Întreținerea și verificarea periodică a mașinii tale – de ce trebuie să ții cont?

Când te afli în mașină, siguranța trebuie să fie prioritară de fiecare dată. Prin urmare, este important să fie într-o stare tehnică foarte bună. De unde știi că autoturismul tău respectă toate condițiile? E simplu! Efectuând revizia auto la timp, fiindcă astfel scapi de uzura prematură și de reparațiile costisitoare.

În funcție de tipul mașinii, de frecvența de utilizare și de anul de fabricație se stabilește cât de des e necesară. Acest proces include o varietate de inspecții, teste și activități de întreținere, iar la finalizarea tuturor operațiunilor, șoferul și ceilalți pasageri pot merge la drum fără griji.

Iată tot ce trebuie să știi despre revizia auto!

Ce implică revizia mașinii?

Pentru a te asigura că vehiculul pe care îl conduci te poate transporta în siguranță, există o serie de verificări care trebuie efectuate. Activitățile de întreținere pot fi realizate printr-o simplă programare la un service auto în mod regulat, angajații de acolo având grijă de toate aspectele.

Iată elementele prioritare în timpul unei revizii:

  • inspectarea vizuală a motorului pentru a detecta urme de ulei sau alte tipuri de lichide
  • verificarea stabilității roților și a geometriei acestora
  • evaluarea angrenajului de direcție
  • inspecția și schimbarea centurilor (dacă este necesar)
  • schimbarea uleiului de motor, a filtrelor de aer, ulei și polen
  • verificarea plăcuțelor de frână și a scutului 
  • inspecția farurilor (fază scurtă, fază lungă, semnalizare, faruri spate și marșarier)
  • inspecția și schimbarea lichidului de frână (dacă este necesar)
  • completarea soluției antigel
  • inspecția luminilor de avertizare de pe tabloul de bord
  • dacă este necesar, schimbarea bujiilor

Acestea sunt principalele elemente care contribuie la siguranța pasagerilor în timpul călătoriei. Cu toate acestea, există o serie de lucruri care trebuie efectuate pentru a spori confortul celor din mașină. De exemplu, curățarea aparatului de aer condiționat sau completarea cu freon.

De asemenea, este importantă verificarea defectelor estetice precum coroziunea sau zgârieturile. De exemplu, rugina se răspândește foarte repede atunci când vehiculul este păstrat în zone cu un nivel ridicat de umiditate și asta reduce calitatea și rezistența anumitor piese.

Schimbarea curelei de distribuție, ungerea șuruburilor în zone de importanță majoră sunt, de asemenea, activități esențiale, dar nu trebuie să fie efectuate la fel de des. În general, cartea mașinii specifică intervalele de timp ideale pentru inspecția și schimbarea unor astfel de piese.

Cât de curând trebuie efectuată inspecția auto?

Există multe controverse despre momentul potrivit pentru a efectua revizia auto. Astfel, vei auzi variante precum 10.000, 15.000 sau chiar 20.000 de kilometri parcurși.

Intervalul optim pentru o astfel de verificare se stabilește în funcție de stilul de conducere, uzura mașinii și specificațiile producătorului. Cel mai bine este să urmezi instrucțiunile din cartea tehnică a mașinii. Acest lucru este foarte important, mai ales având în vedere că firme precum Dacia, Volkswagen sau altele pot avea recomandări diferite privind schimbul de ulei.

Avantajele efectuării inspecției mașinii la timp

Este important să faci revizia la timp deoarece te poate ajuta să scapi de cheltuieli inutile și să eviți accidentele. Un alt avantaj major este prelungirea duratei de viață a vehiculului, precum și menținerea performanței acestuia.

Concluzionând, pentru a te asigura că motorul funcționează în parametri optimi și că nu ai nicio altă defecțiune, fă revizia periodic. Pe lângă asta, siguranța și încrederea trebuie să fie pe primul loc atunci când ești la volan!

Sursă: shutterstock.com

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.