Home Diverse Importanta serviciilor de protectia muncii

Importanta serviciilor de protectia muncii

Sunt importante serviciile de protectia muncii intr-o companie sau sunt doar niste formalitati de pe urma carora beneficiaza doar statul si firmele care ofera servicii de protectia muncii?

In cele ce urmeaza vom discuta pe acest subiect astfel incat sa intelegem daca serviciile de SSM si PSI au cu adevarat un rol.

Instruirea in protectia muncii este un proces obligatoriu pe care trebuie sa il sustina angajatorul pentru angajat. Pe langa instruirea in sine presupune si achitarea unor taxe si drumuri catre institutii pentru a le plati. Este un proces anevoios pentru angajat si costisitor pentru angajator. Desi la prima vedere nu ar avea o asa mare importanta fiind doar niste formalitati, in anumite companii protectia muncii este un proces foarte util.

Daca ne angajam intr-o companie unde avem de lucru doar pe calculator sau doar cu niste hartii, atunci serviciile de protectia muncii si medicina muncii nu par a avea prea mare insemnatate, insa cand avem de lucru cu utilaje ce ne pot afecta integritatea fizica, atunci instruirea in protectia muncii se va dovedi de un real folos.

Cand se face protectia muncii?

Protectia muncii in companii se face in mod regulat si este un proces continuu. Aceasta nu se limiteaza doar la o data sau un eveniment specific.

Protectia muncii implica implementarea masurilor si procedurilor necesare pentru a preveni accidentele de munca si a asigura conditii de lucru sigure si sanatoase pentru angajati. In general, companiile sunt obligate prin lege sa ofere instruire in domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM) angajatilor lor, pentru a-i informa si a-i pregati in legatura cu riscurile specifice locului de munca si masurile de protectie adecvate.

Instruirea si asistenta SSM si PSI se face de catre firme specializate in protectia muncii periodic in functie de domeniul de activitate. Firmele care au domenii de activitate cu risc trebuie sa faca protectia muncii lunar. Cele cu risc mediu la trei luni iar cele cu risc de activitate scazut vor face protectia muncii semestrial sau la 1 an.

In mod obisnuit, instruirea SSM a lucratorilor se realizeaza in momentul angajarii si apoi periodic, in functie de riscurile specifice ale activitatii si de prevederile legale. De asemenea, sunt organizate instruiri suplimentare atunci cand apar noi riscuri sau cand sunt introduse modificari semnificative in procesele de lucru sau in echipamentele utilizate.

De exemplu, in cadrul unei firme ce acorda credite rapide unde se munceste doar de la computer si se interactioneaza telefonic cu potentialii clienti in vederea acordarii unui credit, medicina si protectia muncii se face doar la angajare. Nefiind necesare instruiri periodice cum este in cazul firmelor ce activeaza in domeniul constructiilor.

Este important ca fiecare companie sa respecte reglementarile specifice privind protectia muncii si sa dezvolte un plan adecvat de instruire si implementare a masurilor de securitate si sanatate in munca, astfel incat sa asigure un mediu de lucru sigur si sanatos pentru toti angajatii sai.

Exit mobile version