Noi metode pentru a te menține sănătos

În secolul trecut, dansul era una dintre cele mai des întâlnite metode de relaxare, de socializare, de menținerii greutății corporale și a unui tonus ridicat. Din nefericire, în zilele noastre, dansul nu mai este trăit la intensitate maximă, prin dans nu se mai exprimă emoțiile și trăirile reale, iar tot mai puțină lume îl practică.

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, depresia se instalează într-un ritm tot mai accelerat în societatea actuală din cauza „sedentarismului social” și a nevoii tot mai mari de a interacționa mai mult virtuală decât în viața reală.

„Oamenii nu sunt neapărat mai sedentari decât erau acum câteva decenii, însă sunt mai sedentari social, adică nu mai simt acea plăcere, nevoie, dorință de a sta la povești cu oamenii, în viața reală, ci se închid tot mai mult în ei. Acest stil de viață s-a răsfrânt și asupra dansului, care este practicat de un număr tot mai mic de oameni. În fapt, dansul era una dintre acele metode de socializare cele mai întâlnite și iubite de majoritatea oamenilor. Chiar dacă se mai practică în zone tot mai izolate ale societății, acesta nu mai transmite aceleași emoții, nu mai este trăit din străfundul sufletului și nu mai este folosit ca o metodă de socializare, ci mai mult în sensul performanței”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Care sunt beneficiile fizice ale dansului?

Dansul atrage după sine nu doar beneficii fizice, cât mai ales beneficii de ordin psiho-emoționale.

„Dansul previne și tratează anumite boli, fiind de ajutor în diabetul zaharat, unele afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni musculare, articulare și osoase, obezitate, tulburări psihice etc, ajută la întărirea oaselor și previne osteoporoza la femei, ajută la ameliorarea sau prevenția unor afecțiuni articulare sau musculare, arde caloriile și este „adjuvant” în reglarea glicemiei. De asemenea, prin dans, ajungem să ne cunoaștem mai bine corpul, încetinește procesele de îmbătrânire, energizează, ajută la digestie, prin stimularea musculaturii trunchiului și crearea unui joc de presiuni care se transmit organelor digestive, previne anemia prin stimularea creării unei cantități mai mari de sânge în organism, învățăm tehnici de respirație și intensifică reflexele”, declară psihologul Andra Tănăsescu.

Din perspectiva beneficiilor psiho-emoționale, specialistul este de părere că dansul îmbunătățește funcția cognitivă și memoria la orice vârstă, crește stima de sine, eliberează emoții negative, ca: furie, teamă, ură etc., îmbunătățește comunicarea intrapersonală, combate stresul și depresia și previne afecțiunile psihiatrice.

Ce stiluri de dansuri putem exersa?

Psihologul Andra Tănăsescu este de părere că nu trebuie să ne cantonăm pe un singur dans, ci fiecare stil de dans atrage după sine beneficii particulare. Astfel, iată care sunt cele mai populare stiluri de dans pe care le putem exersa, astfel încât să abundăm de energie, să ne păstrăm încrederea în sine și să fim fericiți:

– Latino reprezintă o combinație de dansuri din Caraibe, America de Sud și mici influențe din Africa, implică de obicei un partener de dans, de sex opus, și pune accentul pe ritmurile latino și mișcările senzuale. „Acest dans aduce beneficii prin faptul că încurajează ieșirile în mediul social, dezvoltă încrederea și capacitatea de exprimare, precum și libertatea de mișcare care, în viața de zi cu zi, se traduce în libertatea de a trăi viața”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

– Balet. „Baletul este un gen de dans artistic figurativ, executat de una sau mai multe persoane. Prin practicarea acestuia, mobilitatea, echilibrul și flexibilitatea cresc semnificativ. În ceea ce privește dezvoltarea psiho-emoțională, baletul ajută la stabilirea unui mod de viață ordonat, echilibrat și crește capacitatea de concentrare”, afirmă psihologul Andra Tănăsescu.

– Dansul contemporan. „Dansul contemporan se poate spune că se aseamănă cu baletul, venind în plus cu o libertate imensă de mișcare și exprimare. În timp ce baletul se bazează pe mișcări și structuri fixe, repetitive, posturi exacte și linii perfecte, dansul contemporan încurajează creativitatea și exprimarea liberă. Acest tip de dans creează una dintre cele mai puternice conexiuni minte-corp-emoții și aduce imense beneficii din punct de vedere psiho-emoțional”, declară psihologul Andra Tănăsescu.

– Hip-hop și street dance. „Hip-hop-ul și Street dance-ul precum și alte dansuri din această arie, sunt dansuri dinamice, expresive, bazate pe structuri clare și în același timp inovatoare. Printre mișcările dinamice, explozive, se regăsesc inclusiv acrobații și mișcări care țin de un control desăvârșit al corpului. Aceste dansuri oferă un impuls de energie și creativitate, expresivitate și putere”, menționează psihologul Andra Tănăsescu.

– Belly dancing. „Atunci când ne referim la belly dancing, ne gândim la mișcări unduitoare, precum valurile apelor. Această curgere a mișcărilor ține de mobilitatea și controlul corpului și, în același timp, duce la o lejeritate în mișcările corpului. Prin practicarea acestui tip de dans, energia corpului este pusă în mișcare și potențată, lucru care duce la o conexiune foarte puternică între minte și suflet”, conchide psihologul Andra Tănăsescu.

Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Asociației „Generația Iubire” și al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică INLPSI, este Psiholog, Trainer NLP și Consultant Panorama Socială. A urmat studiile în psihologie, având formarea în terapia de cuplu și familie. Cu experiența de instructor de dans, fiind atrasă de conexiunea dintre minte, emoții și corp, urmează o formare în terapia prin dans și mișcare. După ani de experiență în training și susținerea evenimentelor corporate, oferă prin îmbinarea psihologiei, cu NLP-ul și tehnici de conștientizare și conectare corporală, o experiență completă de auto-cunoaștere și evoluție personală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.