Hard Disk-ul: inima laptopului tău și cum să ai grijă de ea

Hard Disk-ul este una dintre componentele de bază, care pune toată activitatea laptopului în mișcare. Acesta are funcția de a stoca datele și fișierele în laptop și este, în cele mai multe cazuri, piesa care dictează nivelul de performanță al laptopului.

De aceea, pentru ca laptop-ul tău să funcționeze eficient pentru o durată de timp mai îndelungată, este nevoie să ai grijă de integritatea hard disk-ului și să te asiguri că acesta funcționează în parametri normali.

Iată la ce să fii atent atunci când vine vorba de hard disk-ul laptopului!

Șocurile mecanice

Dacă laptopul tău se blochează uneori sau nu funcționează așa cum ți-ai dori, nu încerca să rezolvi problema lovind laptopul. Chiar dacă acest lucru ar putea funcționa la aparatele de cafea de pe holurile instituțiilor, șocurile mecanice nu sunt o soluție și pentru laptop. Din contră, o lovitură poate provoca oprirea permanentă din funcționare a hard disk-ului. De asemenea, ai grijă la locurile în care îl pui și la modalitatea prin care îl transporți, asigură-te că nu expui laptopul la șocuri neprevăzute.

Power-on și power off

Chiar dacă uneori trebuie să închizi multe programe înainte de a închide laptopul, nu alege varianta în care îl închizi de la butonul de power off în loc să-l lași să se închidă prin sistemul integrat de shutdown, deoarece acest lucru se resimte ca un șoc la nivelul hard disk-ului, care nu-și efectuează tot procesul de funcționare și este ”tăiat” brusc. Mai mult, evită să deschizi și să închizi laptopul de foarte multe ori în timpul unei zilei, deoarece hard disk-ul se uzează mai repede.

Atenție la memorie

Nu suprasolicita hard disk-ul cu date stocate inutil. Asigură-te că îi cureți memoria periodic și alege să stochezi fișierele într-un spațiu extern, la care să ai acces chiar și în cazul în care hard disk-ul tău se strică. Procesul de recuperare date de pe HDD este unul care se efectuează, de obicei, cu ajutorul specialiștilor în urma formatării hard disk-ului și te va scăpa de o mulțime de date nedorite, păstrând integritatea fișierelor de care ai nevoie.

Supraîncălzire

Curățarea fizică a laptopului este un pas pe care mulți utilizatori îl omit, până în punctul în care este prea târziu și laptopul se supraîncălzește, efectul final fiind defectarea hard disk-ului. Acesta are o temperatură maximă și una minimă la care poate funcționa, așadar, ai grijă și de acest aspect și nu lăsa laptopul să ruleze dacă simți că se încălzește prea mult. Du-l periodic la o curățare în profunzime, ai fi surprins câte particule de praf se pot acumula în decursul a câteva luni în carcasa laptopului.

Durata generală de viață

În medie, un HDD este funcțional aproximativ șase ani, perioadă după care va începe să îi scadă performanța. Pentru a nu te trezi în punctul în care hard disk-ul să cedeze complet și să nu mai poți deschide laptopul, înlocuiește-l mai repede de cei 6 ani, asta dacă nu îți schimbi laptopul cu totul. Nu uita să treci prin etapa de formatare hdd pentru a te asigura că acesta va funcționa normal și acordă o atenție suplimentară fișierelor de care ai în continuare nevoie, pentru a ști ce trebuie să recuperezi ulterior.

Performanța laptopului poate depinde de multe elemente, însă hard disk-ul este primul element la care să te uiți atunci când sistemul începe să nu mai funcționeze la fel de bine. Un hard disk de care ai grijă va prelungi, cu siguranță și viața laptopului tău.

Sursa: unsplash.com

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.