Unul din șase incendii are drept cauză instalația electrică defectă sau improvizată!

Deficiențe aparent minore, dar și utilizarea unor surse de încălzire artizanale pot duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave. Pentru evitarea unor tragedii provocate de aparatele electrice în sezonul rece, specialiștii recomandă verificarea periodică a instalațiilor electrice numai de către personalul autorizat.

Odată cu trecerea la sezonul rece, din dorința de a mai adăuga câteva grade la temperatura din locuințe, mulți români apelează la aparate de încălzit electrice. Din păcate, „inventivitatea” unora duce la tragedii, fie că vorbim de decese cauzate de reșouri improvizate, fie de intoxicații în urma unor incendii provocate de scurtcircuite la instalația electrică supraîncărcată.

Așadar, aspecte cărora nu le acordăm prea mare importanță pot duce la incidente cu urmări catastrofale, frecvent cu urmări ireparabile atunci când este vorba despre sănătatea și viața oamenilor. O abordare preventivă, bazată pe informare, prin identificarea din timp a potențialelor cauze de producere a unor tragedii și eliminarea acestora ne poate feri de pericole.

Specialiștii recomandă respectarea unui set minimal de zece reguli pentru evitarea unor incidente cu consecințe dramatice:

– Nu folosiți instalații electrice improvizate;

– Nu alimentați mai multe receptoare de putere mare din aceeași priză (circuit);

-Utilizați doar siguranțe calibrate la tabloul electric din locuință;

– Orice modificare a instalației de utilizare din gospodărie poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie și numai de personal autorizat;

– Efectuați verificarea periodică a instalației de utilizare, cu personal autorizat;

– Verificați periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice și înlocuiți-le atunci când sunt uzate;

– La suplimentarea receptoarelor asigurați-vă, prin personal autorizat, că instalația existentă poate prelua consumul adițional;

– Amplasați și utilizați aparatele electrice departe de mediile umede; majoritatea accidentelor de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau în contact cu apa;

– Instalați și utilizați aparatura electrocasnică respectând indicațiile producătorului din prospectul produsului;

– Nu utilizați receptoare electrice neomologate.

Este important de știut că dimensionarea instalațiilor pentru majoritatea locuințelor nu a avut în vedere utilizarea mijloacelor electrice de încălzire/producere apă caldă sau de preparare a hranei (plite, centrale termice electrice, boilere, reșouri, radiatoare, calorifere etc.). La achiziționarea unor receptoare electrice în plus față de dotarea inițială este obligatorie verificarea instalațiilor pentru a determina dacă acestea pot prelua în siguranță consumul suplimentar.

Folosirea aparaturii electrocasnice poată fi făcută în condiții de siguranță dacă sunt respectate normele tehnice din domeniu, iar conductoarele, siguranțele, prizele etc. sunt corect dimensionate și instalate.

Alimentarea aparatelor de încălzit prin instalații subdimensionate sau improvizate implică riscuri majore de producere a unor incendii, cu urmări extrem de grave asupra vieții sau bunurilor oamenilor. Aceleași urmări le poate avea și utilizarea unor receptoare electrice neomologate/artizanale sau care prezintă deficiențe funcționale.

Instalațiile interioare de energie electrică se află în proprietatea consumatorilor, fiind în responsabilitatea acestora să le utilizeze corect și să dispună măsurile de verificare și remediere a unor eventuale defecțiuni. O deficiență aparent minoră (contactele slăbite, comutatoare, prize sau tablouri electrice uzate) poate duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave.

Orice intervenție asupra instalațiilor electrice trebuie realizată doar de către specialiști autorizați, care oferă garanția respectării normelor tehnice și de siguranță. Solicitarea serviciilor unor „meșteri de ocazie”, chiar dacă aparent presupune costuri mai mici, implică riscul executării unor lucrări defectuoase ce pot duce la incendii cu distrugerea de bunuri materiale, rănirea sau decesul unor persoane.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.