Importanța sterilizării instrumentarului stomatologic. Aparatul autoclav, indispensabil pentru orice cabinet dentar

Munca personalului unui cabinet stomatologic nu se reduce doar la efectuarea tratamentelor propriu-zise, ci și la îngrijirea și întreținerea aparaturii medicale și a instrumentelor folosite.

Mai mult decât atât, sterilizarea instrumentarului stomatologic este una dintre cele mai importante operațiuni efectuate zilnic în cabinetele și clinicile dentare.

De ce este atât de importantă sterilizarea instrumentelor folosite de medicii dentiști?

Răspunsul este unul lesne de înțeles pentru toată lumea – menținerea igienei și asigurarea sănătății pacienților și a personalului care lucrează în cabinetul stomatologic.

Totuși, importanța sterilizării instrumentarului dentar merită subliniată în orice discuție privind acest subiect, întrucât, la ora actuală, ea reprezintă cea mai mare problemă a cabinetelor medicilor dentiști din România.

Și, chiar dacă este ușor să ne imaginăm acest lucru, foarte mulți pacienți nu realizează riscurile la care pot fi expuși atunci când merg la stomatolog.

Spre exemplu, virusul HIV și anumite tipuri de hepatite, inclusiv B și C, pot fi transmise prin intermediul instrumentelor folosite de medicul dentist în timpul tratamentelor efectuate.

Așadar, igiena într-un cabinet dentar nu trebuie niciodată tratată cu superficialitate, și, chiar și în zilele în care personalul are un program încărcat, sterilizarea instrumentarului stomatologic trebuie făcută ca la carte.

Etapele sterilizării instrumentarului stomatologic

Deși medicii stomatologi știu aceste lucruri, este important ca și pacienții lor să cunoască mai bine modul în care sterilizarea instrumentarului dentar trebuie realizată, iar asta deoarece – în acest fel – gradul de conștientizare a riscurilor la care pot fi expuși în cazul în care igienizarea nu este efectuată corespunzător poate crește.

Așadar, primul lucru care trebuie știut despre igienizarea instrumentarului stomatologic constă în faptul că această operațiune este reglementată prin lege.

Mai precis, există norme europene și legislație națională care impun o anumită modalitate prin care igienizarea trebuie realizată.

Procedeul este început cu spălarea instrumentelor și lăsarea lor, timp de o oră, într-o baie cu soluție dezinfectantă. Urmează, mai apoi, clătirea și uscarea lor, după care instrumentele sunt ambalate în pungi autoclavile care se sigilează cu ajutorul unui aparat de sigilat pungi pentru sterilizare și se introduc în autoclav.

Sterilizatorul autoclav este un aparat care igienizează instrumentarul stomatologic cu aer umed. Pungile sunt ținute în autoclav timp de 30 până la 90 de minute, după care sunt scoase, etichetate cu data la care s-a efectuat sterilizarea și depozitate.

Autoclavul BlueTech de la Dentex, printre cele mai utilizate

Dentex, unul dintre cei mai mari furnizori din România de produse stomatologice și aparatură medicală pentru cabinetele și laboratoarele dentare, comercializează autoclavele marca propriu BlueTech – printre cele mai utilizate sterilizatoare autoclav din țară.

Ce recomandă autoclavul BlueTech de la Dentex?

✓ este disponibil în două variante – cu capacitate de 17, respectiv 23 litri;

✓ este dotat cu imprimantă internă;

✓ deține garanție pentru o perioadă de 2 ani;

✓ are un preț foarte bun, raportat la calitatea oferită;

✓ Dentex oferă periodic promoții la produsele comercializate, inclusiv la autoclave, astfel încât, la cumpărarea unui astfel de sterilizator, puteți beneficia gratuit și de un aparat pentru sigilarea pungilor sterilizatoare;

✓ autoclavul poate fi comandat inclusiv online, fără prea multe bătăi de cap.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.