De-a lungul vieții, orice persoană se confruntă la un moment dat cu situații neplăcute sau tensionate, ceea ce duce inevitabil la apariția stresului.
Din fericire, stresul nu este întotdeauna un lucru rău, acesta fiind împărțit în două mari categorii. Prima este stresul „pozitiv” (sau eustres), caracterizat printr-o emoție intensă ce ne impulsionează să luăm atitudine – cum ar fi obținerea unei promovări la locul de muncă sau preluarea unor responsabilități mai mari. Stresul devine negativ atunci când o persoană se confruntă cu provocări continue, fără să aibă parte de cel puțin un moment de respiro. Ca urmare, persoana devine suprasolicitată și stresul se acumulează treptat, ducând la simptome fizice și psihice nefaste.
Iată care sunt simptomele comune asociate stresului și cum le poți ameliora
Boala secolului începe să devină tot mai pronunțată, în special în rândul adulților, principalele cauze fiind preocupările legate de stabilitatea financiară, locul de muncă, viața amoroasă, starea de sănătate și problemele familiale. Dacă și tu te confrunți cu cel puțin una dintre aceste probleme și te simți copleșit/ă, posibil să fi experimentat simptomele de mai jos.
- Insomnie și nivel scăzut de energie
Stresul constant poate induce o stare de oboseală cronică și tulburări de somn (cum ar fi insomnia), ceea ce automat duce la scăderea nivelului de energie. Este dovedit faptul că trecerea printr-o perioadă mai tensionată poate crește riscul apariției insomniei, ceea ce atrage după sine tulburări de memorie și concentrare și o stare rea de spirit. Cu alte cuvinte, stresul se amplifică și devine mult mai greu de gestionat. Pentru a avea un somn odihnitor, este indicat să renunți la băuturile cofeinizate, să faci mișcare în mod regulat, sau să menții camera la o temperatură mai scăzută în timpul nopții.
- Acnee
Există o serie de studii ce sugerează faptul că un nivel ridicat de stres este asociat cu apariția coșurilor inestetice pe piele, în special la nivelul feței. Unul dintre motive ar putea fi reflexul necontrolat de a pune mâna pe față în situații stresante, ceea ce contribuie la răspândirea bacteriilor și, implicit, la apariția acneei. O altă cauză este eliberarea hormonilor de stres, cortizol și androgeni, ce pot stimula glandele sebacee, ducând astfel la apariția excesului de sebum. O vizită la medicul dermatolog poate fi recomandată, însă nu uita că alimentația și igiena corespunzătoare joacă un rol la fel de important.
- Cefalee
Perioadele de stres intens pot contribui inevitabil la apariția durerilor de cap moderate sau severe, afecțiune care poate fi însoțită, de asemenea, de iritabilitate, un apetit crescut, grețuri sau constipație. Alți factori declanșatori ai durerilor de cap pot fi somnul precar, alimentația, consumul de alcool, schimbările hormonale etc. Dacă simți că stresul devine o problemă reală în viața de zi cu zi, iar migrenele nu încetează să-ți „dea bătăi de cap”, atunci s-ar putea să suferi de deficit de magneziu. 50% din cazurile de oboseală cronică coincid cu nivelul scăzut al acestui mineral în organism, motiv pentru care administrarea orotatului de magneziu este necesară. Dacă ești curios să afli care sunt beneficiile principale ale acestor suplimente, poți citi mai multe detalii despre un medicament care ajută la combaterea eficientă a stresului și oboselii.
- Tulburări digestive
Pentru unele persoane, stresul încetinește procesul digestiv, ceea ce contribuie la apariția senzației de balonare, a durerilor abdominale și a constipației. Alte persoane experimentează exact efectul opus: diareea. Mai mult decât atât, stresul poate agrava anumite afecțiuni digestive, cum ar fi ulcerul gastric și sindromul colonului iritabil.
Stresul devine, de asemenea, dăunător atunci când persoanele afectate consumă alcool, tutun sau substanțe interzise, din dorința de a se elibera de tensiunea acumulată. Din păcate, în loc să amelioreze situația și să restabilească echilibrul în organism, aceste substanțe amplifică stresul pe termen lung și afectează grav sănătatea noastră. Prin urmare, alege să gestionezi stresul inteligent!
Sursa foto: Pexels.com