Chiar daca mai repede, sezonul virozele respiratorii si a racelilor a inceput si de aceea este bine sa luam masuri din timp pentru a nu deveni «victimele» acestor boli.
In aceasta perioada scade foarte mult imunitatea in primul rand din cauza deficientei in organism a probioticelor. De aceea, consumul de probiotice este esential in sezonul rece.
1. Iaurt
Este de preferat sa-l prepari acasa, dupa cum ne recomanda specialistul si sa eviti iaurturile cu fructe din comert. Iaurtul simplu abunda in probiotice care regleaza digestia si cresc imunitatea organismului.
2. Varza murata
Este o sursa de probiotice, fiind pregatita prin fermentatie, cu ingrediente naturale. Culturile vii din varza murata pot fi utile si in ameliorarea alergiilor si in plus, este o sursa excelenta de vitaminele B, A, E si C.
3. Chefirul
Acest aliment are efecte benefice asupra tractului digestiv, fiind in acelasi timp si un bun antioxidant. Mai mult, acesta grabeste refacerea florei intestinale si prevenirea problemelor digestive care pot aparea in urma tratamentului cu antibiotice.
4. Ciocolata neagra
Este bogata in antioxidanti si are un efect de energizare. In plus, ciocolata neagra se mai remarca si prin probioticele pe care le furnizeaza organismului. Cata vreme are o concentratie cat mai mare de cacao si un continut cat mai mic de zahar sau indulcitori sintetici, ciocolata neagra este un aliat de nadejde al sanatatii.
5. Ceaiul Kombucha
Acest ceai se obtine folosind culturi vii de Kombucha in ceai verde sau ceai negru si este folosita de secole intregi pentru cresterea nivelului de energie, imbunatatirea starii de spirit si pierderea kilogramelor in plus. De asemenea, bacteriile din culturile de Kombucha sunt probiotice si functioneaza in acelasi fel ca si culturile bacteriilor active din iaurt.
6.Laptele de soia
O singura cana de lapte de soia ofera o multime de nutrienti esentiali intaririi organismului inainte de sezonul rece: contine 25-31% calciu, 11-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 grame de grasimi (0,4 grame grasimi saturate), 6-10 grame de proteine si este bogat in acizi grasi esentiali omega 3, antioxidanti si vitamina E, care ajuta la combaterea infectiilor.
Tratamentul cu antibiotice desi distruge infectiile, in acelasi timp „omoara” si culturile de bacterii benefice organimului. Dupa o astfel de cura, echilibrul microbian trebuie restabilit cu probiotice cat mai repede pentru a nu genera alte probleme.