Atunci cand traim un soc puternic, cum ar fi un accident grav de masina sau cand primim o veste teribila, bataile inimii cresc foarte mult, nu mai putem gestiona propria respiratie, timpul incetineste, iar pretuirea acelui moment si a vietii, in general, devine atat de mare, incat ne poate schimba din temelii in doar cateva secunde.
Doar in acele clipe critice, crede psihologul Alexandru Plesea, oamenii sunt capabili sa inteleaga cu adevarat puterea prezentului si cum trecutul si viitorul sunt doar niste proiectii ale mintii noastre asupra perceptiei realitatii.
„Perceptia este transformata de identificarile pe care le avem intre ce vedem, simtim si ce gandim in acel moment. Cu cat mai mare este intensitatea acelui moment critic, cu atat mai mult noi il fixam in realitatea noastra si ne raportam la el. Raportandu-ne la trecut, nu facem decat sa traim cu el. Imaginandu-ne despre viitor, nu facem decat sa traim cu el. Orice gand trece prin mintea noastra si ne ocupa spatiul il numim imaginatie, pentru ca el vine fara sa vrem noi. Nu este un gand intentional. Este un gand neintentional care ne absoarbe ce facem si uitam de noi. Toate problemele psihice si comportamentele dispar in clipa in care omul este in PREZENT, in clipa in care stie si observa ca face orice face. Testarea vine din efortul pe care omul il poate face stand cu atentia la ce face, nelasand imaginatia sau experientele sa intervina in mintea sa”, considera psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept „Antrenorul Mintii”.
In opinia specialistului, oamenii se raporteaza mult prea mult la trecut si isi proiecteaza la fel de mult evenimente si ganduri in viitor, incat psihicul lor va cunoaste cateva dereglari majore care vor conduce la stari de anxietate, stres, tulburari comportamentale etc.
„In momentul in care vom inceta sa ne raportam atat de mult la trecut si viitor si ne vom canaliza toate gandurile, emotiile si sentimentele in prezent, atunci vom incepe procesul nostru de vindecare psihica. Mintea umana nu este construita astfel incat sa isi centreze energiile pe planuri sub-realiste sau supra-realiste, ci natura ei este sa traiasca prezentul, sa se bucure de el. Doar in acest fel isi poate pastra echilibrul”, crede psihologul Alexandru Plesea.
9 sfaturi utile pentru a putea ramane ancorati mai mult in prezent
– Cand esti la birou, seteaza un pop-up care sa te puna sa te misti la fiecare 15 minute;
– Cand mergi, fii atent la natura, la ce simti si observa cat mai mult din jur;
– Cand vorbesti, asculta pana la final, fara a formula idei inainte sa termine cel din fata ta;
– Cand lucrezi, fa efortul sa lucrezi mai repede si mai bine, concentrat pe ce faci, si nu cu mintea altundeva;
– Cand stai la masa, nu te apleca, ci simte, gusta si miroase mancarea;
– Cand faci afaceri, cauta echilibru intre partea morala si cea financiara;
– Adu-ti aminte de respiratie, chiar daca este un proces automat, constientizarea ei te poate ancora in prezent;
– Adu-ti aminte ca emotiile negative manifestate te trag in jos, incearca sa gasesti partile pozitive pe care ti le ofera prezentul;
– Cand privesti telefonul sau laptopul, simte-ti degetele si nu te identifica cu ce vezi.
Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este psihoterapeut si hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.