Top 5 activități pentru copiii de 2-4 ani din Botoșani – Stimulează-le creativitatea și alungă plictiseala!

Copiii sunt adevărate comori, dar e nevoie de multă răbdare pentru a-i educa cu blândețe, iar părinții știu cel mai bine acest lucru. Privirile lor curioase sunt mereu în căutare de ceva nou, iar când e prea multă liniște în casă, nu e semn bun. Indiferent de vârstă, aceștia au nevoie de ocupație, iar dacă nu le dai tu “de lucru”, își vor găsi ei ceva de făcut și nu va fi neapărat pe placul tău. Învață-i, cu ajutorul jocurilor, lucruri folositoare în viața de zi cu zi și oferă-le variante de activități constructive! Amintește-ți că trebuie să le stârnești interesul pentru a primi atenția lor!

Iată 5 activități educative, pe care le poți încerca acasă, dacă ai copii cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani:

  • Pictura are un rol important în dezvoltarea celor mici. Pe lângă faptul că li se va părea distractiv să deseneze, copiii vor dobândi multe deprinderi. Cu ajutorul acestei activități, micuții își dezvoltă creativitatea, abilitățile fizice și pe cele emoționale. Pentru început, alege ceva simplu, precum pictura cu ajutorul degetelor sau a fructelor și lasă-l să experimenteze până se plictisește, apoi mergeți la duș! 
  • Citește alături de copii și trezește-le pofta de lectură încă de când sunt mici. Dacă puiul tău nu pare interesat de acest lucru, deși te străduiești, ar trebui să o faci tu tu mai des. Când te va vedea cu o carte în mână, o să devină interesat și va dori să răsfoiască și el câteva pagini. Poți comanda cărți pentru copii cu ilustrații, astfel încât să urmărească firul acțiunii și în imagini. Psihologii spun că un copil care te vede stând mereu pe telefon și butonând minute în șir va vrea să facă și el același lucru. Așadar, evită să faci în fața lui ce nu-ți dorești să facă și el!
  • Decupajul îi ajută pe cei mici să fie îndemânatici. Motricitatea fină implică coordonarea și mobilitatea articulară, iar copiii trebuie să fie încurajați să-și dezvolte aceste abilități. Ajută-l să decupeze cu o foarfecă – ai grijă să fie  rotunjită la capete – fructe, personaje, flori, iar apoi faceți împreună un colaj amuzant. La final, expune-i “creația” pe un perete al casei. 
  • Cuburile pentru construcții devin extrem de interesante în jurul vârstei de 2-2,5 ani. Acest joc îi învață pe copii noțiuni ce țin de greutate, echilibru, dimensiuni, forme geometrice și culori. Dacă la început va vrea să-l ajuți, pe parcurs va petrece minute bune construind castele și case.
  • Jocul de puzzle este extrem de necesar pentru dezvoltarea copiilor, spun specialiștii. Acesta îmbunătățește deprinderile motrice fine și capacitatea de coordonare. Mai mult de atât, dezvoltă abilitatea de a rezolva situațiile critice. Ai grijă să alegi unul potrivit vârstei celui mic. Dacă îi oferi din start ceva foarte complicat, s-ar putea să fie frustrat că nu reușește să găsească piesele și va refuza acest joc o lungă perioadă de timp.

În afară de aceste activități, mai poți încerca jocuri cu plastilină, mutarea apei dintr-un recipient în altul, găsirea unor bănuți într-un vas plin cu făină și multe altele. De asemenea, îl poți pune pe micuțul tău să te ajute la curățenie. Va șterge praful cu mult entuziasm și va da chiar și cu aspiratorul. Ai grijă să îl lauzi și să nu fii prea perfecționist!

sursa foto: shutterstock.com, pinterest.com

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.