum de localitatea botosaneana in cadrul unei competitii de acest gen, au fost primite de Vorona in cadrul unui concurs national organizat de Asociatia Celor Mai Frumoase Sate din Romania sub patronajul Ambasadei Frantei in Romania si a Delegatiei Valonia din Bruxelles, intitulat „Satele culturale ale Romaniei”.

Asociatia a fost creata pentru a promova patrimoniul cultural si turistic al satului traditional romanesc, fiind incluse in aceasta organizare cele mai frumoase sate ale Romaniei. Iar de selectie in cadrul concursului din acest an s-au ocupat specialisti in domeniul etnografiei, in special, dar si din alte domenii culturale, profesori universitari si reprezentanti ai Guvernului Romaniei. Drept dovada, in acest an, la editia a IV-a, concursul a fost organizat la Muzeul National al Satului din Bucuresti, concursul ”Satele culturale ale Romaniei” desfasurandu-se anual, incepand din 2014.

Si, 41 de comune din Romania si-au depus in acest an dosarele pentru obtinerea titlului de SAT CULTURAL, iar 13 comune, finaliste, au fost invitate sa-si sustina candidatura in fata juriului de specialitate.

Si, Vorona a reusit, pentru al treilea an consecutiv, sa primeasca titulatura de „sat cultural al Romaniei”, fiind totodata considerat si unul dintre cele mai frumoase sate ale tarii. Organizatorii si juriul concursului din acest an au apreciat in mod deosebit atat modul inovativ in care Vorona si-a prezentat palmaresul in ceea ce priveste manifestarile culturale cu traditie organizate pe plaiurile moldave, standul de prezentare al comunei amenajat la Muzeul Satului Bucuresti si nu in ultimul rand, reprezentatia sustinuta de fanfara Iacobenii in spectacolul care a urmat jurizarii concursului.

„In cadrul acestui concurs participa comunele care au cele mai frumoase si mai ample evenimente culturale. Iar in baza regulamentului, comunele sunt apreciate pentru un pachet de minim 5 evenimente cultural-sportive pe care trebuie sa le prezinte, printr-un stand cu materiale despre comuna si evenimentele respective, dar si in cadrul unei expozitii cu ocazia sustinerii candidaturii. La toate acestea, se adauga un film de prezentare in care sa fie surprinse aspectele cel mai importante din cele 5 manifestari organizate in cadrul comunei, pe parcursul anului precedent. La acest capitol, prezentarea Voronei a fost catalogata de organizatori si juriu ca fiind exceptionala, fapt care, bineinteles, ne onoreaza” explica primarul comunei Vorona, Aurel Stefan.

Iar in acest an, toate comunele participante la Concursul „Sate culturale ale Romaniei” au realizat si o expozitie intitulata „COMORILE ROMANIEI”, fiecare amenajand standuri de prezentare ale comorilor culturale din localitatile lor, cu prezentari pe masura. Iar la sectiunea COMORILE ROMANIEI din cadrul concursului organizat la Muzeul Satului, Vorona a fost din nou onorata cu doua premii speciale, asta intrucat juriul concursului a premiat , „Fanfara din Vorona” la sectiunea „Ansambluri folclorice ale Romaniei” si, de asemenea, un premiu special i-a fost decernat, in cadrul galei Comorile Romaniei, mesterului si rapsodului popular Gheorghe Țugui, din Vorona, la sectiunea , „Mesterul Popular al Romaniei”.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.