Avocat Marius Coltuc: Aveti un proces in Romania? Iata ce trebuie sa stiti!

Justitiabilii din Romania pot folosi, in momentul de fata, cateva servicii online de mare ajutor in cadrul unui (viitor) proces in justitie. Mai exact, ne referim, in esenta, la urmarirea dosarelor in instanta, cautarea specialistilor si legislatia gratuita.

1. Urmareste online dosarele aflate la instante

Orice persoana interesata sa urmareasca desfasurarea unui proces, de la un termen de judecata la altul, se poate folosi de Portalul Instantelor de Judecata, pe care il gestioneaza Ministerul Justitiei (MJ).

„Informatiile despre dosare si sedinte sunt actualizate automat, zilnic, la nivelul central (baza de date a portalului) de la nivelul instantelor de judecata. Apoi, informatiile actualizate sunt indexate de motorul de cautare aferent portalului pentru a fi rapid gasite in momentul cautarii. Informatiile cele mai actuale despre dosare sunt cele disponibile in aplicatia ECRIS Infokiosk ce poate fi accesata de pe terminalele infokiosk prezente in fiecare instanta”, scrie pe site-ul portalului, ce este accesibil aici.

Astfel, justitiabilii pot gasi pe site-ul MJ toate datele de contact ale instantelor din Romania si, folosind motorul de cautare al portalului, pot accesa toate dosarele publice (acolo unde se gasesc, in principal, informatii despre inregistrare, sectie, materie, obiect, stadiu procesual, parti implicate, sedinte si solutii date).

Pe deasupra, cei interesati pot cere chiar sa primeasca pe e-mail, in format electronic, incheierile de sedinte sau hotararile judecatoresti din procesele civile. In acest sens, asa cum ne-au explicat reprezentantii ministerului, este necesara depunerea unei cereri la instanta care instrumenteaza dosarul.

2. Gaseste rapid specialistii de care ai nevoie

Orice persoana implicata (sau care urmeaza sa fie implicata) intr-un proces poate avea nevoie de ajutorul unor specialisti autorizati, motiv pentru care justitiabilii au online la dispozitie liste oficiale cu acestia.

In principal, ne referim la avocati, care pot fi gasiti in Tabloul avocatilor din Romania. In afara de faptul ca tabloul poate fi folosit pentru a gasi avocatii activi, tot cu ajutorul lui se poate verifica daca o persoana care sustine ca este avocat este, intr-adevar, avocat cu drept de practica. Totodata, pe internet se gasesc liste cu notarii, executorii judecatoresti si mediatorii din Romania, printre altii, iar aici este o centralizare a acestora.

3. Legislatia gratuita e la doar un click distanta

O alta resursa gratuita pe care o poate folosi online orice justitiabil este legislatia Romaniei, in forma publicata in Monitorul Oficial sau in forma actualizata la zi cu toate modificarile survenite ulterior publicarii in Monitor. Concret, actele normative aparute in Monitorul Oficial pot fi accesate cu ajutorul Portalului legislativ al MJ, disponibil la aceasta adresa. Singurul inconvenient este publicarea cu o intarziere de cateva zile fata de aparitia numerelor Monitorului Oficial.

Totusi, aceasta problema este rezolvata chiar de site-ul Monitorului Oficial, care pune la dispozitie, in varianta electronica, toate actele normative, insa doar timp de zece zile de la publicare. Cu toate acestea, incepand cu data de 1 iunie 2017 va disparea aceasta limitare, astfel ca legile, ordonantele si celelalte acte aparute in Partea I vor fi disponibile permanent si pe site-ul Monitorului Oficial.

In alta ordine de idei, justitiabilii mai pot gasi online si un site cu jurisprudenta instantelor romanesti, ce este disponibil aici. De asemenea, jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei este aici (deciziile prin care s-au admis exceptii de neconstitutionalitate), iar a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – aici si aici (decizii de admitere si de respingere).

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.