Probabil există posibilitatea să fi auzit expresia „alimente care nu expiră niciodată”. De fapt, această expresie este folosită într-un mod greșit, deoarece, nu există astfel de alimente, cel puțin nu pe planeta noastră.
În schimb, există anumite alimente care pot rezista ani de zile fără să-și schimbe proprietățile chimice, în funcție de condițiile de depozitare și de cantitatea de apă, zaharuri și grăsimi care se regăsesc în ele.
Iată câteva alimente care pot fi considerate cu termen de expirare de 10-30 de ani și pe care este foarte posibil să le ai prin bucătărie, cămară sau debara!
1. Sarea
În general, este recomandat să se depoziteze sarea în recipiente etanșe și uscate, în special în cazul sării iodate, pentru a nu-și schimba proprietățile. Cu toate acestea, sărurile naturale, cum ar fi sarea de Himalaya, se spune că are un termen de expirare de aproximativ 20-30 de ani, indiferent de modul de păstrare.
2. Vinul
Vinul este una dintre băuturile care, conservată în condiții optime, poate deveni mai gustoasă, în timp. Însă, este important să se țină cont de faptul că acesta are un termen limită de expirare, în funcție de fiecare sortiment în parte, chiar dacă poate fi vorba de ani sau de zeci de ani, în funcție de sortiment. Vinul de calitate superioară poate fi consumat și după 10 ani de la cumpărare, în timp ce vinul mai slab calitativ ar fi indicat să fie consumat după expirarea termenului de garanție sau după 1-2 ani. Dacă ești în căutarea un anumit tip de vin premium, pe altex.ro găsești extrem de multe variante de astfel de produse, pentru toate gusturile (de la sec la dulce).
3. Orezul alb vidat
Acest tip de orez poate fi depozitat în recipiente întunecate și uscate. El are un termen de expirare de aproximativ 20-30 de ani, în funcție de modul în care este depozitat și de cantitatea de apă și grăsimi conținută în el.
4. Fasolea uscată și lintea uscată
Acest aliment are tendința de a-și conserva nutrienții în propriul lichid și poate fi depozitată în recipiente etanșe. De asemenea, atât fasolea cât și lintea, au un termen de expirare de aproximativ 20 de ani.
5. Laptele praf
Laptele praf poate fi depozitat în recipiente ermetice și uscate. El are o durată de păstrare de aproximativ 10 de ani, dar, există și sortimente care pot fi păstrate cu aproximativ aceleași proprietăți chiar și 20 de ani.
6. Cafeaua instant
Cafeaua instant, sau acele pliculețe ce conțin un mix de cafea, zahăr și lapte praf, sunt special concepute pentru a rezista chiar și zeci de ani, fără să-și schimbe proprietățile și gustul conceput în fabrică. Cafeaua instant are un termen de expirare de aproximativ 20-30 de ani, în funcție modul de producere și de conținut.
7. Otetul din vin
Oțetul poate fi depozitat în sticle de plastic sau sticlă și are un termen de expirare de aproximativ 10 ani. În funcție de procesul prin care a fost obținut, oțetul își poate schimba anumite proprietăți, însă, nu drastic.
8. Ierburi uscate și aromatice
Pot fi stocate într-un recipient ermetic și întunecat și pot dura chiar și peste 10 ani.
9. Condimente clasice
Acestea pot rezista între 10 și 20 de ani, în funcție de tipul de condiment și de modul de păstrare.
Așadar, există o mulțime de alimente cu termen de expirare destul de îndelungat dacă sunt păstrate în condiții optime. Așa că bucură-te de ele!
sursa foto: pexels.com