Pesticidele din fructele si legumele de pe piata. Vezi clasamentul celor mai chimizate fructe si legume

Clasamentul anual al fructelor si legumelor pline de pesticide este alcatuit de organizatia nonguvernamentala Environmental Working Group’s, SUA si este criticata de producatori, iar conform analizei, dupa capsuni si spanacul ocupa un loc fruntas, situandu-se pe locul al doilea, potrivit site-ului de stiri medicale webmd.com.

Conform sursei citate, analiza releva ca 70% din 48 de tipuri de fructe si legume analizate au fost contaminate cu reziduuri de pesticide, in total 178 de tipuri de chimicale, in peste 35.000 de mostre testate. Pesticidele au ramas in fructe si legume dupa spalare, chiar si dupa curatate de pielita.

Mai mult de 98% din mostrele de capsune, spanac, piersici, nectarine, cirese si mere au iesit pozitive la teste de depistarea a cel putin unui tip de pesticid. O singura mostra de capsuni a aratat 20 de tipuri diferite de pesticide, aceste fructe fiind si in 2016 cele mai pline de pesticide.

Clasamentul celor mai pline de pesticide legume si fructe.

1.Capsuni

2.Spanac

3.Nectarine

4.Mere

5.Piersici

6.Pere

7.Cirese

8.Struguri

9.Telina

10.Rosii

11.Ardei gras

Conform sursei citate, alimente organice sunt, de obicei bune pentru mediu. Dar sunt si mai scumpe. USDA a descoperit ca preturile fructelor si legumelor organice sunt de pana la 30% mai mari decat produsele conventionale. Uneori, diferenta este mult mai mare, mai ales pentru produse cum ar fi laptele organic.

Insa, acestea pot scadea expunerea la substante chimice si ingrediente artificiale.

The Group, parte din Ghidul Cumparatorului pentru pesticidele din produse, a lansat, de asemenea, „15 cele mai curate”, mai exact lista de fructe si legume, cel mai putin probabil sa contina pesticide.

Porumbul dulce si fructele de avocado sunt in fruntea acestei liste. In plus, mai mult de 80% din ananas, papaia, sparanghel, ceapa si varza nu au avut nici un reziduu de pesticide.

Lista include:

Porumb dulce
Avocado
Ananasul
Varza
Ceapa
Mazare dulce congelata
Papayas
Sparanghel
Mango
Vanata
Pepenele galben
Kiwi
Conopida
Grapefruit

Sonya Lunder, analist senior la EWG, a declarat ca este esential consumul de fructe si legume, indiferent de felul in care au fost crescute, dar cantitatile mari de pesticide ar trebui sa-i indrume pe cumparatori catre achizitia de produse organice.

Raportul anual al institutiei suscita an de an o serie de discutii si critici aspre. Doua studii din 2015 si 2016 au aratat ca aceste informatii creeaza o bariera in calea consumului, a declarat Teresa Thorne, director executiv al Asociatiei Producatorilor si Fermierilor din California.

Si asa oamenii consuma prea putine fructe si legume si ,,nu ne putem permite sa mai adaugam si alte bariere care tin de frica”, a adaugat aceasta.

Lista EWG este discreditata de comunitatea stiintifica, a mai spus aceasta, si analizele au aratat ca un copil poate manca mii de portii de fructe si legume fara sa fie afectat de reziduurile de pesticide.

Reprezentantii Departamentului pentru Agricultura din SUA au declarat ca aceste reziduuri de pesticide sunt sub nivelul de toleranta si nu prexinta niciun risc pentru sanatatea consumatorului. Acestia au adus ca argument faptul ca si reprezentantii FDA sustin acelasi lucru

La randul lor, reprezentantii EWG admit ca beneficiile pentru sanatate ale unei diete bogate in fructe si legume depasesc riscurile de expunere la pesticide, insa considera ca, acei care-si permit, ar trebui sa opteze pentru produsele organice, care sunt mai scumpe.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.