Home Diverse Femeia „ideală” de-a lungul istoriei: Ce influențează de fapt standardele de frumusețe...

Femeia „ideală” de-a lungul istoriei: Ce influențează de fapt standardele de frumusețe și cum au evoluat

Odată ce industria modei a luat amploare, mărimea asociată pieselor vestimentare a început ușor, ușor să devină o obsesie care ne dictează percepția asupra trupului „perfect”. Am putea crede că totul este măsurabil, însă putem oare cuantifica frumusețea fizică?

Standardele impuse sunt adesea imposibil de atins, iar motivul este cât se poate de transparent: cu toții avem trăsături distincte care, evident, nu țin cont de tendințe. Întocmai: tendințe! Acesta este conceptul cheie care influențează într-o oarecare măsură mentalitatea, dispoziția sau chiar identitatea noastră încă din cele mai vechi timpuri. 

Cum arăta corpul ideal în diferite perioade istorice și care sunt așteptările în zilele noastre

Frumusețea este adesea subiectivă sau, altfel spus, „stă în ochii privitorului”, însă dintotdeauna au existat anumite trăsături mai apreciate decât altele în funcție de secolul la care ne raportăm. Acum mii de ani în urmă o siluetă robustă era văzută ca un criteriu al frumuseții feminine, în timp ce astăzi proporțiile diferă. Formele voluptoase au fost văzute mereu ca fiind „ideale”? Iată ce ne spune istoria.

  1. Femeia ideală în Grecia Antică

Opulența era la acea vreme o „trăsătură” extrem de atractivă și cine altcineva ar fi putut reprezenta mai bine categoria persoanelor înstărite decât femeile voluptoase. Pielea deschisă, corpul în formă de pară și un păr lung și ondulat sunt caracteristici ilustrate de cele mai frumoase figuri feminine de la acea vreme, acestea indicând adesea fertilitate și o stare materială bună. O altă particularitate apreciată de grecii antici este simetria feței, concept promovat îndeosebi de filozofi, artiști și matematicieni ai vremii. Pitagora, de exemplu, este cel care a asociat „proporția divină” cu chipul perfect. Formele voluptoase și tenul palid revin „în trend” între secolele XV-XVI, mai exact în perioada renascentistă.

  1. Femeia ideală în Epoca Victoriană

Renumita formă de clepsidră a devenit pentru prima oară un etalon de frumusețe în Marea Britanie, în perioada domniei reginei Victoria. Femeile purtau corsete exagerat de strânse în jurul taliei, ceea ce le limita amplitudinea mișcărilor, indicând astfel o separare a femeii de munca fizică. Tenul palid, fizicul fragil și părul lung erau de asemenea caracteristici considerate feminine la acea vreme, un contrast izbitor față de idealul prezentat de grecii antici.

  1. Femeia ideală de-a lungul secolului al XX-lea

Secolul XX a fost marcat de o serie de schimbări vizibile în materie de stil, dar și de frumusețe. Anii ‘20 ilustrează nevoia femeii pentru emancipare, fiind favorizat aspectul „androgin” (păr tuns scurt, piept plat, trup subțire fără forme). Epoca de Aur a Hollywood-ului  a pus capăt stilului „băiețesc”, aducând din nou în „lumina reflectoarelor” trupul tip clepsidră, talia de viespe și șoldurile voluptoase, acest ideal atingând apogeul în 1950. Un trup ușor tonifiat și atletic de fotomodel devine idealul feminin în anii ‘80, urmând ca în anii ‘90 să fie apreciate femeile foarte slabe, chiar anorexice, unde proeminențele osoase (clavicula pronunțată, oasele gleznei etc.) erau considerate sexy.

  1. Femeia ideală în zilele noastre

Am putea spune că diversitatea este îmbrățișată și chiar promovată în epoca contemporană, însă știm că pe rețelele de socializare și în lumea mondenă există unele caracteristici „favorizate”. Bustul și posteriorul generos însoțite de o talie cât mai mică și un abdomen plat au luat cu asalt secolul XXI, cel puțin în Occident. Pentru a atinge acest ideal tot mai multe femei aleg să opteze pentru intervenții chirurgicale care să le permită integrarea în standardele menționate, pentru a spori totodată încrederea de sine și starea de bine în propria piele. Printre cele mai populare și solicitate intervenții sunt, bineînțeles, mărirea feselor și a sânilor. Sfatul unui doctor avizat este întotdeauna recomandată, de aceea pe site-ul Drsorinparasca.ro sunt prezentate mai multe opțiuni pentru femeile care sunt hotărâte să facă o schimbare de „look”. Frumusețea este în definitiv subiectivă, așadar nu există o decizie corectă sau greșită atunci când vine vorba de propriul trup. Fie că încerci să te conformezi standardelor actuale sau preferințelor personale, poți oricând să apelezi la un specialist și să te „remodelezi” după bunul plac atâta vreme cât ții cont de sănătatea ta.

Bineînțeles că trupul sau chipul perfect diferă nu doar de la o epocă la alta, ci și de la o cultură la alta, iar aici ne putem raporta la diferențele majore dintre Orient și Occident. Ține însă minte că standardele sunt efemere, lucru pe care istoria tocmai ni l-a confirmat.

Sursa foto: Pexels.com

Exit mobile version