De cele mai multe ori, datornicii care nu au cum sa-si achite obligatiile fata de creditorii lor ajung sa se trezeasca cu bunurile executate silit. Din perspectiva celui interesat sa le cumpere la licitatie, cel mai avantajos aspect este reprezentat de pret, care este uneori cu mult mai mic decat pretul pietei. De partea cealalta, dezavantajele sunt numeroase. De pilda, cei care cumpara un imobil la licitatie nu au posibilitatea sa mearga inainte sa-l vada si sa-i caute eventualele defecte si, de altfel, legea nu-i confera cumparatorului de la licitatie garantia ca neregulile descoperite mai tarziu vor fi acoperite de cineva
Cand ne uitam pe site-urile cu executari silite, primul lucru care ne atrage atentia este, fara indoiala, pretul de pornire la care am putea cumpara bunurile respective. Sunt scoase la licitatie diverse lucruri, de la imobile, masini, utilaje, ambarcatiuni s.a.m.d. Bunurile sunt scoase la licitatie pentru ca proprietarii lor indatorati nu mai au cum sa le plateasca creditorilor lor datoriile, iar acestia cer executarea silita a bunurilor ce apartin debitorilor.
Și Fiscul organizeaza, de altfel, licitatii unde scoate la inaintare bunuri ce apartin contribuabililor cu datorii la stat. Chiar saptamana asta, organul fiscal central a anuntat ca organizeaza licitatii in mai multe orase din tara si printre bunurile licitate se numara si mai multe case. Pentru a participa la aceste licitatii insa e necesara achitarea unei taxe de participare de 10% din preţul de pornire al imobilului licitat.
Cam acesta ar fi avantajul principal – pretul. Poate parea incredibil sa cumparam o vila luxoasa cu 80.000 de euro. Preturile de pornire la executarile silite nu sunt stabilite aleatoriu, nici pe de parte, iar faptul ca ele scad de la o licitatie la alta se motiveaza astfel: creditorul vrea sa-si acopere datoria cat mai repede. Desi incearca sa-si scoata cat mai mult din nivelul datoriei, de cele mai multe ori ajunge sa obtina sume complet nesatisfacatoare. Totusi, decat nimic…
Dezavantajele la cumpararea de bunuri executate silit sunt insa numeroase, asa cum ni le puncteaza specialistul. Ganditi-va ca la capatul celalalt al firului problemei se afla un proprietar (datornic) care e disperat sa-si vada bunul inapoi, iar de multe ori se poate intampla sa fie chiar indreptatit sa-l primeasca. Datornicul executat, ajutat uneori de un avocat, nu va sta cu mainile in san si va cauta sa desfiinteze acea executare silita. „De departe cel mai important risc este acela in care debitorul executat silit face contestatie la executare, iar instanta o admite si pronunta anularea executarii silite. Consecinta este aceea ca adjudecatarul (persoana de buna-credinta care a cumparat la licitatie) trebuie sa restituie imobilul”, ne spune Iulia Blaja.
Contestatia la executarea silita se poate face de catre datornic pentru nenumarate motive. Orice abatere de la normele legale privind executarea silita ii da datornicului dreptul sa conteste executarea. De pilda, titlul executoriu nu e valabil, a intervenit prescriptia unei creante, a fost desfiintata hotararea in baza careia se face executarea, a fost ceruta de cine nu trebuie sau s-a desfiintat alt act ce sta la baza executarii.
Un alt dezavantaj este acela ca imobilul vandut la licitatie nu poate fi vizionat inainte de a fi cumparat, astfel incat cel interesat sa-l cumpere sa cunoasca starea in care se gaseste bunul. De altfel, in Codul civil se precizeaza, la materia vanzarii-cumpararii de bunuri de orice fel (nu doar imobile): „In vanzarile silite nu se datoreaza garantie contra viciilor ascunse”. Altfel spus, daca s-a fisurat o teava si s-a inundat parterul, cumparatorul nu poate sa se supere pe nimeni altcineva, decat pe soarta.
Avocat Marius Coltuc