Transporturile de marfă și logistica, în general, sunt domenii de activitate în care poți dezvolta afaceri profitabile. Dacă ai de gând să intri în lumea business-ului și să ai propria firmă, acestea sunt zone demne de luat în seamă din perspectiva succesului chiar dacă concurența este consistentă.
Logistica și, în mod subsecvent, transporturile sunt activități fără de care economia, în general, nu ar putea exista. De aceea, cererea de servicii de acest tip va fi întotdeauna ridicată și nu este un domeniu extrem de sofistificat pe care să nu-l poți stăpâni odată ce ai învățat principiile de bază.
Totuși, construirea unei afaceri de succes în acest domeniu înseamnă mult mai mult decât alegerea unor rute profitabile și asigurarea unor livrări rapide.
Iată câteva sfaturi și idei care te pot ajuta dacă ai deschis o afacere în domeniul logisticii și al transporturilor
- Alege să oferi servicii integrate
Transportul de mărfuri din punctul A în punctul B poate fi, de cele mai multe ori, o activitate profitabilă, însă nu te vei dezvolta foarte mult sau, mai degrabă, ritmul de creștere al afacerii va fi unul destul de lent. Pentru o dezvoltare mai rapidă ar trebui să incluzi în sfera serviciilor pe care le oferi și alte ramuri specifice lanțului de aprovizionare, așa cum este cazul, de exemplu, al depozitării, al consolidării de mărfuri, al ambalării și al etichetării, a distribuției regionale, etc.
Deținerea unor spații de depozitare proprii împreună cu o flotă de vehicule de transport este o combinație de succes în lumea logisticii. Vei putea astfel închiria locația unor firme care nu dețin un spațiu suficient pentru stocurile de marfă, sau chiar vei putea prelua întreaga parte de distribuție a acestora contra unor tarife negociate. Este util în acest sens să deții mijloacele de manipulare a mărfurilor din hală așa cum este cazul unor stivuitoare electrice eficiente pe care le poți găsi în oferta Handlerkraft.ro – unul dintre cei mai mari retaileri de echipamente logistice de pe piața românească de profil.
- Ține mereu costurile de operare sub un control strict
Înțelegerea, de la bun început, a costurilor implicate în operarea afacerii tale, mai ales în acest domeniu, este crucială. Dacă nu știi cu exactitate care sunt cheltuielile fixe și variabile, vei avea dificultăți reale pentru a estima dacă te afli pe drumul cel bun sau trebuie să iei măsuri urgente de redresare.
Costurile fixe sunt legate de salariile șoferilor și ale personalului de manipulare, asigurări, permise, etc. Cele variabile includ cheltuielile cu combustibili, piese de schimb, întreținerea flotei de transport și a celorlalte utilaje, în general.
Costurile variabile sunt greu de urmărit în mod eficient. De aceea este recomandat să folosești de la bun început puterea oferită de sistemele IT moderne cum ar fi softurile de management al flotelor și de operare a depozitelor care îți oferă în orice moment o imagine exactă și completă a întregii tale afaceri ajutându-te, pe cale de consecință, să iei mereu decizii informate.
- Tarifează în mod corect serviciile prestate
Tarifele de transport, distribuție și depozitare ale mărfurilor pe care le practici sunt cheia către profit sau pierdere. Astfel, prețurile pe care le vei cere clienților tăi trebuie să fie destul de mari încât să-ți permită o marjă de profit și să acopere, în același timp, toate costurile de operare.
Totuși, prețuri prea mari fără o valoare adăugată excelentă înseamnă pierderea terenului în favoarea competiției. De aceea, este recomandat să faci, de la bun început, un studiu de piață temeinic pentru a avea mereu termenii de comparație care să te ghideze spre stabilirea unor tarife acceptabile pe piață. Totodată, dacă adopți strategia de a adăuga plusvaloare serviciilor pe care le prestezi (de exemplu, oferirea unui sistem de urmărire a transportului de către client sau timpi mai buni de livrare prin consolidarea de mărfuri în depozitele proprii), vei putea crește sumele pe care le pretinzi cu mai multe șanse de acceptare din partea partenerilor tăi de business.
Așadar, logistica și transportul de mărfuri sunt domenii în care poți dezvolta o afacere profitabilă dacă ții seama din primul moment de câteva indicații esențiale care te pot ghida pe drumul către succes.
Sursa foto: pixabay.com