Cercetările au fost realizate la UMF Cluj iar concluziile sunt foarte îngrijorătoare: mortalitatea a crescut de patru ori.
În blocurile cu centrale de apartament pe gaz, cu evacuare pe orizontala, a crescut mortalitatea de cancer de peste 4 ori, în special la tineri. Datele vor fi prezentate pe 19 octombrie în cadrul unei conferințe susținute în Academie de Studii Economice (ASE) București.
Cercetările au fost realizate la UMF Cluj iar concluziile sunt foarte îngrijorătoare.
„Prin centrala din perete ies peste 70 de produși cancerigeni! Poluarea la interior este mai complexă decât cea de la exterior, concentrațiile unor poluanți, ca de exemplu dioxidul de azot, fiind mai mare la interior”, avertizează, după 15 ani de cercetări, Academician Prof. dr. docent Gheorghe Benga, membru al Academiei Române.
Profesorul Benga susține că în gazele emanate de centralele termice individuale exista zeci de poluanți, inclusiv compuși de azot, de sulf, metale grele, radicali liberi, etc. Acești poluanți mutageni și genotoxici, precum și particulele ultrafine de funingine, sunt cancerigene. Mai mult, funinginea este pe primul loc în listele de agenți cancerigeni în toate țările.
Organizatorii conferinței de la ASE, din 19 octombrie, spun că soluția este simplă, adică se montează o tubulatură comună de dirijarea gazelor de ardere peste acoperișul blocului – și gata! Țevile de evacuare a gazelor de la toate centralele branșate la tub vor fi dotate cu o clapetă gravitațională. Aceasta nu va permite accesul gazelor în apartament de la centralele vecinilor dacă centrala din apartamentul respectiv este oprită.
„Poluarea atmosferică este un ucigaş în masă tăcut, despre care vorbim puţin, dar care face un veritabil masacru”, spun studiile pe acestă temă.
Conferința de la ASE va fi organizată de Patronatul Investitorilor Autohtoni în parteneriat cu Blocul Național Sindical și Academia de Studii Economice.