Utilizarea pesticidelor corect și în siguranță

Înainte de a utiliza un pesticid, trebuie să aveți în vedere câteva aspecte de bază.

Cele mai importante sunt:

– Citiți cu atenție eticheta!

– Familiarizați-vă cu toate măsurile de precauție.

– Familiarizați-vă cu informațiile de prim ajutor.

– Folosiți echipamentul de protecție personală corespunzător.

Ultima recomandare este extrem de importantă pentru a vă proteja sănătatea. Pentru a vă convinge de acest lucru, iată la ce poate duce expunerea la pesticide și cum trebuie să acționați pentru a fi protejați tot timpul.

Pesticidele pot pătrunde în organism prin inhalare, ingerare sau absorbție de către piele și ochi. Pielea are de obicei cea mai mare expunere, așa că este important să acoperiți cât mai mult corp. Asigurați-vă că purtați îmbrăcămintea de protecție necesară înainte de a deschide recipientul cu pesticide.

Echipamentul de protecție personală constă în îmbrăcămintea și alte echipamente purtate pentru a proteja organismul de contactul cu pesticidele sau reziduurile de pesticide. Purtați articolele de îmbrăcăminte de protecție cerute de eticheta produsului folosit, după caz – de exemplu, cămăși cu mâneci lungi, pantaloni lungi, salopete, mănuși neabsorbante (nu din piele sau țesătură), încălțăminte de cauciuc (nu pânză sau piele), o pălărie, ochelari de protecție sau o ceață de praf filtru. Dacă nu sunt enumerate niște piese de îmbrăcăminte anume, sunt recomandate mănuși neabsorbante, cămăși cu mâneci lungi, pantaloni lungi, șosete și pantofi închiși. De asemenea, este indicat să purtați protecție pentru ochi sau să îndepărtați lentilele de contact înainte de amestecarea și aplicarea pesticidelor, în cazul în care purtați așa ceva.

După ce sunteți protejat, trebuie să aveți în vedere utilizarea corectă a produsului. În primul rând, atunci când amestecați sau aplicați un pesticid, trebuie să respectați o serie de reguli extrem de importante.

– Nu fumați și nu mâncați niciodată în timp ce amestecați sau aplicați pesticide. Puteți duce cu ușurință urme de pesticid, care sunt extrem de toxice pentru organism, de la mâini la gură. De asemenea, unele produse pesticide sunt inflamabile.

– Urmați cu atenție „Instrucțiunile de utilizare” de pe etichetă.

– Amestecați sau diluați întotdeauna pesticidul în aer liber sau într-o zonă bine ventilată. Atunci când faceți acest pas, trebuie să folosiți doar cantitatea indicată pe etichetă și măsurați cu atenție pesticidul. Atenție! Nu folosiți niciodată aceleași cești de măsurat sau linguri pe care le folosiți în bucătărie.

– Amestecați doar cantitatea de care aveți nevoie pentru fiecare aplicare. Nu pregătiți cantități mai mari pentru depozitare pentru o posibilă utilizare ulterioară deoarece pesticidul se va degrada și deveni ineficient în timp.

– Țineți copiii, animalele de companie (inclusiv păsări și pești) și jucăriile (inclusiv cele pentru animale de companie) departe de zonele în care amestecați și aplicați pesticide pentru cel puțin perioada de timp cerută pe etichetă. Dacă pe etichetă nu este indicat timpul, așteptați până când pesticidul s-a uscat înainte de a reintra în zonă.

– Dacă îmbrăcămintea devine îmbibată cu soluția de pulverizare sau contaminată cu concentratul de pesticide, aruncați-le imediat. Spălați orice părți ale corpului care ar fi putut fi expuse pesticidului, cu apă și săpun și terminați lucrarea cu îmbrăcăminte proaspătă și curată.

– În interior sau în aer liber, nu puneți niciodată momeală pentru insecte sau șobolani, șoareci și alte rozătoare acolo unde copiii mici sau animalele de companie pot ajunge la ea. Pesticidele care sunt formulate ca momeli (care conțin un atractant pentru furaje) sunt încă pesticide.

– Luați în considerare insecticidele selective, cu o gamă limitată de dăunători țintă, pentru a evita daune organismelor din preajmă.

De ce trebuie să țineți cont atunci când vine vorba de depozitare?

În primul rând, nu puneți niciodată pesticide în recipiente pentru alimente, cum ar fi băuturi răcoritoare goale sau sticle de lapte. Păstrați pesticidele în recipientele lor originale – cele care identifică în mod clar conținutul. Fixați din nou toate capacele pentru copii.

Dacă are loc o scurgere, curățați-l prompt de pe orice suprafață. Aveți grijă să nu-l spălați. Măturați-l într-un sac de gunoi de plastic și aruncați-l conform instrucțiunilor de pe eticheta produsului pesticid. Aveți grijă ca inclusiv materialele de curățare care sunt contaminate cu un pesticid trebuie să fie manipulate ca deșeuri de pesticide.

În timp ce aplicarea în exterior este mai puțin problematică, mai dificil este lucrul cu pesticide în interior. În acest sens, atunci când aplicații de interior trebuie să aveți grijă la aspectele de mai jos.

– Asigurați-vă că eticheta pesticidului indică faptul că produsul poate fi utilizat în interior. Nu utilizați niciodată pesticide etichetate „doar pentru uz exterior” în interiorul unei clădiri.

– Asigurați o ventilație adecvată, în funcție de fiecare produs în parte. Dacă instrucțiunile de pe etichetă permit, lăsați toate ferestrele deschise și ventilatoarele în funcțiune după finalizarea cererii. Dacă produsul pesticid este eficient doar într-o cameră sau casă neventilată (sigilată), nu stați acolo.

– Aplicați majoritatea spray-urilor de suprafață numai pe zone mici, cum ar fi fisurile; nu tratați podele, pereți sau tavane întregi decât dacă eticheta recomandă această utilizare. Pentru un control sporit, folosiți un vermorel special.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.