BENEFICIILE consumului de CAFEA

Consumul sporit de cafea ar putea duce la o viata mai lunga, potrivit a doua studii noi publicate si citate de CNN. Constatarile au readus in discutie un subiect vechi de sute de ani privind efectele cafelei asupra sanatatii.

Un studiu realizat pe mai mult de 520.000 de persoane din 10 tari europene, cel mai mare de pana acum privind legatura dintre cafea si mortalitate, a constatat ca in cazul deloc care consuma mai multa cafea se reduce semnificativ riscul de mortalitate.

Cel de-al doilea studiu se concentreaza pe populatiile de culoare. Dupa ce au studiat peste 185.000 de afro-americani, americani indigeni, hawaiieni, japonezi americani, latino si albi, cercetatorii au descoperit ca cafeaua creste longevitatea in mod diferit in functie de rasa.

Persoanele care au baut doua pana la patru cani pe zi au avut un risc de deces de 18% mai mic comparativ cu persoanele care nu beau cafea, potrivit studiului. Aceste constatari sunt in concordanta cu studiile anterioare, care s-au uitat la majoritatea populatiilor albe, a declarat Veronica Wendy Setiawan, profesor asociat de medicina de prevenire la USC Keck Scoala de Medicina, care a condus studiul privind populatiile de culoare.

Studiul arata ca exista o posibilitate biologica puternica pentru relatia dintre cafea si longevitate si a constatat ca mortalitatea a fost invers proportionala cu consumul de cafea pentru bolile de inima, cancer, boli respiratorii, accident vascular cerebral, diabet si boli renale.

Studiul privind tarile europene a relevat o asociere inversa intre cafea si bolile de ficat, sinuciderea la barbati, cancerul la femei, bolile digestive si bolile circulatorii. Cei care beau trei sau mai multe cesti pe zi au avut un risc de deces mai scpzut decat cei care nu beau cafea.

Cafeaua este un amestec complex de compusi, dintre care unele au fost dezvaluite in laboratoare pentru a avea efecte biologice, a spus Gunter.

Studiile au aratat ca anumiti compusi au proprietati neuroprotectoare si antiinflamatorii, care pot contribui la reducerea riscului de imbolnaviri cum ar fi boala Parkinson.

In studiul european, persoanele care beau cafea au avut tendinta de a avea niveluri mai scazute de inflamatie, profiluri mai bune de lipide si un control mai bun al glucozei comparativ cu cei care nu au fost. Nu este inca clar ce compusi speciali ofera beneficii pentru sanatate, dar Gunter a spus ca ar fi interesat sa exploreze acest lucru in continuare.

Ambele studii au separat fumatorii de nefumatori, deoarece fumatul este cunoscut pentru a reduce durata de viata si este legat de diferite decese. Cu toate acestea, au descoperit ca aceasta a avut efecte inverse asupra mortalitatii si pentru fumatori.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.