Pot fi anulate alegerile din 2009 ? Opinia avocatului Marius Coltuc

Toata lumea crede ca, in materie electorala, daca s-au savarsit infractiuni sau contraventii, daca au votat unii de doua ori, altii de noua ori, gata, se anuleaza alegerile. Nu se anuleaza, ci se pedepsesc cei care au incalcalcat legea. Daca toate neregulile duc la influentarea ordinii candidatilor dupa desfasurarea celui de-al doilea tur, numai atunci Curtea poate contesta rezultatul si dispune anumite masuri precizeaza avocat Coltuc

Situatia istorica

Alegerile prezidentiale din Romania din anul 2009 au avut loc la expirarea mandatului lui Traian Basescu. Acesta a depus juramantul la data de 20 decembrie 2004 si detinea, potrivit Constitutiei, un mandat de 5 ani. Acestea au fost primele alegeri prezidentiale din Romania care au avut loc separat de alegerile legislative, primele alegeri prezidentiale care s-au desfasurat odata cu un referendum si primele alegeri prezidentiale din Romania dupa aderarea la Uniunea Europeana.

Si-au putut depune candidatura pentru functia de presedinte cetatenii romani in varsta de cel putin 35 de ani, care au strans cel putin 200.000 de semnaturi ale cetatenilor cu drept de vot.

Primul tur de scrutin a avut loc pe data de 22 noiembrie iar turul doi, pe 6 decembrie.

S-au inscris 12 candidati dintre care 3 independenti. Radu, Principe al Romaniei, sotul Printesei Margareta a Romaniei si-a anuntat candidatura la alegerile prezidentiale la 9 aprilie 2009 ulterior s-a retras din cursa electorala. Nati Meir, candidat independent, a fost arestat pe 20 octombrie 2009 pentru punere in circulatie de valori falsificate si detinere de valori falsificate in vederea punerii in circulatie, falsificare de valori straine si inselaciune. Doua zile mai tarziu si-a anuntat retragerea din cursa prezidentiala.

Organizarea alegerilor si a referendumului au costat statul roman aproximativ 40 de milioane de euro.

In al doilea tur de scrutin s-au calificat candidatul PSD Mircea Geoana si presedintele in exercitiu Traian Basescu, ultimul castigand un nou mandat cu 50,33% din voturi. Partidul Social Democrat a contestat rezultatul alegerilor, reclamand fraude electorale, dar Curtea Constitutionala, dupa ce a cerut renumararea voturilor anulate, a validat rezultatul alegerilor.

Asadar, pot fi alegerile din 2009 anulate din punct de vedere juridic?

Sa analizam juridic

1. In 2009 CCR a validat alegerile. Se pune intrebarea fireasca daca peste 8 ani, daca se dovedesc fraude care ar fi influentat rezultatul alegerilor, se pot anula alegerile?

Raspunsul este ca orice frauda produce efecte. Este clar ca nu putem vorbi de organizarea unor noi alegeri. Mandatele politice au fost exercitate.
Din punct de vedere juridic putem vorbi de anularea alegerilor si tragerea la raspundere penala a persoanelor implicate la fraudare.

Vom vedea ce se intampla din punct de vedere juridic.
Clar este ca : Nu conteaza cine voteaza, ci, cine numara voturile -Stalin

Avocat Marius Coltuc

Cu experienta de peste 14 ani in avocatura este un foarte apreciat avocat din Romania. Datele de contact le gasiti pe www.coltuc.ro si www.facebook.com/avocatcoltuc

 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.