900 de cazuri de consum fraudulos de gaze naturale si energie electrica, identificate anul acesta

Compania DELGAZ GRID anunta o politica de toleranta zero in ceea ce priveste furturile de energie electrica si gaze naturale. Valoarea prejudiciilor generate de aceste infractiuni este estimata la aproximativ 2.5 milioane de lei, in primele patru luni din 2017.

Compania DELGAZ GRID a efectuat saptamana trecuta o noua actiune de verificare a instalatiilor de distributie a energiei electrice impreuna cu Gruparea de Jandarmi Mobila „Alexandru cel Bun” Bacau. Verificarea a avut loc in zona Orbic din localitatea Buhusi, judetul Bacau, in urma careia a fost intrerupta alimentarea cu electricitate la aproximativ 30 de consumatori pentru sustragere energie electrica, prin instalatii improvizate.

Eliminarea interventiilor neautorizate la aparatele de masura, atat la instalatiile de gaze naturale, cat si la cele de energie electrica, precum si a improvizatiilor efectuate in scopul consumului neautorizat de energie reprezinta o preocupare constanta a Delgaz Grid. Aceste interventii aduc prejudicii companiilor din Grupul E.ON si totodata pot genera incidente deosebit de grave, cu insemnate pagube materiale si/sau victime umane.

De aceea prin intermediul echipelor specializate compania efectueaza permanent verificari in teren, rolul acestora fiind de a depista sustragerile de gaze naturale si/sau energie electrica din retelele de distributie. Verificarile in teren au la baza programe informatice si instrumente moderne pentru a identifica eventualele consumuri frauduloase la consumatori, prin ocolirea mijloacelor de masura sau prin interventii asupra acestora.

In primele patru luni ale acestui an au fost identificate aproximativ 900 suspiciuni de consumuri frauduloase, din care 442 in domeniul gazelor naturale, iar 454 in domeniul energiei electrice. Prejudiciul estimat pentru perioada ianuarie – aprilie 2017 este de aproximativ 2.5 milioane de lei.

Prin modificarea unor componente din instalatiile de gaze naturale si/sau energie electrica, ori prin realizarea de improvizatii, atat persoanele care fac astfel de interventii, cat si cei din jur, sunt expusi pericolelor de incendii, explozii, electrocutari. Totodata, consumatorii sunt afectati direct prin intreruperea alimentarii cu gaze naturale si/sau energie electrica.

Subliniem faptul ca aceste interventii asupra echipamentelor de masura a consumului de gaz si/sau energie electrica, in scopul inregistrarii unui consum mai mic decat cel real, reprezinta furt calificat, infractiune prevazuta si sanctionata ca atare de Codul Penal. Tocmai de aceea colaboram cu toate institutiile statului pentru identificarea acestor situatii. Acest lucru nu este numai in beneficiul companiei, fiind in egala masura, si in interesul consumatorilor onesti, care pot fi afectati, direct sau indirect, de asemenea situatii.

Recomandam consumatorilor sa nu accepte „ofertele” venite din partea anumitor persoane si sa nu permita accesul acestora la instalatiile de gaze naturale si/sau energie electrica, in vederea efectuarii unor modificari de orice natura, menite a impiedica inregistrarea cantitatilor reale de gaze naturale si/sau energie electrica consumate.

Totodata, facem apel la spiritul civic al cetatenilor pentru a sesiza organele de cercetare penala și/sau compania noastra, daca au cunostinta de existenta unor interventii neautorizate la instalatiile de gaz si/sau electricitate, interventii ce pot duce la importante pagube materiale si/sau pierderi de vieti omenesti.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.