Home Diverse TOP 3 sfaturi practice prin care îţi poţi creşte nivelul de energie 

TOP 3 sfaturi practice prin care îţi poţi creşte nivelul de energie 

Lunile de toamnă cu zile întunecate și variații de temperatură pot cauza, în funcție de predispoziția fiecărui individ, stări de tristețe însoțite deseori de un nivel de energie scăzut, oboseală inexplicabilă, apatie sau chiar anxietate.

Dacă ai experimentat în mod conștient aceste stări timp de cel puțin trei sezoane la rând, se poate ca astenia de toamnă să fie sursa simptomelor pe care le resimți.

Iată trei sfaturi practice prin care îţi poţi creşte nivelul de energie și recăpăta echilibrul interior

Un creier și un trup odihnit sunt cei mai buni aliați ai tăi 

Ziua începe la apusul soarelui – cu odihna. Cercetările recente demonstrează că somnul este în strânsă relație cu sănătatea psihică și emoțională, cu creativitatea și cu starea de bine generală. Avem nevoie de cel puțin 7-8 ore de somn pe zi și este foarte important să dormim cu 2 ore înainte de ora 24 pentru refacerea celulelor roșii. 

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că ora de trezire este bine să fie odată cu răsăritul soarelui. Astfel, bioritmul nostru va rămâne conectat la natură. Să nu transformăm ziua în noapte și invers, și să nu neglijăm nevoia de odihnă zilnică, de odihnă săptămânală (weekend) și de odihnă anuală (concediul). Un concept demn de luat în considerare este și cel de  „staycation”, însemnând o vacanță petrecută acasă sau în împrejurimi. Uneori concediile în străinătate și destinațiile exotice vin cu proprii lor factori de stres specifici care te pot face să te simți și mai obosit. 

Dacă vrei să te bucuri de o masă, mănâncă mai încet și mai puțin 

Rezervă-ți 20 minute pentru masă – să mănânci liniștit, fără grabă, după cum recomandă adepții stilului de viață cunoscut drept „slow food” (mâncare lentă). Mișcarea inițiată de Carlo Petrini în Italia anului 1986, reprezentând o reacție împotriva conceptului de “fast food”, s-a răspândit imediat la nivel global. Alternativa la supraproducție și OMG (organisme modificate genetic), se axează pe gastronomia tradiţională, pe susținerea fermierilor și a producției locale de alimente și în general pe calitatea mâncării, nu pe cantitate. 

Astfel,  nu se  recomanda mai mult de 3 feluri la o masă pentru a nu se îngreuna digestia și nu se consumă cantități mari de alimente la o masă. Dimpotrivă, întotdeauna când te ridici de la masă să simți nevoia de a mai consuma ceva.

Mai mult, se recomandă a se consuma alimente de sezon, organismul tău fiind adaptat la zona în care trăiești. Din ceea ce mănânci 40% să fie gătit și 60% să fie crud. În procesul de preparare al alimentelor se pot folosi suplimente alimentare bogate în vitamine și minerale pentru a le îmbunătăți valoarea nutritivă. Pentru a fi sigur de obținerea tuturor nutrienților  încearcă fulgii de drojdie uscată inactivă precum cei de la Vegis.ro pentru cartofi, piureuri, bruschete sau alte sortimente de mâncare. 

Arta „slow food” este o filozofie de viață care urmărește să reînvie tradițiile lumii vechi pentru o sănătate mai bună: cornulețe fragede cu nucă, must și vinuri locale, hribi cu usturoi și o burtică fericită care susține cultura locală!

Cultivă-ți „momentelor sacre” zi de zi

În mod interesat, studiile recente au demonstrat că există o strânsă legătură între practica religioasă și spirituală și fericire. Cercetătorii care studiază acest fenomen susțin că oamenii care urmează căi spirituale și au un angajament religios și/sau spiritual sunt mai fericiți. 

În plus, spiritualitatea și rugăciunea oferă oamenilor o oportunitate de a se angaja într-un act meditativ, iar meditația are o influență puternică asupra stării de bine deoarece îi ajută pe practicanți să rămână pozitivi în momente de tristețe și stimulează reziliența.  

În cele din urmă, atât spiritualitatea, cât și religia organizată îți pot oferi perspectivă, speranță și un simț mai profund al sensului vieții.

„Dacă vrei să fii fericit, fii!” spunea Lev Tolstoi, amintindu-ne că, în definitiv, fericirea este o alegere. 

Sursa foto: Pexels.com

Exit mobile version