Mâncarea de tip fast-food este prezentă aproape peste tot în ziua de astăzi. O găseşti la restaurante, în mall-uri, ba chiar şi în supermarket-uri. Din păcate, aceasta nu aduce prea multe beneficii pentru sănătatea ta, dimpotrivă. De cele mai multe ori, astfel de preparate sunt pline de conservanţi, coloranţi, potențiatori de gust, arome sintetice şi o mulţime de alte ingrediente ce pot dăuna pe termen lung.
Dacă îţi doreşti, poţi reduce consumul de fast-food încetul cu încetul şi să înlocuieşti obiceiul de a mânca preparate ultraprocesate cu mâncare sănătoasă, hrănitoare şi proaspătă. Există o mulţime de preparate gustoase, exact la fel ca cele fast-food, pe care le poţi prepara acasă cu ingrediente sănătoase.
Iată 5 trucuri utile ca să reduci consumul de fast-food
Foloseşte o friteuză cu aer cald
Friteuza cu aer cald te poate ajuta să te bucuri de mâncare de tip fast-food, precum puiul crispy sau cartofii prăjiţi într-un mod sănătos. Aceasta rumeneşte alimentele fără să fie necesar uleiul sau cu o cantitate mică de grăsime vegetală sau animală. Poţi alege o friteuză de aici dacă îţi doreşti să găteşti ceva gustos şi sănătos acasă, de la carne şi cartofi până la legume proaspete sau prăjituri. Pe Hotpick.ro găseşti o gamă variată de produse, la preţuri avantajoase.
Programează un cheat meal pe săptămână
Dacă reduci consumul de fast-food nu înseamnă că nu te mai poţi bucura din când în când de burgerul preferat sau de shaorma gustoasă. Încearcă să îţi programezi un cheat meal pe săptămână sau mai exact o masă în care mănânci exact ce îți dorești. În acest fel, nu vei resimţi schimbarea ca pe una total restrictivă.
Alcătuieşte o listă cu mâncărurile preferate
Atunci când vrei să reduci consumul de fast-food este o idee bună să îţi aminteşti şi de alte mâncăruri preferate. Alcătuieşte o listă cu mâncărurile preferate care să nu includă produse fast food. Poate fi vorba de chifteluţe, mămăligă, grătar, paste cu sos sau orice altceva se poate prepara acasă din ingrediente fresh.
Bucură-te de condimente
Uneori, condimentele sunt cele ce oferă un gust special preparatelor fast-food. Ei bine, de condimente te poţi bucura şi acasă, în feluri de mâncare sănătoase, precum carnea la grătar sau salatele. Studiază raftul de condimente din supermarket şi alege ce îţi face cu ochiul.
Prepară sosuri în casă
Sosurile din mâncarea fast food sunt pline de gust, însă vestea bună este că se pot replica şi acasă în variante mai sănătoase. Învaţă să prepari reţete de sosuri pe bază de iaurt, precum tzatziki, pentru care ai nevoie de iaurt grecesc (de preferat slab), castraveţi şi usturoi. De asemenea, mai poţi servi sosuri pe bază de maioneză light, muştar sau sos de roşii, în cantităţi moderate.
Foloseşte trucurile de mai sus ca să reduci treptat consumul de fast food şi alimente ultraprocesate şi să le înlocuieşti cu alternative fresh şi sănătoase, pe care le poţi prepara rapid acasă.
Imagine de Engin Akyurt de pe Pexels.com