O fântână este un mod bun de a avea apă potabilă sau pentru utilități, într-o zonă unde racordarea la rețeaua de apă curentă este imposibilă sau dificilă.
Însă acest lucru presupune anumite condiții pentru a putea fi folositoare și utilă, astfel încât menținerea într-o stare adecvată a fântânii poate fi dificilă.
Iată câțiva pași pe care să îi urmezi când vrei să îți construiești o fântână în curte
- Alege locul potrivit pentru fântână, unde să existe apă subterană la o adâncime accesibilă. Poți folosi o hartă a pânzei freatice din zonă, pe care o poți obține de la primărie sau de la o firmă specializată sau poți folosi metode tradiționale, cum ar fi radiestezia ori metode moderne, cum ar fi aparatele de detecție a apei. De asemenea, poți cere sfatul vecinilor care au deja fântâni în curte, pentru a afla adâncimea și calitatea apei din zonă.
- Apoi trebuie să obții autorizațiile necesare pentru săparea fântânii, de la autoritățile locale și de la Agenția Națională de Protecția Mediului. Aceștia îți vor cere să le prezinți un proiect al fântânii, cu dimensiunile, materialele și metoda de realizare, precum și un studiu de impact asupra mediului. De asemenea, va trebui să plătești o taxă pentru obținerea autorizației.
- Alege materialele și uneltele necesare pentru construirea fântânii. În funcție de tipul de fântână pe care îl dorești, poți opta pentru o fântână simplă, cu o găleată și o roată sau pentru o fântână mai complexă. În orice caz, vei avea nevoie de unelte de săpat, forat, zidit și montat, de pietre sau inele de beton și apoi în funcție de complexitatea lucrării și de un grilaj de plastic sau metal, o folie izolantă, un furtun sau o conductă, eventual și de un proiector sau iluminare în puț și în jurul acestuia. La final, s-ar putea să ai nevoie și de o pompă de apă curată submersibilă, pe care o găsești în gama de produse disponibile pe Atomico.ro. Aceasta împinge apa din fântână prin țevi sau furtun spre casă sau curte. Poți folosi și un hidrofor, care este similar cu pompa doar că în loc să împingă apa, acesta o aspiră.
- Realizează fântâna propriu-zisă, prin săpare sau forare. Poți săpa o fântână în cheson deschis, cu o lopată și o găleată sau poți fora o fântână de adâncime, cu o mașină de forat. În ambele cazuri, trebuie să te asiguri că fundul fântânii este neted, iar în cazul în care vrei sa folosești o folie la fund, asigură-te că nu sunt pietre sau rădăcini care ar putea să o străpungă. Această folie este necesară dacă vrei să elimini din lucrările viitoare de mentenanță. De asemenea, pereții puțului trebuie zidiți cu pietre sau inele de beton pentru a o consolida și pentru a o proteja de infiltrări.
- La final, decorează fântâna pentru a avea un aspect plăcut și pentru a fi funcțională. Pentru început, poți să acoperi puțul pentru a preveni căderea mizeriilor înăuntru și pentru a păstra apa curată și ferită de impurități. Ulterior, poți adăuga o lumină în puț pentru a vedea nivelul apei sau în jurul acesteia pentru estetică. În cele din urmă, poți să înconjori puțul cu pavaj pentru a fi practic și estetic.
În final, urmărirea acestor pași ar trebui să te ajute în obținerea apei și în construcția unei fântâni practice și folositoare. Nu doar că vei fi mai independent din punct de vedere al gospodăririi apelor, dar vei reduce și din costurile branșării la apa curentă de rețea, aducând un plus de confort.
Sursa foto: pexels.com