Laureatul premiului NOBEL pentru Fiziologie sau Medicina, din 2008, a lansat un avertisment legat de consumul unui aliment care ar favoriza dezvoltarea cancerului.
Vorbim de avertismentul omului de stiinta Harald Zur Hausen, care a primit premiul Nobel pentru descoperirea legaturii ce exista intre virusurile papilomului uman si cancerul cervical.
Intr-o ampla lucrare publicata cu peste 30 de ani in urma, dr. Zur Hausen evidentia ca anumite tipuri ale virusului papilomului joaca un rol important in cancerul cervical.
Studiile arata ca, la nivel global, aproximativ cinci la suta din cancere sunt cauzate de infectia persistenta cu virusul HPV. El a declarat ca virusul intalnit in randul vacilor poate duce la aparitia cancerului de colon.
Dupa aceasta declaratie a germanului, multi oameni de stiinti au avertizat cu privire la consumul de carne rosie deoarece poate fi provocatoare de cancer de colon. Doctorul Horald a sustinut ca si laptele de vaca poate fi periculos. Despre carnea rosie, preparata pe gratar, omul de stiinta a spus ca ar avea un mare potential cancerigen. Laureatul premiului NOBEL a aratat si ca in Mongolia, unde nu se consuma carne rosie, cancerul de colon este extrem de rar.
Omul de stiinta a spus ca in Asia cancerul de colon nu este intalnit deoarece lumea nu consuma nici lapte de vaca sau alte produse lactate. Un risc crescut pentru cancerul colorectal a fost raportat in mod constant pentru consumul pentru un timp indelungat de carne rosie fiarta si prelucrata. Acest lucru a fost frecvent atribuita agentilor cancerigeni chimici care apar in timpul procesului de preparare a carnii.
”Eu cred ca animalele domestice pot fi o cauza directa a cancerului de colon la om. Avem date experimentale care sustin aceasta ipoteza. Cu toate acestea, acest lucru ramane sa fie confirmat”, a spus Hausen.