SFINȚII MIHAIL ȘI GAVRIL. Tradiții și superstiții. Rugăciuni.

Sfinții Mihail și Gavriil sunt sărbătoriți de credincioșii ortodocși și greco-catolici pe data de 8 noiembrie. Sfinții Mihail și Gavriil sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre Rai.

Arhanghelul Gavriil, al cărui nume se traducere din ebraică „Dumnezeu este puterea mea”, este unanim considerat a fi mesagerul veștilor bune.

Potrivit Noului Testament, el le-a vestit sfinților părinți Ioachim și Ana nașterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea cea bună, nașterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavriil. Este înfățișat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care va suna pentru a anunța cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ).

Mihail se traduce din ebraică prin „Cine-i ca Dumnezeu”. Mihail, care transmite rugăciunile adresate de credincioși Tatălui Ceresc și este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiți împotriva lui Dumnezeu, este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliță cu vârful îndreptat spre pământ.

Sf. Arhanghel Mihail este mai des întâlnit în tradițiile românești decât Gravriil. Astfel, în popor se spune că el este cel care ia sufletele oamenilor, stând la căpătâiul bolnavilor, dacă aceștia vor muri, sau la picioare, dacă vor scăpa de boală și va continua să trăiască.

Conform unei legende, Mihail ar fi fost inițial un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, pe nume Stăncuța. După căsătorie, aceasta s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o față de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt.

Despre Sfinții Mihail și Gavriil, tradiția spune că nu este doar motiv de sărbătoare, ci și de reculegere și de pomenire a celor plecați din această lume.

Arhanghelul Mihail este, în tradiția creștină, conducătorul oștilor îngerești. Iar Arhanghelul Gavriil este aducătorul veștilor bune: el le-a adus drepților Ioachim și Ana vestea zămislirii Fecioarei Maria, iar Fecioarei i-a vestit că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus. Sfinții Mihail și Gavriil sunt călăuze ale sufletelor în drumul lor spre rai. Arhanghelul Mihail poartă cheile raiului, este un înfocat războinic împotriva diavolului și veghează la căpătâiul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască.

În calendarul religios popular, atât pe 8 noiembrie, cât și în ziua precedentă, sunt pomeniți toți morții familiei, ofrandele aduse lor purtând numele de Moșii de Arhangheli’.

Sfinții Mihail și Gavriil au grijă însă și de cei în viață: ei sunt păzitorii oamenilor din clipa în care s-au născut și până la moarte și se roagă continuu bunului Dumnezeu pentru sănătatea acestora.

Arhanghelii sunt patroni ai casei, ard păcatele izvorâte din patimile și slăbiciunile omenești și îi ajută pe cei care țin posturile creștinești să își purifice conștiința.

Tradiții și superstiții de Sfinții Mihail și Gavriil

În ceea ce-l privește pe Arhanghelul Mihail, acesta, se spune, că poartă cheile Raiului, este un vrednic luptător împotriva diavolului și veghează la căpătâiul celor bolnavi. Dacă acestora le este scris să moară, Arhanghelul Mihail stă la capul lor, în partea dreaptă.

Se crede că în stânga stă diavolul, gata să înșface sufletul celui care trece în neființă, iar Arhanghelul Mihail are menirea de a-l salva pe muritor de la aceasta, retezandu-i Necuratului capul cu sabia. Încăperea, se spune că se umple de sânge, motiv pentru care totul trebuie spălat și curățat în camera respectivă. Dacă bolnavilor le este dat să trăiască, atunci Mihai stă la picioarele lor.

Pentru că atât Sfântul Mihail, cât și Sfântul Gavriil sunt văzuți că păzitori ai oamenilor de la naștere până la moarte, în credința populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viața de Apoi. Această, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinți participă și la Judecata de Apoi.

De asemenea, în credințele populare Sfântul Mihail este și protectorul Lunii și al Soarelui și că ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer (eclipse), nu ezită să se lupte cu ei.

O tradiție regăsită și în Transilvania, și în Bucovina cere ca gospodinele să coacă, de Sfinții Mihail și Gavriil, turta areților (areții fiind, în limbajul de la stâne, berbecii despărțiți de oi).

De Sfinții Mihail și Gavriil, areții sunt sloboziți din nou în staulul oilor. Turta, preparată din grâu sau porumb, este aruncată între oi și de felul în care cade depinde rodul din primăvară: dacă turta cade cu fața în sus, oilor le va merge bine și vor făta ușor; turta căzută cu fața în jos menește de rău – oile vor făta greu și mulți miei vor pieri înainte de a veni pe lume. Obiceiul este legat de „statutul” acordat Arhanghelilor Mihail și Gavriil de patroni ai oilor.

În sâmbăta de dinaintea acestei sărbători se face pomană pentru morți, iar în ziua de 8 noiembrie este bine ca fiecare om să aprindă o lumânare, întrucât aceasta îi va fi lumină pe lumea de dincolo. Nu se lucrează deloc în ziua acestei sărbători, căci, se spune în popor, cei care vor munci se vor chinui rău înainte să moară. Tot în această zi se amestecă berbecii cu oile, în scopul împerecherii. Se pregătește și o turtă, care se aruncă între oi, și dacă aceasta cade cu fața în sus, este un semn că mioarelor le va merge bine atunci când vor făta.

În sâmbăta dinaintea zilei Sfinților Mihail și Gavriil se fac praznice pentru pomenirea morților, iar finii merg la nași cu colaci.

În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupora Soarelui și Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceștia le fura (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soției lui Scaraoțchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-o dată.

Ce nu ai voie să faci de Sfinții Mihail și Gavriil

De Sfinții Mihail și Gavriil sunt strict interzise îndeletnicirile casnice, cine nu se supune acestei reguli fiind sortit să aibă parte de mare chin înaintea morții.

Rugăciune la Sfinții Mihail și Gavriil

Rugăciunea către Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril este foarte puternică. Și toți cei care o rostesc îi cunosc rezultatele binefăcătoare.

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele). Să-l scoată din mâna vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu (se rostește numele). Arhanghele Mihail, tu ești căpetenia cetelor îngerești. Ești voievod al puterilor cerești, al heruvimilor, al serafimilor și al tuturor îngerilor. Fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăvește-mă, mare Arhanghel, de toate înșelăciunile viclene ale diavolului. Și auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă). Mă rog ție și chem numele tău cel sfânt. Grăbește-te spre ajutorul meu și auzi rugăciunea mea! Pe toți cei ce-mi stau împotrivă biruiește-i cu puterea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinților îngeri și cu ale Sfinților Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăvește-mă de cel viclean, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

„Sfânt Arhanghel Gabriel, Înger al Încarnării, deschide-ne urechile spre avertismentele blânde și chemările calde ale Domnului! Te conjurăm să fii mereu înaintea noastră, ca să înțelegem mai bine Cuvântul lui Dumnezeu, ca să Îl servim mai bine și să ne supunem mai bine Voinței Lui și ca să îndeplinim mai bine ceea ce El așteaptă de la noi. Ajută-ne să rămânem trezi pentru ca atunci când Domnul va veni să nu ne găsească adormiți! Amin!”.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.