Ce este in CREIERUL unui ADOLESCENT? Lucruri pe care ar fi bine sa le stii

Creierul unui adolescent este plin de informatii si de ganduri contradictorii, iar aceasta perioada din viata fiecaruia este una dintre cele mai confuze, plina de intrebari ce necesita raspunsuri.

Te-ai intrebat vreodata ce se intampla in creierul copilului tau adolescent? La ce s-a gandit cand a facut o anumita alegere? De ce nu te asculta atunci cand ii spui ceva? Uneori, un adolescent pare rupt de lumea in care traim, este cu capul in nori si pare sa traiasca intr-o realitate paralela. Ca parinti, ne putem simti dezorientati sau frustrati atunci cand perspectivele adolescentilor sunt complet diferite de ale noastre.

Specialistii sustin ca este absolut normal sa intampinam dificultati atunci cand incercam sa comunicam cu un adolescent. La aceasta varsta copilul nu si-a perfectionat inca arta de a-si comunica gandurile si sentimentele si uneori vei simti ca e nevoie sa ghicesti experientele prin care trece. Acest lucru este cu atat mai adevarat cu cat adolescentul are un comportament sfidator, argumenteaza si se lupta cu eforturile pe care tu le depui pentru a-l sustine.

A sta si a-ti asculta copilul adolescent fara a incerca sa intervii si sa-l ajuti sa-si modifice putin felul in care gandeste este destul de dificil pentru ca noi, ca parinti, avem si acest rol de a-i ghida si a-i invata pe copii. Insa, uneori, tot ceea ce au nevoie este sa fie ascultati. Iar opinia unui adolescent nu trebuie generalizata. Daca unul gandeste intr-un fel, nu inseamna ca toti gandesc la fel.

Jurnalistii de la empoweringparents.com au facut un studiu printre adolescenti si i-au rugat sa raspunda la urmatoarea intrebare: „Daca ai putea sa le spui parintilor tai un singur lucru si ai fi sigur ca te asculta si te inteleg pe deplin, care ar fi acesta?”. Iata mai jos cele mai relevante raspunsuri:

„Nu mai incerca sa rezolvi lucrurile in locul meu!”

Adolescenta este perioada marilor schimbari: fizice, mentale si emotionale. Daca stam tot timpul cu gura pe copii, incercam sa-i ajutam si sa le oferim solutii, chiar si atunci cand suntem bine intentionati, la un moment dat, adolescentul ar putea crede ca e ceva in neregula cu el. Inainte de a interveni si de a repara lucrurile in locul lor, gandeste-te daca este vorba despre o chestiune de viata si de moarte si daca nu ar putea foarte bine sa o faca si ei, chiar si gresit. Ii poti oferi adolescentului un sfat, ii poti spune ca il sustii in deciziile pe care le ia si trebuie sa intervii doar atunci cand ii poate fi afectata siguranta sau integritatea.

„Aminteste-ti cum era cand erai tu adolescent. Cum te simteai?”

Daca cineva mi-ar da 100.000 de euro ca sa ma intorc in timp si sa-mi retraiesc adolescenta, probabil ca nu as face-o. M-ar astepta acolo conflicte cu parintii, presiunea anturajului, despartiri romantice dureroase, treaba la care ma puneau parintii, faptul ca mi se spunea mereu ce sa fac, cosurile de pe fata si stanjeneala sociala. Cu cat ne indepartam mai mult de adolescenta, cu atat ne amintim mai putin acele emotii intense cu care ne confruntam. Adolescentul tau trece prin aceleasi stari, asa ca empatizeaza cu el.

„Fac o multime de greseli si suport consecintele. Dupa asta, morala trebuie sa inceteze pentru ca mi-am invatat lectia. Iar daca voi gresi din nou, vei avea ocazia sa ma pedepsesti”.

Acest comentariu chiar spune tot ce e necesar. Nimanui nu-i place sa-i fie amintite tot timpul greselile din trecut.

„Sunt la fel de bun ca fratele meu. Uneori sunt mai bun la anumite materii.”

Comparatia cu fratele meu mereu m-a scos din sarite. Replicile mamei, care subaprecia tot ce faceam si mi-l dadea mereu exemplu pe fratele meu, nu le pot uita nici in ziua de azi. Imagineaza-ti ca seful tau te compara mereu cu colegul tau de birou si ca ti-l ofera ca exemplu pozitiv in fiecare zi. Nu cred ca ai putea rezista.

„Se poate ca uneori sa fii atenta doar la mine?”

Adolescentii sunt absorbiti de propria persoana. Chiar daca incercam sa-i invatam sa fie empatici, sa iasa de sub carapacea lor si sa fie atenti si la nevoile celor din jur, este foarte bine ca uneori sa-i lasam in pace si sa-i intelegem. O imbratisare, o bataie pe umar sau un simplu „imi pare rau ca ai avut o zi grea” pot muta muntii din loc.

„Nu mai incerca sa ma controlezi permanent!”

A privi pe cineva drag cum ia o decizie gresita si a nu interveni pare sa fie cel mai dificil lucru. A fi parinte inseamna o lectie permanenta despre cum sa te comporti si cum sa-ti lasi copilul liber atunci cand are nevoie sa faca acest lucru. Nu incerca sa-l controlezi permanent pentru ca astfel nu-l vei proteja. Este viata lui si mai devreme sau mai tarziu va face oricum propriile alegeri, scrie totuldespremame.ro.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.