Este apa alcalină buna pentru tine?

Apa alcalină este opusul apei acide. Are un nivel de pH mai ridicat decât apa obişnuită. Teoriile cum că apa alcalină are diverse beneficii pentru sănătate au contribuit la creșterea popularității dietelor alcaline și a vânzărilor de aparate care transformă apa în alcalină, precum aparatele de ionizare.

Dar ce dovezi științifice se află în spatele consumului de apă alcalină? Există beneficii dovedite pentru sănătate?

Ce este apa alcalina?

PH-ul apei este neutru, în jurul valorii de pH 7. Produsele chimice și gazele pot schimba compoziţia apei, pentru a o face mai acidă sau mai alcalină.

PH-ul apei de ploaie este ușor sub neutru, deoarece există dioxid de carbon din aer și acest lucru crește aciditatea.

Substanțele acide au un pH sub 7, până la zero. PH-ul oțetului, de exemplu, este în jurul valorii de pH 3, al sucului de lămâie este în jurul valorii de pH 2, iar al acidului bateriei este în jurul valorii de pH 1.

Substanțele alcaline au un pH de până la 14. pH-ul bicarbonatului de sodiu este între pH 8 și 9, iar laptele de magnezie este între pH 10 și 11.

Apa poate avea un pH ridicat sau scăzut, dar dacă este prea mare sau prea scăzut, poate avea efecte adverse. Apa prea alcalină are un gust amar. Poate provoca depuneri pe țevi și aparate. Apa foarte acidă poate coroda metalele sau chiar le poate dizolva.

Beneficii

Apa alcalină a devenit populară în ultimii ani datorită credinței că poate aduce beneficii sănătății: apa alcalina beneficii.

Longevitate

Un studiu publicat în 2016 a analizat efectul consumului de apă alcalină la 150 de șoareci pe o perioadă de 3 ani. Rezultatele sugerează că cei care au băut apă alcalină au semne de longevitate mai mare, cu alte cuvinte, au îmbătrânit mai puțin și au mai multe șanse să trăiască mai mult.

Sănătatea oaselor și osteoporoză

S-au făcut unele cercetări cu privire la efectele aportului de alcaline asupra oaselor. Un studiu publicat în Bone a constatat un efect asupra resorbției osoase. Resorbția osoasă este procesul în care celulele osoase vechi sunt descompuse și înlocuite cu altele noi.

Resorbția osoasă mai mică și densitatea minerală mai mare au ca rezultat o rezistență osoasă mai bună.

Autorii au concluzionat că „o apă minerală alcalină bogată în bicarbonat și calciu a scăzut resorbția osoasă mai mult decât o apă minerală acidă bogată în calciu”.

Reflux de acid

Boala de reflux acid apare atunci când conținutul stomacului, care este acid, ajunge înapoi în conducta alimentară.

Refluxul acid care se întâmplă mult timp poate provoca leziuni și o boală cunoscută sub numele de boală de reflux gastroesofagian sau GERD.

Un studiu publicat în Annals of Otology, Rhinology & Laryngology a constatat că consumul de apă alcalină ar putea fi utilizat ca supliment la alte tratamente pentru boala de reflux.

Tensiunea arterială și diabetul

Oamenii de știință din Shanghai au descoperit că, la 3 până la 6 luni după ce au băut apă alcalină, persoanele cu hipertensiune arterială ridicată, zahăr din sânge și lipide crescute din sânge au avut niveluri mai mici în fiecare dintre acești factori.

În 2016, cercetătorii au descoperit că o apă electrolit cu pH ridicat a redus vâscozitatea sângelui la 100 de adulți, după exerciții. Acest lucru poate ajuta la reducerea tensiunii cardiovasculare datorită deshidratării.

Aport zilnic recomandat

Deoarece nu există dovezi care să susțină beneficiile apei alcaline pentru sănătate, nu există o cantitate zilnică recomandată. Cu toate acestea, dacă doriți să începeți să beți apă alcalină, începeți cu un aport redus și creșteți-l treptat. Acest lucru poate reduce efectele corozive ale apei foarte alcaline.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.