Petreci mult timp pe telefon? Iată 3 pași pe care trebuie să-i urmezi ca să nu dezvolți o dependență

În ultimii ani, smartphone-urile s-au integrat din ce în ce mai mult în viața de zi cu zi și au devenit, evident, indispensabile. Îl folosești pentru verificat mailuri, rețele de socializare, făcut poze, relaxare, ascultat muzică și chiar pentru meditat!

Totuși, telefoanele sunt asemenea unor mini-computere personale, dând dependență. O știi foarte bine, dar nu îndrăznești să acționezi, deoarece a devenit pur și simplu un lucru normal. Totuși, excesul de smartphone îți poate afecta concentrarea și relația cu cei dragi. Sigur ți s-a întâmplat la un moment dat să stai pe telefon în timp ce erai în vizită la prietenii tăi, în loc să socializați și să petreceți timp de calitate împreună. 

Iată 3 lucruri de care să ții cont ca să nu-ți mai lași telefonul să-ți conducă viața

  1. Înțelege efectele negative  

Te-ai întrebat vreodată de ce majoritatea aplicațiilor de social media sunt gratuite? Pe ele sunt distribuite reclame care să te țină atent. Prin urmare, plătești pentru ele cu atenția și timpul tău. Ai impresia că tu ești cel care alege să petreacă un anumit interval de timp folosindu-le, însă, adevărul este că, de fapt, ele te controlează pe tine. Mai mult decât atât, conform unui studiu, timpul petrecut în exces pe rețelele de socializare, de cele mai multe ori pe telefon, reprezintă semne ale depresiei. Odată ce ești conștient de efectele statului pe telefon, vei avea mai multă motivație să fii mai conștient de cât de important este să te controlezi. 

  1. Creează semnale care să-ți amintească de obiectivul tău

Cu siguranță s-a întâmplat să-ți verifici telefonul pentru un motiv, să plănuiești să stai maxim 10 minute și să realizezi că au trecut, de fapt, 40 de minute. Rețelele de socializare oferă atât de mult conținut încât nu îți poți da seama când trece timpul. Gândește-te câte lucruri productive puteai să faci în acel interval de timp. De aceea, este foarte important să găsești niște semnale, care să te ajute să fii mai conștient. Folosește tehnologia în folosul tău! Poți seta notificări și alarme, care să-ți amintească să iei o pauză. Un alt mod prin care poți obține mai mult control asupra acestui proces este să stabilești o oră fixă în care să poți sta pe telefon pentru un interval mai lung de timp, iar în restul zilei să încerci să te abții.

  1. Schimbă perspectiva din care îți privești smartphone-ul

De cele mai multe ori, telefonul este asociat cu plăcerea și relaxarea. Deci, atunci când decizi să petreci mai puțin timp pe el, o percepi ca și când ai renunța la un lucru care îți face plăcere, prin urmare, o limitare. Nu trebuie să-ți schimbi percepția despre telefonul tău la 180 de grade, poți în continuare să te bucuri de beneficiile pe care ți le oferă și să ai grijă de el. Protejează-l cu o husă de la Lerato, iar când te vezi cu prietenii și familia ta, pune-l deoparte și concentrează-te pe timpul petrecut cu ei. Atunci când alegi să nu privești separarea de telefon ca pe un sacrificiu, va fi mult mai ușor să-ți atingi obiectivul.

Cu alte cuvinte, poți să te bucuri de telefonul tău, însă, trebuie să ai măsură, ca să nu îl transformi din prieten într-un dușman al productivității și al sănătății emoționale.

Sursa foto: Storyblocks.com

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.