ANAF: Agricultorii, asteptati cu formularul 221

Reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Botosani aduc in atentia  contribuabililor – persoane fizice care obtin venituri din activitati agricole ca, pana la data de 25 iunie, trebuie sa depuna declaratia 221, care va cuprinde informatii privind suprafete cultivate,  capete de animale, familii de albine detinute la data de 25 mai 2013.

Formularul 221 se pune gratuit la dispozitia contribuabilului la sediile administratiilor finantelor publice, sau poate fi descarcat de pe portalul ANAF, la adresa: www.anaf.ro/asistenta contribuabili/formulare si programe utile/toate formularele cu explicatii.

Trebuie sa depuna acest formular contribuabilii care desfasoara in perioada 1 februarie 2013 si pana la sfarsitul anului fiscal o activitate agricola prevazuta la art.71 alin.(1) din Codul fiscal. Astfel, au aceasta obligatie contribuabilii care obtin venituri din: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea; cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala. Toti acestia trebuie sa depuna formularul 221 „Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse pe norme de venit”, la organul fiscal competent, pana la data de 25 iunie inclusiv a anului 2013.

In anul 2013 contribuabilii/ asocierile fara personalitate juridica care realizeaza venituri din activitati agricole pentru care veniturile se determina pe baza de norma de venit aplica urmatoarea regula: in cazul celor pentru care au fost modificate limitele stabilite potrivit tabelului prevazut la art.72 alin.(2) din Codul fiscal, respectiv: vie pe rod – pana la 1 ha; arbusti fructiferi – pana la 1 ha; vaci- pana la 2 capete; bivolite – pana la 2 capete; oi – pana la 50 capete; capre – pana la 25 capete;  albine – pana la 75 de familii, si care au depus sau nu au depus formularul 221 pana la data intrarii in vigoare a Legii nr.168/2013, vor depune o noua declaratie pana la data de 25 iunie 2013, care va cuprinde informatii privind suprafete cultivate/ capete de animale/ familii de albine detinute la data de 25 mai 2013.

De asemenea, in cazul celor care depun formularul 221 dupa data de 25 mai 2013, informatiile cuprinse in acesta vizeaza suprafete cultivate/ capete de animale/ familii de albine detinute la data de 25 mai 2013 inclusiv. Reprezentantii DGFP Botosani mai atentioneaza ca modificarea structurii suprafetelor cultivate/capetelor de animale/familiilor de albine, dupa data de 25 mai 2013, nu va fi luata in considerare la stabilirea obligatiilor fiscale.

Prin actul normativ mentionat s-au stabilit veniturile neimpozabile.

Astfel, nu se impoziteaza veniturile din valorificarea in stare naturala a produselor culese din flora salbatica, exclusiv masa lemnoasa. In cazul masei lemnoase  sunt venituri neimpozabile numai veniturile realizate din exploatarea si valorificarea acesteia in volum de maxim 20mc/an din padurile pe care contribuabilii le au in proprietate. Sunt neimpozabile si veniturile din valorificarea in stare naturala a produselor capturate din fauna salbatica, cu exceptia celor realizate din activitatea de pescuit comercial supuse impunerii potrivit prevederilor cap. II “Venituri din activitati independente”, din Codul fiscal.

Tot la venituri neimpozabile intra si cele obtinute din exploatarea pasunilor si fanetelor naturale. Reprezentantii DGFP mai precizeaza ca, cultivarea terenurilor cu plante furajere graminee si leguminoase pentru productia de masa verde destinate furajarii animalelor pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit si a celor prevazute la art.72 alin.(2) din Codul fiscal, nu genereaza venit impozabil.

„Contribuabilii care realizeaza venituri din desfasurarea a doua sau mai multe activitati agricole, pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit, vor determina venitul anual prin insumarea veniturilor corespunzatoare fiecarei activitati”, declara Radu Turcanu, directorul executiv al DGFP Botosani.

Nu se considera depuse cu intarziere si nu vor fi aplicate sanctiuni in cazul contribuabililor care depun declaratiile pana la data de 25 iunie 2013, inclusiv.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.