În prezent, cu siguranță nu mai este o noutate apariția panourilor solare pe acoperișuri sau pe câmpuri deschise, dar acestea sunt doar două dintre miile de locuri în care ele produc energie. Astfel, pe măsură ce scad costurile și nevoile energetice cresc, vor exista din ce în ce mai multe locuri în care tehnologiile solare sunt puse în funcțiune, pentru a oferi electricitate.
Probabil că deja cunoști o mare parte dintre avantajele pe care această tehnologie le aduce oamenilor și că, dacă s-ar stoca toată energia pe care soarele o furnizează pământului timp de o oră, ar putea fi satisfăcute nevoile globale pentru un an întreg.
Soarele este, fără doar și poate, cea mai puternică sursă de energie și, chiar dacă omenirea folosește doar o parte foarte mică din aceasta, valorificarea ei aduce îmbunătățiri semnificative planetei.
Există numeroase companii prin intermediul cărora vei putea afla mai multe despre utilizările energiei solare și de ce acesta este un domeniu care necesită o dezvoltare continuă.
În cele ce urmează, poți descoperi care sunt locurile mai puțin obișnuite ce utilizează energie solară, dovedindu-se încă o dată ce beneficii aduce oamenilor, mediului și economiei private.
Iată 4 locuri neobișnuite în care astăzi este utilizată tehnologia solară:
1. Ferestre solare
Noile tehnologii solare pentru geamuri permit luminii soarelui să strălucească prin panourile de sticlă, colectând simultan razele invizibile și transformându-le în electricitate.
Aceste aplicații sunt în continuare explorate, însă companii renumite din lume lucrează pentru a face tehnologia practică pe ferestre de mari dimensiuni, astfel încât, pe viitor, geamurile clădirilor comerciale să poată servi unor scopuri duale.
2. Suprafețe auto ce se încarcă cu energie solară
În timp ce există stații de încărcare cu energie solară pentru vehiculele electrice în numeroase orașe mari ale lumii, această tehnologie începe să fie utilizată direct în corpul unor mașini. Toyota Prius din 2010 a prezentat un panou pe acoperișul său, însă electricitatea generată a ajutat doar la alimentarea sistemului de climatizare a autoturismului.
O versiune actualizată a acestui model, fabricat acum în Japonia, conectează panoul direct la bateria mașinii și contribuie la creșterea eficienței și a fiabilității sistemului electric. Acesta este un salt mare față de prima tehnologie solară semi transparentă a trapei, dezvoltată în anii 1980, care a sporit ventilația vehiculului.
3. Frigider pentru vaccinuri
În țările în curs de dezvoltare, energia electrică nu este garantată pe tot parcursul zilei sau, așa cum încă se întâmplă în multe cazuri, nu există o rețea de electricitate. În locurile unde există, infrastructura este adesea atât de slabă încât întreruperile apar zilnic.
Acesta a fost și motivul pentru care companiile private au început fabricarea de frigidere cu energie solară pentru vaccinuri, astfel încât cadrele medicale din zonele îndepărtate să poată administra medicamentele celor care au nevoie.
Această soluție tehnologică a salvat nenumărate vieți timp de mai bine de patru decenii.
4. Orașe smart
Semafoarele cu energie solară sunt utilizate în prezent în majoritatea zonelor urbane. Soarele încarcă o baterie în timpul zilei, astfel încât aceste dispozitive luminoase de dirijare a traficului, care utilizează în primul rând diode cu emisie de lumină, pot funcționa noaptea.
Însă, semafoarele care funcționează doar pe baza energiei solare sunt începutul, căci în alte zone ale lumii s-au construit șosele cu panouri integrate în căile de rulare, așa cum este cazul Franței, sau piste de bicicletă din plăci de beton cu panouri fotovoltaice încorporate în Olanda.
Chiar dacă aceste investiții sunt extrem de costisitoare, beneficiile pe care le aduc pe termen lung sunt importante și vor fi copiate în următorii ani de mult mai multe țări. Energia solară poate fi utilizată în diverse scopuri. Datorită soarelui, poate fi generată electricitate prin panouri fotovoltaice sau căldură prin panouri solare termice.
Energia solară poate fi utilizată pentru producerea de electricitate în zonele fără acces la o rețea, poate fi folosită pentru distilarea apei în regiuni cu resurse de apă curată limitate sau pentru alimentarea sateliților în spațiu. Cu siguranță, pe viitor, aceasta va avea utilizări despre care nici nu credeai că vor fi posibile vreodată și va ajuta la îmbunătățirea condițiilor de viață în toată lumea.
Sursa foto: shutterstock.com