„Luna plantării arborilor” la Botoșani!

Primăvara natura se reînnoiește și, după frigul iernii, vegetația prinde viață. Oamenii pot contribui și ei pentru renașterea naturii prin acțiuni specifice de semănare și plantare.

Pentru silvicultori perioada 15 martie-15 aprilie constituie o perioadă cu o semnificație aparte, cunoscută sub numele de „Luna plantării arborilor”.

Denumită inițial „Serbarea sădirii arborilor”, a fost oficializată în țara noastră în anul 1901 de către ministrul Spiru Haret ca o sărbătoare de primăvară, la nivel național.

Începând cu anul 1953 s-a stabilit prin lege, în perioada martie-aprilie a fiecărui an, funcție de condițiile climatice, să se serbeze „Luna pădurii” iar din anul 1989 aceasta se desfășoară în perioada 15 martie-15 aprilie. Denumirea actuală de „Luna plantării arborilor” este legiferată prin Codul Silvic (Legea nr. 46/2008).

Acțiunile silvice care se desfășoară în această perioadă de către Direcția Silvică Botoșani au ca obiectiv conștientizarea populației despre necesitatea asigurării integrității și dezvoltării pădurilor, împădurirea terenurilor forestiere goale, igienizarea lizierelor și a traseelor drumurilor ce străbat fondul forestier, cu participarea tineretului și în special a elevilor.

Fondul forestier actual al județului Botosani este de 56.333 ha (11,5% din suprafața județului) și cuprinde pădurile situate în partea nord-estică a României, fiind desfășurat altitudinal de la 60 m (Lunca Prutului) la 580 m (culmea Holmului). La est și la vest pădurile sunt delimitate de râurile Prut, respectiv Siret.

Pe total, în administrarea Direcției Silvice Botosani se află 48.564 ha terenuri forestiere situate pe raza administrativă a două județe, respectiv Botoșani (99.4%) și Suceava (0.6%). Din total suprafață, 34706 ha sunt proprietate publică a statului (71%) iar 13.858 ha (29%) reprezintă fond forestier privat reconstituit ca urmare a aplicării legilor fondului funciar.

Din suprafața retrocedată de 22.508 ha, 6.269 ha sunt administrate de către structuri silvice ce funcționează pe teritoriul județelor vecine iar pentru suprafața de 13.858 ha se asigură servicii de pază și administrare.

Regenerarea pădurilor în anul 2018:

Împăduriri integrale – fond forestier de stat:

– program anual 94 ha;

– program în această primăvară 66 ha;

Completări în plantații mai vechi – fond forestier de stat, urmare a pierderilor normale și a celor cauzate de calamitățile naturale (seceta) din anul trecut:

– program anual 55 ha, din care 47 ha în plantații în fond forestier și 8 ha plantații în teren degradat

– program în această primăvară 52 ha, din care 44 ha în plantații în fond forestier și 8 ha plantații în teren degradat;

Împăduriri integrale – fond forestier privat cu contract de administrare:

– program anual 2 ha, din care 2 ha primăvara;

Completări în plantații – fond forestier privat cu contract de administrare, urmare a pierderilor normale din anul trecut:

– program anual 2 ha, din care 1 ha primăvara;

Regenerări naturale în suprafețe de pădure de stat în care s-au efectuat tăieri definitive:

– program anual 90 ha;

– program pentru această primăvară 70 ha.

Suprafețe mai mari de împăduriri în această primăvară sunt în special în suprafețele de pe care s-au exploatat arboretele de molid și frasin afectate de uscare în masă anii trecuți astfel:

– Pădurea Runc-Bahlui, com. Frumușica – 32 ha, din cadrul O.S. Flămânzi

– Pădurea Tudora -12 ha, din cadrul O.S. Mihai Eminescu

– Pădurea Alba, com. Hudești – 5 ha și perimetrele Bodron III și Puțureni, com. Coțușca – 7 ha, din cadrul O.S.Darabani

– Pădurea Suharău, com. Suharău – 6 ha, din cadrul O.S.Dorohoi

– Pădurea Bădiuți-Butuc,com. Ștefănești – 5 ha, din cadrul O.S. Trușești.

Pepiniere silvice

Suprafața destinată pepinierelor silvice este de 25 ha în care se produc anual aproximativ un milion de puieți forestieri și ornamentali, atât pentru nevoile proprii ale regiei cât și pentru alți beneficiari. Producem o gamă largă de puieți forestieri (gorun, stejar, fag, salcâm, plop, salcie, frasin, paltin, cireș, tei, mălin, nuc negru, sânger, sălcioară, lemn câinesc).

Programul în primăvara 2017 este de 265 ari din care:

– semănături de specii forestiere 150 ari;

– butășiri 115 ari.

Semănăturile în pepiniere se fac cu salcâm, frasin, plop alb, ulm și sălcioară iar butășirile se fac cu salcie și plop euroamerican.

Cele mai mari pepiniere silvice unde se produc puieții sunt la Rădăuți Prut – O.S.Darabani, Guranda – O.S.Trușești și Cotu Copalău – O.S.Botoșani.

Pepinierele sunt dotate cu instalații de irigat moderne, care au consum redus de apă și eficiență sporită. Întreținerea culturilor și scosul puieților se realizează cu utilaje specifice.

În această primăvară vom planta peste 540.000 de puieți. Marea majoritate a puieților necesari pentru această primăvară sunt asigurați din pepinierele proprii, dar mai aducem din transfer de la direcțiile silvice vecine puieți de gorun, stejar și salcie. La randul nostru vom livra 51.000 de puieți de salcâm la Direcția Silvică Suceava.

Directia Silvică Botoșani dispune de un număr de 92.000 puieți forestieri (salcâm – 31.000, frasin de pensilvania – 23.000, sălcioară – 23.000, sânger – 12.000 și lemn câinesc – 3.000), precum și de diferite sortimente de puieți ornamentali (tuie, buxus, salcie pletoasă și creață, catalpa, tisa, brad, duglas etc.) care pot fi valorificați către populație sau operatori economici pentru utilități diferite (garduri vii, crearea de spații verzi etc).

Desfacerea puieților disponibili se face prin ocoalele silvice, pe bază de comandă – pentru persoanele juridice sau pe bază de cerere pentru persoanele fizice.

Campania de împăduriri din primăvara 2018

Regenerarea pădurilor este una dintre activitățile prioritare ale Direcției Silvice Botoșani, prin care se urmărește asigurarea integrității și permanenței pădurilor.

În anul 2018 pentru toate lucrările de regenerare a pădurii în cadrul Direcției Silvice Botoșani se preconizează a se vor cheltui cca. 4.603.000 lei. Pentru lucrările de împăduriri din această primăvară este nevoie de 1.359.000 lei. Sursele de proveniență a fondurilor necesare desfasurarii campaniei sunt:

– fond de conservare și regenerare 1.300.000 lei) asigurat în totalitate la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva;

– fond de ameliorare a terenurilor cu destinație silvică (59.000 lei) asigurat de Ministerul Apelor și Pădurilor.

Cele mai multe suprafețe se vor planta în această primăvară cu: gorun, stejar, fag, salcâm, salcie, plop, frasin, paltin, ulm, cireș, tei și sălcioară.

Ca măsuri organizatorice, s-au întocmit planurile tehnco-organizatorice ale campaniei de împăduriri și sunt în curs de finalizare procedurile legale pentru achiziția publică a lucrărilor de împăduriri și întreținere a plantațiilor existente.

Parte din lucrări, în volum mai restrâns, vor fi executate cu personalul angajat al Direcței Silvice sau zilieri.

În acest an vremea mai rece și ploioasă din luna martie a condus la o mică amânare a lucrărilor de împăduriri. Considerăm însă că există toate premisele ca în această primăvară campania de împăduriri să fie terminată în timp util, iar lucrările să fie de calitate.

În campania de împăduriri participă și numeroși voluntari, elevi, tineri, în cadrul unor acțiuni ecologice, participare cu rol foarte important în formarea unei conștiințe forestiere a generației tinere.

În sprijinul ideii de conștientizare a rolului, funcției și importanței sociale a pădurilor în cadrul acțiunilor legate de „Luna plantării arborilor” sunt încheiate parteneriate de colaborare cu diverse instituții, O.N.G.-uri, unități școlare și cercuri ecologice.

Tot în această perioadă se vor efectua acțiuni de igienizare a pădurilor aflate la marginea drumurilor naționale și a celor aflate în zone de interes turistic sau în imediata vecinătate a localităților. La acțiuni de igienizare a lizierelor de fond forestier participă în special elevi, tineri, voluntari și diverse ONG-uri.

OFERTA PUIEȚI!

Contact:

D.S. Botoșani – 0231.512.882, office@botosani.rosilva.ro

O.S. Botoșani – 0231.516.261, osbotosani@yahoo.com

O.S. Darabani – 0321.631.217, osdarabani@yahoo.com

O.S. Dorohoi – 0231.610.190, osdorohoi@gmail.com

O.S. Flămânzi – 0231.552.206, osflaminzi@yahoo.com

O.S. M.Eminescu – 0231.586.330, oseminescu@yahoo.com

O.S. Trușești – 0231.570.231, ostrusesti@yahoo.com

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.