Vreti sa apelati la un avocat in 2017? Se reintroduc onorarii minimale pentru serviciile oferite de avocati

Aveti nevoie de un avocat? Fara o anumita suma minima, stabilita prin lege, nu se va putea sa apelati la serviciile acestora. Asadar, cel care are un proces se va izbi de niste praguri minime: 400 lei per termen, 900 lei per proces, 4500 lei total proces, de exemplu. Mai putin, nu. In schimb, mai mult, da. Se va putea.

Printre modificarile recente la Legea avocatilor se numara si (re)introducerea onorariilor minime pe care avocatii sa le aplice clientilor pentru serviciile pe care le ofera.

Aceste onorarii vor fi stabilite, in curand, de catre Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR). Totusi, revenirea la aceste tarife minime este considerata de unele autoritati ca un mare regres pentru profesia de avocat, anuland de fapt ideea de concurenta intre profesionisti. Ultimele tarife minimale au fost abrogate in 2004, insa efectele acestora au disparut destul de greu din piata serviciilor avocatesti.

Avocatii vor avea in curand o serie de tarife minime dupa care se vor orienta in relatiile cu clientii si pe care le va stabili Consiliul UNBR. Instituirea acestor onorarii minime e prevazuta de Legea nr. 25/2017, care a adus incepand de vineri o serie de modificari importante la Legea avocatilor nr. 51/1995. La acest moment nu exista un document cu aceste tarife, insa la recentul Congres al Avocatilor pe 2017 s-a convenit adoptarea unui „Ghid de bune practici privind criteriile de stabilire a onorariilor minimale”, potrivit celor de la UNBR.

„Avocatii pot conveni cu clientii onorarii superioare celor stabilite in tabloul onorariilor minimale adoptat de Consiliul U.N.B.R.”, se stabileste in prevederile recent intrate in vigoare. In acest sens, se prevede ca UNBR sa adopte, „cu caracter de recomandare, tabloul onorariilor minimale pentru serviciile prestate potrivit legii de formele de exercitare a profesiei de avocat”. Asadar, toti avocatii vor trebui sa ia in considerare onorariile recomandate de UNBR, putand sa decida si aplicarea unor tarife mai mari decat cele fixate de Consiliu.

Proiectul a fost inregistrat la Parlament in 2015, dar nu a prevazut de la bun inceput stabilirea tarifelor minime pentru avocati. In forma votata de senatori, acestea nu se regaseau. Prevederile au fost adaugate ulterior, in Camera Deputatilor, printr-un amendament apartinand Comisiei juridice si au fost votate, intr-un final, asa cum se regasesc acum in vigoare.

De la momentul propunerii acestui amendament insa au existat numeroase discutii impotriva lui. Primii care si-au afirmat opozitia fata de aceste tarife minime au fost cei de la Consiliul Concurentei, care au considerat reintroducerea acestor tarife ca un mare pas inapoi pentru profesia de avocat. Vorbim de reintroducerea acestor onorarii minimale pentru ca, in realitate, ele nu constituie deloc o noutate.

Pana in 2004 au mai existat astfel de tarife, propuse, la vremea aceea, de Consiliul Uniunii Avocatilor din Romania, insa prevederile referitoare la onorariile minimale din Legea avocatilor si din Statutul profesiei au fost eliminate prin Legea nr. 255/2004. La momentul respectiv, renuntarea la ele s-a facut tot la staruintele celor de la Consiliul Concurentei, care au considerat ca reprezinta o practica anticoncurentiala si care contravine serios prevederilor din Legea concurentei nr. 21/1996. Anul trecut, in contextul propunerii celor din Comisia juridica, Consiliul Concurentei a luat din nou pozitie, dupa cum relatau atunci cei de la Mediafax.

”Trebuie precizat faptul ca o astfel de interventie in piata a organizatiei profesionale a avocatilor a existat şi in trecut, aceasta fiind eliminata din lege in anul 2004, in urma demersurilor autoritatii de concurenta. Efectele nocive in piata s-au pastrat insa mult timp dupa aceea, multi avocati raportandu-se, in continuare, la onorariile din lista abrogata”, sustinea presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu pentru Mediafax.

”De asemenea, avocatii nou intrati pe piata nu pot practica onorarii mai mici decat limita minima stabilita, in scopul atragerii de clientela si castigarii astfel a unei poziti in piata. Nu in ultimul rand consumatorul este dezavantajat, neputand benefica de onorarii mai mici decat cele fixate, fiind astfel obligat sa plateasca niveluri de pret satbilite arbitrar si care nu sunt rezultatul interactiunii dintre cerere si oferta’‘, a mai precizat acesta.

In apararea acestor prevederi s-au aflat considerente precum acela ca nu vor mai exista diferente asa de mari intre onorariul aplicat de avocatul X pentru un anumit serviciu juridic si cel aplicat de avocatul Y. Asta se vede insa doar din perspectiva avocatului, pentru ca din perspectiva celui care apeleaza la serviciile sale, lucrurile stau de fapt altfel: cetateanul X si cetateanul Y au nevoie de acelasi lucru de la un anumit avocat, insa unul isi permite onorariul minim, iar celalalt nu.

Avocat Marius Vincentiu Coltuc

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.