De fiecare data cand utilizatorii apeleaza un numar de telefon care si-a schimbat reteaua prin portare si tariful apelului ar putea fi, din aceasta cauza, mai mare decat cel la care se asteapta, acestia aud un semnal sonor distinctiv, chiar inainte de realizarea apelului.
Semnalul sonor ii permite apelantului sa intrerupa apelul, sa se informeze in ce retea este portat numarul si daca tariful catre acel numar este diferit fata de cel pe care il stia.
Pentru a afla in ce retea este portat un numar, utilizatorii pot accesa www.portabilitate.ro, site pus la dispozitie de ANCOM. Aici puteti afla cum suna semnalul de portare.
Odata cu aparitia portabilitatii, identificarea retelei in care functioneaza un numar nu mai este posibila dupa formatul acestuia, astfel ca Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a impus aceasta masura operatorilor de telefonie fixa si mobila, pentru a evita situatiile in care utilizatorii ar putea plati un tarif mai mare decat cel asteptat atunci cand apeleaza un numar de telefon care a fost portat.
Despre portabilitate
Serviciul de portabilitate a fost introdus de ANCOM in anul 2008, pentru a le permite utilizatorilor de telefonie fixa sau mobila sa isi pastreze numarul de telefon la schimbarea operatorului. Pana in prezent au fost portate in Romania peste 3,3 milioane de numere.
Portarea numarului de telefon se face numai la cererea utilizatorilor, care pot alege sa porteze orice numar de telefon, dar numai intr-o retea de acelasi tip (numarul mobil spre o alta retea de telefonie mobila, numarul fix catre o alta retea de telefonie fixa) si in interiorul aceluiasi judet in cazul numerelor geografice In cazul telefoniei mobile, este permisa si portarea de pe abonament pe cartela preplatita si invers.
Atentie! Portarea numarului de telefon catre un alt operator nu anuleaza obligatiile asumate de utilizatori la semnarea contractului cu operatorul initial. De exemplu, daca se solicita portarea inainte de expirarea contractului, este posibil ca utilizatorul sa fie nevoit sa achite penalitati de reziliere anticipata.
Unde te informezi
ANCOM pune la dispozitie site-ul www.portabilitate.ro, unde poti afla daca un numar de telefon a fost portat si reteaua in care functioneaza in prezent. Site-ul iti ofera detalii cu privire la pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a porta un numar de telefon, raspunsuri la intrebari care apar frecvent in situatia portarii numerelor, dar si sfaturi pentru a evita posibilele probleme care pot interveni pe parcursul procesului de portare.
Pentru a face cea mai potrivita si informata alegere atunci cand iti schimbi furnizorul de servicii, poti accesa www.veritel.ro, comparatorul de oferte de telefonie si internet administrat de Autoritate.