Sensibilitatea dentară, cum scăpăm de ea?

Young European woman isolated on white background suffering from severe toothache, feeling pain so strong that she is pressing fingers to cheek to calm it down, looking desperate.

Sensibilitatea crescută a dinților este un fenomen ce afectează o jumătate din populația planetei noastre. Acest fenomen negativ apare din cauza modificărilor legate de vârstă ale smalțului, când acesta devine mai subțire. Expunerea țesutului dentar dur îl face susceptibil la stimuli externi. Ca urmare, dinții încep să reacționeze dureros la alimente reci, calde sau condimentate, precum și la schimbările de temperatură.

Factori care provoacă sensibilitatea dinților

Senzațiile dureroase și disconfortul pot apărea din următoarele motive:

  • deficit de calciu, fosfor sau alte minerale benefice în organism;
  • leziuni virale sau infecțioase ale membranelor mucoase ale cavității bucale;
  • boli ale sistemului endocrin și digestiv;
  • stres constant și depresie;
  • îngrijire dentară necorespunzătoare – folosirea excesivă a pastelor de dinți cu efect de albire sau a periuțelor de dinți dure;
  • prezența microfisurilor sau ciobirea smalțului cauzate de traumatisme ale maxilarului.

Hipersensibilitatea se dezvoltă adesea la viitoarele mame. Acest lucru se datorează modificărilor hormonale din corpul unei femei însărcinate.

Sensibilitatea dinților, reacția negativă a acestora la diverși stimuli externi servesc ca un semnal al apariției cariilor sau a bolilor de gingii. În această etapă, cauza poate fi determinată doar în cea mai bună clinică stomatologică.

Ce este de făcut? Modalități de a elimina sensibilitatea dentară

Hipersensibilitatea dentară nu poate fi ignorată, deoarece poate indica apariția unor boli complexe și periculoase. Ignorarea problemei poate duce la apariția cariilor și chiar la pierderea dinților. Pentru a remedia problema, trebuie să contactați imediat clinica dentară.

Următoarele metode sunt utilizate pentru a reduce hipersensibilitatea dentară:

  • periajul dintilor cu paste desensibilizante;
  • utilizarea de soluții speciale pentru clătirea gurii;
  • întărirea dinților cu geluri, sau soluții dentare speciale;
  • corectarea dietei – includerea în meniu a alimentelor bogate în fosfor și calciu, utilizarea complexelor de vitamine;
  • evitarea parțială sau completă a alimentelor picante, acre sau sărate;
  • acoperirea suprafeței dinților cu materiale compozite speciale care întăresc smalțul;
  • instalarea de fațete dentare sau coroane.

Un rol important îl joacă prevenția sensibilității dentare. În niciun caz nu trebuie să muști cu dinții din alimente dure, precum coji de nuci, acadele sau alte alimente solide. Trebuie să mesteci alimentele alternativ, pe ambele părți ale maxilarului, pentru a asigura o distribuție uniformă a sarcinii masticatorii.

Dacă nu ești mulțumit de culoarea smalțului, trebuie să nu uiți că albirea dentară poate fi efectuată nu mai mult de o dată pe an, altfel există riscul de afectare a smalțului dinților.

Pentru a preveni fenomenul de sensibilitate dentară, sunt importante vizitele regulate la dentist în scop preventiv de cel puțin două ori pe an. Acest lucru va ajuta la identificarea cariilor dentare și a bolilor gingivale într-un stadiu incipient și astfel vei putea beneficia de un tratament eficient și la timp.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.