23 de milioane de lei investiți în modernizarea rețelei de distribuție a energie electrice din județul Botoșani

Pentru anul în curs sunt prevăzute investiții de circa 33,3 milioane lei, cu 45% mai mari față de anul precedent.

Delgaz Grid, compania de distribuţie de electricitate și gaze naturale a Grupului E.ON România, a investit anul trecut 23 milioane lei (4,5 milioane euro) pentru modernizarea și dezvoltarea sistemului de distribuţie a energiei electrice din judeţul Botoșani.

Printre prioritățile companiei se află reabilitarea și modernizarea rețelelor, dar și automatizarea infrastructurii prin montarea de echipamente telecomandate în stații și posturi de transformare și în rețelele de medie tensiune, contorizarea inteligentă și integrarea în sisteme avansate de management al rețelei, energiei și fluxurilor de date. 

Unul dintre aspectele căruia i se acordă o atenție deosebită este gestionarea surselor de generare distribuite. Din ce în ce mai mulți consumatori aleg să-și producă energia necesară din surse regenerabile, și de asemenea apar producători noi de energie din aceleași surse. Integrarea acestora într-un sistem care nu a fost inițial proiectat în acest scop este o provocare pentru orice operator de distribuție.

„Prin investițiile pe care le derulăm asigurăm și creșterea capacității rețelelor pentru racordarea de noi consumatori, precum și preluarea în condiții de siguranță a energiei produse din surse regenerabile, contribuind la creșterea ponderii energiei verzi și, astfel, la un viitor mai bun pentru noi toți”, a declarat Mihaela Cazacu, director general adjunct al Delgaz Grid.

Totodată, compania are în vedere digitalizarea proceselor interne, dar și a celor externe, interacțiunea cu clienții sistemului de distribuție (consumatori, producători, prosumatori, furnizori, alți operatori de distribuție).

Rezultatele investițiilor sunt vizibile, calitatea serviciului de distribuție a energiei electrice, în special în ce privește asigurarea continuității alimentării, îmbunătățindu-se de la an la an. Astfel, în 2021 raportat la 2016, numărul întreruperilor a scăzut de 4,6 ori, iar durata acestora de 4,9 ori.

Principalele investiții din 2021 au vizat: lucrări de modernizare la două stații de transformare, modernizări, automatizări și integrări în SCADA la posturi de transformare din municipiul Botoșani, modernizarea a opt linii aeriene de medie tensiune, înlocuirea a 26 de transformatoare, extinderi de rețele de distribuție și execuția de branșamente pentru alimentarea de noi consumatori.

Pentru anul în curs sunt planificate investiții de circa 33,3 milioane lei (6,6 milioane euro) pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de distribuție a energiei electrice din județ, în principal pe aceleași categorii ca în 2021.

Şi anume, demararea proiectului cu finanțare europeană de modernizare și integrare în SCADA a stațiilor de transformare Dorohoi și Bucecea în vederea creșterii siguranței preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile, continuarea automatizării sistemului de distribuție prin montarea a 11 echipamente telecomandate în rețelele aeriene de medie tensiune, modernizări, automatizări și integrări în SCADA la posturi de transformare din municipiul Botoșani, extinderi de rețele de distribuție și execuția de branșamente pentru alimentarea de noi consumatori.

În total, Delgaz Grid a investit, anul trecut, în aria de electricitate din zona Moldovei 351 de milioane lei (71,5 milioane euro) pentru modernizarea sistemului de distribuție a energiei electrice. Pentru acest an a fost alocat pentru segmentul de electricitate un buget de investiții de 370,5 de milioane lei (73,5 milioane euro).

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de  82.300 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.