Termenul eco-friendly se referă la acțiunile sau produsele care conduc spre un mod de viață mai sănătos, atât pentru întreaga natură, cât și pentru locuitorii ei. Fiecare are un impact asupra planetei, iar deciziile luate de oameni pot influența nivelul de poluare din mediul înconjurător.
În prezent, cetățenii ajung să conștientizeze impactul pe care îl au alegerile lor asupra planetei și, prin mici schimbări din viața de zi cu zi și prin informarea celor din jur cu privire la acest subiect, aleg să contribuie la schimbare.
A-i informa pe cei din jur, în secolul vitezei, a devenit foarte simplu, în prezent există nenumărate pagini și grupuri pe rețelele de socializare care informează publicul cu privire la acest stil de viață mai blând cu mediul. Deși unii cred că un stil de viață eco-friendly poate fi dificil, nu este deloc așa, mai mult de atât, a alege să respecți mediul înconjurător poate să îți reducă și cheltuielile.
Descoperă, în continuare, sfaturi utile ce te pot ajuta să îți reduci cheltuielile în timp ce ai grijă de planetă:
1. Sărbătorește cu atenție
Zilele de naștere, Crăciunul, Paștele sau Ziua Îndrăgostiților înseamnă, în multe cazuri, bani cheltuiți pe decorațiuni sau pe cadouri. De exemplu, bradul, globurile și diferitele obiecte specifice Crăciunului reprezintă o cheltuială anuală. Acest lucru poate fi schimbat dacă alegi varianta eco-friendly de a înlocui decorațiunile cumpărate cu confecționarea lor acasă din materiale precum conuri de brad pe care le poți picta, felii de fructe uscate sau bețișoare de scorțișoară. Poți opta să împodobești casa și bradul cu decorațiunile din anii trecuți. În ceea ce privește bradul, achiziționarea celui artificial pe care să îl împodobești de-a lungul următorilor ani poate reprezenta varianta care să salveze bani.
Zilele de naștere reprezintă și ele o ocazie prin care oamenii ajung să cheltuiască bani pe lucruri de care nu au cu adevărat nevoie și care ajung la gunoi odată cu încheierea petrecerii. De exemplu, baloanele, fie cele normale sau cele cu heliu, reprezintă o amenințare pentru mediu și o cheltuială în plus. Baloanele sunt confecționate dintr-un material care nu este biodegradabil și reprezintă un pericol pentru natură și pentru animalele sălbatice care pot să înghită acest material. Poți alege materiale mai ieftine, care nu afectează mediul, de exemplu hârtia creponată prin care se pot realiza ghirlande și diferite decorațiuni.
2. Alege transportul sustenabil
O altă modalitate prin care poți economisi bani, fiind în același timp prieten cu natura, este alegerea unui mijloc de transport sustenabil. Transportul zilnic cu mașina proprie afectează mediul înconjurător, deoarece mașinile cu motor cu ardere internă funcționează pe bază de combustibili fosili, cum ar fi benzina sau motorina. În timpul procesului de ardere, acești combustibili eliberează dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală și la schimbările climatice. În momentele când în oraș este trafic și mașinile staționează, cu motorul pornit, se generează emisii de gaze și se consumă combustibil fără a parcurge distanțe.
Pentru a scăpa de trafic poți alege trotineta electrică pentru adulți sau copii, cu ajutorul căreia te vei putea bucura și de plimbări, fără a afecta mediul înconjurător. Împreună cu cel mic, la ieșirile în parc, sau în momentul când te grăbești undeva și nu ai timp de pierdut în aglomerație, trotineta electrică este soluția care contribuie nu doar la reducerea poluării, ci și la menținerea sănătății tale fizice. Pe Altex.ro poți găsi diferite modele potrivite pentru orice gusturi. Alte modalități de transport eco friendly sunt: mersul cu bicicleta, folosirea transportului în comun sau plimbările. Astfel, vei economisi bani și te vei putea bucura de un stil de viață mai sănătos.
Așadar, prin schimbarea anumitor aspecte în viață poți ajunge să economisești bani, să nu poluezi mediul și să ai o sănătate fizică mai bună. A nu cumpăra în exces lucruri și a alege să nu îți pierzi timpul în trafic reprezintă mici schimbări ce au un impact pozitiv în mediu.
Poză de Pixabay pe Pexels.com