Nu este prima data cand omul de stiinta Stephen Hawking (foto: IBTimes UK) atentioneaza ca Apocalipsa ar putea fi aproape. Recent, insa, a tras un serios semnal de alarma ca omenirea se afla intr-un moment foarte critic, periculos pentru dezvoltarea ei.
Referindu-se la actualul context mondial, reputatul fizician si cosmolog, profesorul Stephen Hawking atrage atentia ca ar fi o ”greseala teribila” daca mai marii lumii ar privi cu indiferenta populismul din spatele voturilor in favoarea Brexit si a alegerii lui Trump la Casa Alba. Pe acest teren instabil se pot face mari greseli care sa afecteze grav viitorul omenirii.
Hawking sustine, de asemenea, ca omenirea este pandita si de marele pericol al robotizarii. Inteligenta artificiala ar putea aduce sfarsitul omenirii, atentioneaza reputatul fizician.
Contextul mondial si tehnologia care sta la dispozitia omenirii poate sa formeze un aliaj distrugator. ”Ne aflam in cel mai periculos moment in dezvoltarea umanitatii”, avand ”tehnologia de a distruge planeta”, subliniaza savantul englez, in varsta de 74 de ani, intr-un editorial publicat de The Guardian.
Iata cateva franturi din editorialul cunoscutului astrofizician:
”Pentru mine, aspectul cu adevarat ingrijorator este ca acum, mai mult decat oricand in istorie, specia noastra are nevoie de conlucrare. Ne confruntam cu provocari de mediu uluitoare: schimbari climatice, productia hranei, suprapopularea, decimarea altor specii, epidemii, acidificarea oceanelo … Impreuna, acestea ne amintesc ca ne aflam in cel mai periculos moment in dezvoltarea umanitatii. Avem tehnologia de a distruge planeta pe care traim si nu am dezvoltat inca capacitatea de a ne salva”.
”Poate ca peste cateva sute de ani vom putea stabili colonii umane printre stele, insa acum nu avem decat o planeta si trebuie sa conlucram pentru a o proteja. Pentru a face acest lucru, trebuie sa daramam, nu sa construim barierele intre natiuni. Daca vrem sa avem o sansa de a face acest lucru, liderii lumii trebuie sa inteleaga faptul ca i-au dezamagit si ii dezamagesc pe multi”, a mai scris omul de stiinta.
Cercetatorul sufera de zeci de ani de o boala degenerativa grava, paralizanta, fiind tintuit intr-un carucior. Referindu-se la starea sa si relatia cu restul lumii, savantul scrie in editorialul la care facem referire: din cauza ”izolarii impuse de boala, simt ca turnul meu de fildes devine din ce in ce mai inalt”.