Totul pornește în momentul când construiești sau achiziționezi o locuință. Regula numărul 1: nu te întinde mai mult decât ți-i plapuma! așa ar fi spus bunica. Fă ceva ce familia ta poate să întrețină și acum, și dacă îți pierzi serviciul, și dacă te îmbolnăvești subit și nu mai poți lucra, și după ce ieși la pensie. Asta poate însemna stil, locație, număr de camere, de spații de încălzit, iluminat, acces la utilități, cât trebuie să faci curățenie etc. Dacă o cumperi în rate, nu uita că o să ai și cheltuieli de întreținere pe lângă ratele lunare.
Chiar dacă este o locuință mică, nu strică să te uiți și pe facturile plătite de vânzător până atunci, ca să îți faci o idee cât o să ai de plătit.
Alege sau construiește o locuință eficientă energetic: cu izolație bună, geamuri termopan etanșe, de calitate, ventilație corespunzătoare. Dacă ai deja o locuință, adu îmbunătățiri, schimbă geamurile, ușile, instalațiile defecte sau care consumă mult.
Consultă un specialist și alege un sistem de încălzire economic. Dacă te gândești care dintre electricitate și gaze naturale sunt mai eficiente și mai ieftine, specialiștii spun că gazele naturale și sunt mai recomandate pentru încălzire, deși nu sunt accesibile peste tot în țară. Nu folosi aparatul de aer condiționat ca să încălzești camera, vei ieși foarte scump.
Cumpără becuri economice cu LED care pot rezista până la 100.000 ore de folosire și consumă mult mai puțin decât becurile obișnuite. Folosește becuri mici pe hol, în cămară, în locuri unde nu ai neapărată nevoie de multă lumină.
Aparatele electronice și de uz casnic vechi consumă mai multă energie, schimbă-le. Când cumperi un aparat de uz casnic citește bine descrierile din caracteristicile sale: câtă elecricitate, gaz sau combustibil e necesar. Fă un calcul ce poate însemna asta pentru o lună, pentru anumite anotimpuri și apoi cumpără. Clasa de eficienţă energetică este definită pentru fiecare produs în parte pe o scală de la „A+++” (eficienţă energetică mare) până la „G” (cea mai redusă eficienţă energetică), dar şi printr-o serie de culori: verde pentru „mai eficient”, iar roşu pentru „mai puţin eficient”.
Folosește termostate de reglare a temperaturii sau aparate care conțin termostat. Pot reduce semnificativ consumul de electricitate.
Plasează frigiderul, congelatorul sau combina frigorifică într-un loc mai răcoros din locuință și nu lângă surse de căldură. Studiile arată că vor folosi cu până la 30% mai multă energie dacă sunt puse la cald, vor aduna mai multă gheață. La fel vara pe caniculă gătește seara iar noaptea lasă geamurile deschise ca să se răcorească și să se ventileze natural, fără să trebuiască să folosești ventilatoare sau alte sisteme de răcire. Tot pe timpul canicular limitează cât poți de mult folosirea aparatelor casnice pentru că toate emană căldură și vor contribui la disconfortul termic al casei.
Optează pentru soluții alternative care îți pot da electricitate sau căldură ieftină sau chiar gratis: de exemplu lămpi cu încărcare solară în curte, un panou solar pentru a încălzi apa de la baie sau cu care poți obține electricitate, o instalație eoliană la fermă sau la casa de vacanță etc. Ca exemplu, un boiler electric de dimensiuni medii poate consuma în două luni cât un frigider într-un an (exceptând cele din clasa A de energie).
Repară instalația de apă pentru a nu cheltui pe apă risipită. Informează-te continuu, mută-te la alți furnizori dacă asta te va ajuta să reduci cheltuielile.
Alte sfaturi sunt legate de obiceiurile și de activitățile de fiecare zi din casă:
- – stinge luminile când ieși din cameră
- – oprește dușul cât te săpunești sau apa cât îți periezi dinții.
- – oprește computerul, televizorul, încărcătorul de la telefon și alte aparate pe care nu le folosești. Nu te amăgi, nu au sisteme automate de economisire a energiei, orice aparat electronic lăsat în stand-by (au acel led aprins) consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o când le folosești.
- – spală la mașina de spălat mai rar, când s-au adunat de o mașină plină. Seteaz-o la un program cu mai puține grade, că va folosi mai puțină energie. Pentru spălarea rufelor nu sunt necesare în mod normal mai mult de 30 de grade. Doar pentru copii mici, persoane sensibile, lucruri foarte murdare ai nevoie poate de mai mult.
- – la fel nu folosi mașina de spălat vase numai pentru câteva vase și folosește programele intensive doar pentru oale murdare.
- – nu ține ușile si ferestrele Salamander deschise când este pornită căldura sau aerul condiționat în cameră.
- – păstrează temperatura interioară în intervalul 20-22°C ziua și nu mai mult. Noaptea, poate fi redusă la 18-20°C. Fiecare grad în minus reprezintă o economie de 7%.
- – gătește pe mai multe zile