Scaune şi scoici auto – tot ce trebuie să ştii despre transportul în siguranţă al copiilor

Pe piaţa există numeroase modele de scaune şi scoici auto pentru copii, iar alegerea celui mai potrivit poate fi copleşitoare. Părinţii trebuie să fie atenţi la dimensiune şi orientare şi, totodată, să opteze pentru modelul adecvat cu maşina pe care o au.

Veste bună este că toate modelele comercializate de scaune şi scoici auto pentru bebeluşi sunt testate şi omologate şi oferă siguranţă şi confort maxime celor mici.

De ce sunt necesare scaunele şi scoicile auto?

În întreaga lume, accidentele auto sunt principala cauză de deces a copiilor cu vârsta sub 14 ani, aceştia fiind victime sigure în cazul unui impact. Pentru siguranţa lor este esenţial să fie asiguraţi şi transportaţi în scaune sau scoici auto montate corespunzător. Acestea sunt special concepute şi riguros testate pentru a reduce impactul asupra capului şi corpului micuţilor şi a-i proteja în cazul accidentelor.

Prevederi legislative pentru transportul copiilor cu maşina

  1. Bebeluşii cu vârsta până la 6 luni, sau cu greutatea maximă de 13 kilograme, trebuie să fie transportaţi
  2. într-o scoică auto orientată către spatele maşinii.
  3. Copiii cu înălţimea sub 133 cm vor fi transportaţi într-un scaun auto poziţionat pe bancheta din spate 
  4. în sensul invers al direcţie de mers. Dacă a fost dezactivat airbagul frontal, ei pot fi poziţionaţi şi pe 
  5. scaunul de lângă şofer.
  6. Copiii care au mai mult de 133 cm înălţime, pot fi transportaţi pe bancheta din spate şi asiguraţi cu 
  7. centurile de siguranţă. De la aceste reguli şi prevederi sunt excluşi doar copiii cu probleme şi numai la 
  8. recomandarea medicului. Ei vor fi transportaţi doar pe bancheta din spate sub supravegherea unui 
  9. adult.

Poziţia către spatele maşinii este cea mai sigură!

Specialiştii recomandă părinţilor să menţină scaunul sau scoica auto orientată către spatele maşinii cât mai mult timp posibil, pentru că această poziţie este de cinci ori mai sigură. Totodată, pentru siguranţa micuţilor, la instalarea şi utilizarea scaunelor sau a scoicilor auto, trebuie respectate instrucţiunile şi recomandările producătorilor.

Alegerea scaunelor şi a scoicilor auto pentru bebeluşi

Copiii au necesităţi diferite de scaune sau scoici auto, acestea fiind condiţionate de înălţimea, dimensiunile şi vârsta lor. Când aleg aceste accesorii, părinţii trebuie să se asigure că sunt testate şi omologate şi corespund standardelor impuse prin lege.

De asemenea, ar fi util să discute cu alţi părinţi pentru a afla recomandările acestora în legătură cu anumite branduri. O alte soluţie ar fi să citească recenziile online referitoare la tipul scaunelor, evaluări şi rezultatul testelor.

Părinţii ar trebui să ţină cont şi de:

  1. Compatibilitatea cu cadrul căruciorului;
  2. Cât de facilă este curăţarea scoicii auto;
  3. Greutatea scoicii auto şi manevrabilitatea acesteia;
  4. Mărimea care trebuie să fie în concordanţă cu spaţiul disponibil în maşină;
  5. Puncte de ancorare şi fixare şi sistem ISOFIX – care dintre acestea sunt compatibile cu maşina.

Scaunul său scoica auto trebuie să fie noi, sau, dacă totuşi se optează pentru un model second-hand, să fie sigur că nu a fost martor la un accident care ar fi putut să îi slăbească elementele de siguranţă. Nu se vor utiliza, sub nicio formă, scoicile auto deteriorate sau rupte!

Instalarea scoicii auto

Părinţii pot instala singuri scoica sau scaunul auto achiziţionat, sau pot apela la serviciile profesioniştilor care pot oferi şi sfaturi suplimentare de siguranţă cum ar fi faptul că hamul şi curelele de susţinere nu trebuie să fie niciodată răsucite, încâlcite, prea strânse sau prea largi.

Dacă au ales să se ocupe singuri de instalarea scoicii auto, părinţii trebuie să se asigure că urmează corespunzător instrucţiunile şi recomandările producătorului. Scaunul sau scoica auto trebuie fixată fie cu centura de siguranţă a maşinii, fie de conectorii ISOFIX pentru a minimiza mişcarea. Hamul trebuie să fie pe deasupra umerilor copiilor şi să stea ferm pe corp.

Sfaturi pentru utilizarea corespunzătoare a scoicii auto

  1. Braţele şi picioruşele copilului trebuie să fie bine fixate în ham.
  1. Braţele şi picioruşele copilului trebuie să fie bine fixate în ham.
  1. Braţele şi picioruşele copilului trebuie să fie bine fixate în ham.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.