Venirea toamnei anunta si inceperea perioadei de recoltare. Numai ca de aceasta data, pe langa recolta agricola, anul acesta vine si „recolta” scumpirilor. Doar la paine scade TVA, de la 24% la 9%, dar sa speram ca acest lucru va fi reflectat si la rafturile magazinelor. In rest, buzunarul romanului este atacat de noi taxe, accize sau de mariri de taxe deja existente.
Sa incepem cu vestile bune. Astfel, la sfarsitul lunii iulie, Guvernul Ponta a avizat reducerea taxei pe valoarea adaugata la paine la 9%, incepand cu 1 septembrie, mizand pe o reducere a evaziunii fiscale in industria panificatiei. Marii retaileri s-au angajat deja sa scada pretul la paine in conformitate cu diferenta de 15 procente de la TVA.
Pe langa reducerea pretului la paine, diminuarea TVA-ului de la 24% la 9% la produsele de panificatie ar putea salva locuri de munca in domeniu, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.
„In momentul in care am introdus si am militat pentru aceasta masura de reducere a TVA la paine, pe tot lantul de productie, – pentru ca nu vorbim numai de paine, vorbim si de faina, si de cereale, unde chiar daca va exista taxarea inversa, decontul se va face pe un TVA de 9% si nu pe TVA de 24% – in momentul acela am avut in vedere, in primul rand, crearea unui mediu concurential corect”, a spus Daniel Constantin, citat de Ziarul Financiar.
Potrivit ministrului Agriculturii, exista unitati de panificatie care isi platesc taxele si impozitele in mod corect, care au foarte multi angajati si care, din cauza competitiei neloiale, nu reusesc sa isi acopere costurile de productie, fiind la limita insolventei sau a falimentului.
„In acel moment, cand am propus aceasta masura, am vizat exact crearea acestui cadru concurential, salvarea acestor unitati, salvarea locurilor de munca. Sigur ca ne intereseaza foarte mult ca odata cu scaderea TVA sa avem venituri, aceleasi venituri, daca nu chiar mai mari la bugetul de stat”, a afirmat Daniel Constantin.
El a adaugat ca, in acelasi timp, s-a avut in vedere si scaderea pretului painii, generata de aceasta masura.
Pentru a compensa impactul bugetar negativ al reducerii TVA-ului la paine, Executivul a decis cresterea accizelor la alcool si introducerea de noi accize la bunuri de lux. Toate aceste cresteri de accize se vor vedea in majorarea preturilor la produsele supuse accizarii.
Asadar, de la 1 septembrie vor creste accizele la alcool si vor fi introduse si accize pentru bunuri de lux, cum sunt masinile cu motor peste 3.000 cmc, bijuterii, obiecte din aur, iahturi, ceasuri de lux si anumite tipuri de armament, utilizate de persoane fizice, potrivit unei ordonante adoptate de la finalul lunii iulie.
Veniturile suplimentare la buget din aceste accize sunt estimate la 300 milioane lei pentru anul curent. Masura a fost introdusa pentru a compensa impactul negativ al reducerii TVA la paine la 9%, calculat la 100 milioane de lei.
Noi accize vor fi introduse la bijuteriile din aur si platina, cu exceptia verighetelor, nivelul accizei fiind de 1 euro pe gram pentru aurul sub 14K si doi euro pe gramul de aur de peste 14K.
Pentru confectiile din blanuri naturale se va plati o acciza de 50 de euro pentru cele care costa sub 1.500 de euro, acciza crescand gradual pana la 1.200 euro pentru blanurile mai scumpe de 6.000 de euro.
Masinile noi si rulate (din import) cu motoare mai mari de 3.000 cmc vor fi accizate cu 1 euro pe cmc, potrivit Agerpres, pentru cilindreea care depaseste nivelul mentionat.
Armele detinute de persoanele fizice vor fi accizate gradual, de la 50 de euro pentru cele cu o valoare sub 500 de euro, pana la 1.500 de euro pentru cele mai scumpe de 6.000 de euro, iar cartusele vor fi taxate de asemenea cu 0,1-0,4 euro pe bucata in functie de categoria de pret.
Pentru navele cu vele, mai lungi de 8 metri, se va plati o acciza de 500 de euro pentru fiecare metru liniar din lungime, iar pentru iahturile cu motor acciza va fi de 10 euro pe CP, daca motorul este mai mare de 100 CP.
Accizele la alcool vor creste la 1 septembrie de la 750 euro/hectolitru la 1.000 de euro/hectolitru. Practic bauturile spirtoase, atat cele din comert cat si vinul si tuica produse in casa, se vor scumpi cu 25%.
Cresterea accizelor pentru anumite bunuri de lux si introducerea de accize in cazul altor bunuri este destinata sa compenseze impactul bugetar negativ pe care l-ar putea determina reducerea TVA la paine, de la 24% la 9%, iar veniturile suplimentare din accize sunt estimate la 300 milioane lei pana la finalul anului 2013.
Pretul biletelor de tren se va majora, diferentiat, pe zone kilometrice, cu pana 10% de la 1 septembrie 2013, potrivit unui Ordin pentru aprobarea tarifelor de deservire generala din transportul feroviar public de calatori prezentat de Agerpres.
Astfel, de la 1 septembrie, pretul biletelor de tren va creste cu procente cuprinse intre 0,9% si 10%. Potrivit Ordinului, in cazul unui tren Regio, pretul unui bilet la clasa a II-a pentru 51-60 de km ar putea creste de la 7,30 lei, cat este in prezent, la 7,50 lei, in timp ce pentru un tren Inter Regio, pe aceeasi ruta, pretul unui bilet se va majora de la 14,10 lei, la 14,50 lei.
Pentru 301-350 de km, pretul unui bilet de tren la clasa a II-a va creste de la 34,70 lei la 42 lei, iar in cazul unui tren Inter Regio, pe aceeasi ruta, pretul unui bilet va creste de la 67,30 lei la 71,50 lei. Tariful de rezervare a locului va creste de la 3,3 lei in prezent la 4 lei.
La trenurile InterRegio, pretul platit pentru un bilet la clasa a II-a va fi majorat pe rutele Bucuresti – Brasov (166 km) si Bucuresti – Constanta (225 km) de la 47 lei la 50,5 lei, respectiv de la 58,2 lei la 62 lei. Pentru un drum de la Bucuresti la Craiova (209 km), tariful va urca de la 58,2 lei la 62 lei, iar in cazul unei calatorii Bucuresti – Iasi (405 km), un bilet va costa 94,5 lei, de la 85,7 lei in prezent, potrivit informatiilor prezentate de Mediafax.
Masura de scumpire a biletelor de tren a fost justificata de sefii CFR Calatori prin evolutia inflatiei din ultimii doi ani si majorarea unor costuri ale companiei de transport cu combustibili, energie sau piese. Ultima majorare de tarife a fost facuta la data de 14 august 2011, inflatia din perioada august 2011- iunie 2013 a fost de 8,3%.
Incepand din luna septembrie Posta Romana va renunta la 3.650 de angajati, dintr-un total de 32.887 salariati cati are in prezent.
In prima faza a procesului de restructurare, 2.392 de angajati ai Postei au optat pentru disponibilizarea colectiva, iar restul de 1.258 vor fi selectati in urma unui proces de testare profesionala, pe baza cunostintelor specifice posturilor.
Potrivit unei comunicat al companiei, in prima decada a lunii septembrie, se vor emite deciziile de incetare a contractului de munca, cu acordarea preavizului legal. Pentru anul 2013, din bugetul asigurarilor pentru somaj au fost alocate 7,4 milioane lei pentru platile corespunzatoare personalului disponibilizat de la Posta.
Guvernul a dat unda verde si concedierilor de la mai multe societati de producere a agentului termic, avizand alocarea fondurilor pentru achitarea venitului de completare.
Conform planurilor de disponibilizare aprobate anterior la nivelul societatilor, CET Braila va renunta la 140 de angajati, Termon Onesti, la 37 de angajati, Termica Suceava, la 295 angajati si CET Bacau, la 104 angajati.
Si la ANAF vor fi disponibilizate circa 300-400 de persoane in cursul lunii septembrie, dupa finalizarea procesului de reorganizare din punct de vedere operational. O parte dintre angajati vor avea posibilitatea sa opteze pentru transfer sau pentru detasare in alte structuri regionale.
Totodata, saptamana trecuta, Guvernul Ponta a decis ca venitul lunar de completare destinat sprijinirii disponibilizatilor din companiile de stat pana la gasirea unui nou loc de munca sa nu mai fie acordat tuturor, ca pana in prezent, ci doar acelor salariati care se vor incadra in anumite conditii.
In proiectul de ordonanta a fost prevazut ca persoanele disponibilizate din companiile de stat vor beneficia de masuri de protectie sociala doar daca planul de disponibilizare prevede concedierea colectiva a unui numar mai mare de 1.000 salariati din acea unitate, potrivit Mediafax.
„Incepand cu data intrarii in vigoare a ordonantei, venitul lunar de completare prevazut de OU 36/2013 se va acorda numai persoanelor disponibilizate in conditiile stabilite prin aceasta ordonanta de urgenta, din cadrul operatorilor economici reclasificati in sectorul administratiei publice conform listei publicate de INS”, se arata intr-un comunicat al executivului.
Conform legii aplicate pana in prezent, persoanele disponibilizate primesc indemnizatie de somaj, venit lunar de completare si plati compensatorii acordate in conformitate cu prevederile contractelor de munca aplicabile la nivelul fiecarei societati.
Venitul lunar de completare este stabilit odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni inainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decat salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului in care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.
Venitul de completare este acordat lunar, pe perioade stabilite diferentiat, in functie de vechimea in munca a persoanelor concediate in conditiile prezentei ordonante de urgenta, respectiv pe 12 luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3-10 ani, pe 20 de luni, pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 si 15 ani, pe 22 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 si 25 de ani, si pe 24 de luni, pentru salariatii care au o vechime in munca de peste 25 de ani.
Autoritatile au suspendat pana la 1 septembrie taxa la podul de la Fetesti pentru cei care se deplasau vinerea de la Bucuresti la Constanta si duminica pe sensul Constanta-Bucuresti, pentru fluidizarea traficului.
Odata cu venirea toamnei, taxa la podul de la Fetesti revine pentru toti soferii care trec podul peste Dunare. Se va plati 11 lei pentru orice vehicul cu masa totala mai mica sau egala de 3,5 tone, 37 lei pentru microbuze si 49 lei pentru autocare.