Avocat Marius Coltuc: Cum contest o amenda ISCTR in 2017.Peste 2.000 de amenzi aplicate in 2017 de ISCTR

Va informam ca in HG 69/2011 sunt prevazute urmatoarele tipuri de incalcari:

a) incalcari foarte grave care se sanctioneaza cu amenda de la 14.000 lei la 18.000 lei;

b) incalcari grave care se sanctioneaza cu amenda de la 8.000 lei la 12.000 lei;

c) incalcari minore care se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei.

Sanctiunile se aplica:

a) operatorului de transport rutier sau intreprinderii de transport rutier in cont propriu roman/romane ori strain/straine sau persoanei fizice/juridice, dupa caz;

b) conducatorului auto roman sau strain, dupa caz;

c) operatorului economic care desfasoara activitati conexe transportului rutier/persoanei fizice sau juridice, dupa caz;

d) scolii de conducatori auto/instructorului auto autorizat/persoanei fizice sau juridice, dupa caz;

e) centrului de pregatire si perfectionare a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere/persoanei fizice sau juridice, dupa caz;

f) persoanei care utilizeaza legitimatiile de calatorie tip card fara drept sau in alte conditii decat cele reglementate de legislatia in vigoare;

g) furnizorului sau beneficiarului de bunuri divizibile, dupa caz.

Motive:

O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor consacra expres in art. 17 motivele care atrag nulitatea procesului verbal: lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator.

Referirea la faptul ca nulitatea se constata si din oficiu, ma face sa cred ca in mod clar e vorba de o nulitate absoluta. In afara de art. 17, singura referire expresa in OG 2/2001 la o cauza de nulitate, apare in art. 16 alin 7, pentru situatia obiectiunilor la procesul verbal, care sub sanctiunea nulitatii trebuie consemnate distinct in procesul verbal la rubrica „alte mentiuni”.

Desi art. 16 alin 1 stabileste care sunt mentiunile ce trebuie cuprinse obligatoriu in procesul verbal, numai lipsa unora din aceste mentiuni(adica cele la care face referire art 17) e sanctionata cu nulitatea.

Prin urmare, in cazul lipsei celorlalte mentiuni se poate conchide ca, in masura in care legiuitorul nu a inteles sa le sanctioneze expres cu nulitate, lipsa lor nu va conduce la nulitatea procesului verbal?

Sa luam situatia nesemnarii procesului verbal de contravenient. In procesul verbal, agentul constatator mentioneaza imprejurarile care au determinat nesemnarea procesului de contravenient, insa nu apare nicaieri o semnatura unui martor care sa le confirme si nici agentul constatator nu precizeaza motivele ce au dus la incheierea pv fara martor.

Model plangere contraventionala

Model plangere contraventionala ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier) – contestatie amenda ISCTR

DOMNULE PRESEDINTE,

Subsemnatul(a) ………….., domiciliat(a) in …………….., CNP…. seria si numarul de buletin,

Formulez:

PLANGERE CONTRAVENTIONALA

Impotriva procesului-verbal de contraventie nr. …….., din …………, incheiat de ……….., prin care, in baza art. …, din ………., am fost sanctionat(a) cu a carui anulare o cer.

Motivarea prezentei plangeri o voi depune pana la primul termen.

Anexez copie dupa procesul verbal de contraventie – cu mentiunea conform cu originalul si semnatura.

Semnatura,

……….

DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI ………………

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.